Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/12/2011
Το σύνολο του κυπριακού Τύπου προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του τη συμφωνία των κρατών- μελών της ΕΕ για μια νέα συνθήκη που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, ιδιαίτερα στη ζώνη του Ευρώ. Οι εφημερίδες προβάλουν την απόφαση της Βρετανίας να απέχει, τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο σύμφωνο για την Κύπρο αλλά και την ευκαιρία που είχε ο Πρόεδρο Χριστόφιας να στηλιτεύσει τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα τη συζήτηση για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Βουλή, την κόντρα Υπ. Εμπορίου – Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, πληροφορίες για προώθηση διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό από τους Βρετανούς και την αντίθετη με το κοινοτική κεκτημένο λειτουργία της ΔΕΦΑ.
Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Η γέννηση της οικονομικής Ενωσης», γράφει ότι οι δεκαεπτά ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν δημοσιονομικό συμβόλαιο για τη σωτηρία του ενιαίου νομίσματος και ότι άλλες εννέα χώρες της ΕΕ είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν, με τη Βρετανία να μένει εκτός. Αλλού γράφει ότι με ισόβια ισχύ είναι το πάγωμα μισθών – ΑΤΑ και ότι ο Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι συνειδητά επιλέγηκε αυτή η μέθοδος για να εξοικονομηθούν ετησίως 230 εκ. ευρώ.
«Η Σημερινή», κάτω από τον πηχυαίο κύριο τίτλο «Διζωνική Ευρώπη πολλαπλών κύκλων και ταχυτήτων», γράφει ότι ένα ευρύτερο παίγνιο ισχύος και συμφερόντων εντός της ΕΕ που δημιουργεί εκ των πραγμάτων την Ευρώπη πολλαπλών κύκλων και ταχυτήτων-και όχι μόνο απλές λογιστικές πράξεις οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας- συνιστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η Υπ. Εμπορίου δηλώνει προσβεβλημένη από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και δεν παρέστη στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, που συζητούσε το νόμο για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Γερμανική πειθαρχία» και γράφει πως η Κύπρος δεσμεύτηκε σε αυστηρούς κανόνες στα δημοσιονομικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με πολύ αυστηρές παρενέργειες που ασφαλώς θα επηρεάσουν καταλυτικά και την ήδη προβληματική κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι σε κίνδυνο θέτουν οι Βρετανοί την πραγματοποίηση τριμερούς διάσκεψης, με την εμμονή τους να υιοθετηθεί ψήφισμα που να κλειδώνει τη διεθνή διάσκεψη, άνευ όρων και προϋποθέσεων.
Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ομόφωνη καταδίκη», γράφει ότι την ευκαιρία να στηλιτεύσει την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας και να καταδικάσει με πολύ έντονο τρόπο τις απειλές και τον κυνισμό της τουρκικής ηγεσίας και την αυθαιρεσία της είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι αντίκειται στο κεκτημένο η λειτουργία της ΔΕΦΑ και ότι από το 2007 που ψηφίστηκε ο νόμος, χθες αποκαλύφθηκε ότι συγκρούεται με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.
Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, κάτω από τον κύριο τίτλο «Νέα ιστορική ευρωπαϊκή συνθήκη», γράφει ότι η Ευρώπη διασφάλισε χθες σε μια ιστορική συμφωνία να συντάξει νέα Συνθήκη για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση στην ευρωζώνη, αλλά η Βρετανία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, αρνήθηκε να ενταχθεί μαζί με τις υπόλοιπες 26 χώρες σε μια δημοσιονομική ένωση και έμεινε απομονωμένη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι περικοπές των μηνιαίων οικογενειακών παροχών θα αποτελέσουν βαρύ πλήγμα.
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου