Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/12/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/12/2011

Οι χθεσινές εξελίξεις, με την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ για απεργία χθες και σήμερα, και την έγκριση των μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας από τη Βουλή, σε μια συνεδρία με πολλά προβλήματα λόγω της απεργίας, μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κράτος σε αφασία», γράφει ότι παράλυση επήλθε χθες και σήμερα της κρατικής μηχανής λόγω της απεργίας της ΠΑΣΥΔΥ με μπλόκο στα αεροδρόμια που επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό. Στον αέρα βρίσκονται επίσης οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της Κυριακής. Γράφει ακόμη ότι λόγω της απεργίας η Βουλή συνεδρίασε με μαγνητοφωνάκι και χωρίς πρακτικογράφους. Αλλού, γράφει ότι οι συντεχνίες ΣΕΠ- ΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ «μιλούν για ‘σκανδαλώδη συμφωνία’ αναφορικά με την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων αγώνων της Ομόνοιας από τη Cytavision.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Κλειστό λόγω απεργίας» και γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ προκαλεί παράλυση του κράτους. Γράφει ότι με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, και ότι έθεσαν στον αέρα τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών. Η εφημερίδα γράφει και την απάντηση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος είπε χθες ότι «πάει πολύ». Αλλού, γράφει για τη δολοφονία, το βράδυ της Τετάρτης, του Χαράλαμπου Χαραλάμπους 34 ετών, άλλως «βάτραχου», μέσα στο αυτοκίνητό του και έξω από το σπίτι του.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του με τίτλο «Ξαφνικά ήρθε το χάος» και γράφει ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ να ξεκινήσει από χθες απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και να απειλεί ακόμα και την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, προκαλεί σοκ στην ήδη δεινοπαθούσα κυπριακή οικονομία, αλλά και τεράστια κοινωνική αναταραχή. Αλλού, γράφει για νέα στοιχεία που διερευνά η Αστυνομία γύρω από τον τριπλό φόνο στην Πάφο με θύμα έγκυο 24χρονη Γιούλα και το τρίχρονο κοριτσάκι της. Όπως γράφει η εφημερίδα, το κινητό της 24χρονης κτύπησε για τελευταία φορά στις 7:41 το βράδυ του Σαββάτου.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Εγκρίθηκαν τα μέτρα», γράφει ότι με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, συνήλθε τελικά χθες το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία σε μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα συνεδρία, ενέκρινε τελικά το πακέτο μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος», λόγω ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Η Βουλή τα βάζει με τις συντεχνίες για τους μισθούς», γράφει ότι χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και το πάγωμα των μισθών του δημοσίου, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ. Από την άλλη, γράφει επίσης η εφημερίδα, η ΠΑΣΥΔΥ απάντησε με 12ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα για σήμερα Πέμπτη. Αλλού, γράφει για τις αναδιαμορφώσεις των πτήσεων από καιν προς την Κύπρο, από τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες, λόγω της απεργίας που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου