Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/12/2011

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις κοινότητες της Κύπρου με έμφαση στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων η οποία αναμένεται, τη διασύνδεση των τοπικών εκλογών με τις Προεδρικές του 2013 και τα οικονομικά των δήμων, ο απόηχος της ψήφισης από τη Βουλή με αποκοπές και τροποποιήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 και η αποκάλυψη έκθεσης σχετικά με την ακαταλληλότητα ελληνικών πυραυλακάτων με τις οποίες το Υπουργείο Αμυνας σκόπευε να επιτηρεί την κυπριακή ΑΟΖ, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυπριακής.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μάχη για επιρροή και…χρεωμένους δήμους», γράφει ότι καταχρεωμένους θα βρουν τους Δήμους οι νέοι τοπικοί άρχοντες, ενώ τα κόμματα περιμένουν το αποτέλεσμα για να μετρήσουν δυνάμεις ενόψει προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ότι μέσα σε τρεις ημέρες οι αγορές έκριναν ανεπαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο.

Η «Σημερινή», με πηχυαίο τίτλο «Θα κρίνει πολλά το ποσοστό της αποχής», φιλοξενεί αφιέρωμα για τις σημερινές δημοτικές εκλογές και αναφέρεται στα στοιχήματα και τις «καυτές» δημαρχίες. Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα φιλοξενεί αφιέρωμα στα οικογενειακά εγκλήματα πάθους με αφορμή τη δολοφονία της Μολδαβής μητέρας εγκύου και του τρίχρονου παιδιού της, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά, από το 1980 τουλάχιστον, στα κυπριακά χρονικά που διαπράττεται δολοφονία παιδιού του θύματος στόχου.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Ανησυχία για τις συσπειρώσεις», γράφει ότι πάνω από μισό εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα σήμερα να αναδείξουν τοπικούς άρχοντες για την νέα πενταετία, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο για τον τόπο πολιτικό περιβάλλον, με το εκλογικό σώμα να κρίνει την επάρκεια του πολιτικού συστήματος. Αλλού γράφει ότι «κεραυνό εν αιθρία» έριξε η Πολωνική Προεδρία, προγραμματίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ως πιθανό το άνοιγμα τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου, κίνηση η οποία συνιστά άλλο ένα «φάουλ» εκ μέρους της Βαρσοβίας στη διάρκεια της εξάμηνης άσκησης των καθηκόντων στο τιμόνι της ΕΕ, με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση της Αγκυρας εις βάρος της Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στοχοποίησαν τις κοινωνικές παροχές», γράφει ότι επιβεβαίωσε εαυτόν ο ΔΗΣΥ με τη στάση που τήρησε στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου, η οποία αναφέρει ότι η προοπτική στην Κύπρο είναι λαμπρή ένεκα των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι επενδυτές κτυπούν την πόρτα της Κύπρου για να συμμετάσχουν στη νέα προοπτική που ανατέλλει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», με κύριο τίτλο «Πρόβα κάλπης ενόψει των προεδρικών εκλογών», γράφει ότι από τα μεσάνυκτα της Κυριακής το ρολόι αρχίζει να κτυπά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές του 2013, με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών να καθορίζουν το σημείο εκκίνησης και τη δυναμική του κάθε κόμματος στη 14μηνη θητεία. Αλλού, γράφει ότι επτά μήνες μετά την ακύρωση του διορισμού του τέως προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η Κυβέρνηση μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά αυτό το σοβαρό κενό που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Σάπιες και επικίνδυνες», αναφέρεται σε ακατάλληλες πυραυλκάτους από την Ελλάδα με τις οποίες το ΥΠΑΜ σκόπευε να εξοπλίσει το πολεμικό ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση της ΑΟΖ και γράφει ότι έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στους αρμόδιους, περιέχει τη σαφή θέση των εμπειρογνωμόνων ότι η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση των πυραυλακάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο τιμόνι της Βουλής βρίσκεται η οικονομία, αφού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ανέλαβαν τα ηνία και κατάφεραν να ενσωματώσουν αλλαγές που περικόπτουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 130 περίπου εκ. ευρώ, ενώ δέσμευσαν άλλα 100 εκατομμύρια.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Εκλογές: Τα αίτια της μεγάλης αποχής», γράφει ότι δημοτικές εκλογές λαμβάνουν χώρα σήμερα σε 34 δήμους, με μία αυξημένη απάθεια των ψηφοφόρων, αφού η αποχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φθάσει μέχρι και στο 25%. Αλλού, αναφέρεται στους Κύπριους ακτιβιστές της κίνησης «Κατάληψη της νεκρής ζώνης», Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι διαμαρτύρονται με τα αντίσκηνά τους και συζητούν μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και τον καπιταλισμό

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου