Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/12/2011

Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η οποία δόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταγράφει, όπως αναφέρει ο Τύπος, «πανόραμα σπατάλης» είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης η απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ να μην προχωρήσει σε 12ωρη απεργία την Πέμπτη μετά από έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εορτασμός του Προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικόλα, που έγινε στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στη σκιά της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, η συμφωνία των «27» » για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και η επίθεση κουκουλοφόρων που δέχθηκαν χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τις τμηματικές εκλογές, η προειδοποίηση του Οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's ότι θα υποβαθμίσει της πιστοληπτική ικανότητα 15 χωρών της Ευρωζώνης και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της «Ετσι μας έφεραν στο μηδέν…» και γράφει ότι ένα κράτος υπερχρεωμένο με διογκωμένο δημόσιο τομέα είναι ταυτόχρονα ανίκανο να εισπράξει τα οφειλόμενα, ενώ παράλληλα συνεχίζει απίστευτες σπατάλες, αρκετές από τις οποίες συνιστούν σκάνδαλα. Αυτή την εικόνα δίνει η Εκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Η «Α» αναφέρει επίσης ότι έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις παρουσιάζονται οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «’Ακυρο’ η απεργία» γράφει ότι επικράτησαν δεύτερες σοφότερες σκέψεις από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την καθορισθείσα για αύριο 12ωρη απεργία, την οποία είχε εξαγγείλει προχθές Δευτέρα. Προβάλλει επίσης τον εορτασμό στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που πραγματοποιήθηκε στην σκιά της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας αλλά και συγγενών των θυμάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Το πανόραμα της σπατάλης» και γράφει ότι στο αστρονομικό ποσό των 1,54 δις ανήλθαν τα καθυστερημένα έσοδα του Κράτους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010, καταγράφοντας αύξηση 30 εκ. σε σύγκριση με το 2009. Η Γενική Ελέγκτρια προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν και καλεί την κυβέρνηση να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Σε άλλη στήλη γράφει ότι οι «27» της ΕΕ συμφώνησαν να αναζωογονήσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσυπογράφοντας την εγκαθίδρυση μιας νέας διαδικασίας, με την ονομασία «θετική ατζέντα».

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Καταλυτική η έκκληση Προέδρου» γράφει ολική ανατροπή του απεργιακού σκηνικού έφερε η δραματική έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, χθες προς τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου για αποφυγή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αλλού αναφέρει ότι φασιστική, δολοφονική επίθεση από 15 κουκουλοφόρους δέχτηκαν χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τις τμηματικές εκλογές. Το περιστατικό θεωρείται πολύ σοβαρό και άνευ λόγου και αιτίας, γράφει η «Χ» και την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Απειλή υποβάθμισης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη» γράφει ότι ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 15 χωρών μελών της ΕΕ, δήλωση η οποία ενδεχομένως να βοηθήσει την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί να προωθήσουν αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προβάλλει επίσης την Κοινή Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του Αρχιραββίνου του Ισραήλ Yona Metzger που υπεγράφη χθες η οποία αναφέρει ότι έχουν αναπτυχθεί νέες αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ της Χριστιανικής και της Ιουδαϊκής κοινότητας.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» με κύριο τίτλο «Σώστε το Ευρώ» γράφει ότι το μεγάλο σχέδιο που συνέταξε η Γαλλία και η Γερμανία για αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει νέες ιδέες γιατί οι προτάσεις ήδη υπάρχουν σε διάφορες νομοθετικές πράξεις και το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί στην πράξη. Γράφει επίσης ότι ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Μαρφίν Popular Bank Χρίστος Στυλιανίδης, ανέλαβε το πηδάλιο της τράπεζας, στη θέση του Ευθύμιου Μπουλούτα που παραιτήθηκε μετά από πέντε σχεδόν χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Μαρφίν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου