Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/9/2011

Η αποφασιστικότητα της Κύπρου και της Ελλάδας να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες, και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Στον πυρετό των πετρελαίων”, γράφει ότι ”θερμές” ημέρες για την περιοχή προμηνύει η αντιπαράθεση που ξέσπασε για τα κοιτάσματα πετρελαίου και τις απειλές της Τουρκίας, με την Ελλάδα να στηρίζει την Κύπρο, το Ισραήλ να εγγυάται την ασφάλεια των κοιτασμάτων και την Τουρκία να ακολουθεί πολιτική κανονιοφόρων. Γράφει, επίσης, ότι ο πρώην Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μαρί και αναμένεται να υποστηρίξει στην Ερευνητική Επιτροπή ότι η έκρηξη θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Δικαίωμα μας η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων”, γράφει ότι κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, και ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ξεκαθάρισαν χθες ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες, παρά τις τουρκικές απειλές. Γράφει, επίσης, ότι η αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ πως μετά τις δημοτικές εκλογές θα παρουσιάσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, έβαλε μπουρλότο στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Σε επιφυλακή για ΑΟΖ”, γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα ανεβάζουν συνεχώς το δείκτη ετοιμότητάς τους, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας και ειδικότερα του πολεμικού ναυτικού, που έχει προγραμματίσει να αρχίσει μεγάλη άσκηση, την οποία η Αγκυρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να στείλει νέα μηνύματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Γράφει, επίσης, ότι ούτε ένας αστυνομικός δεν μετακινήθηκε από τις φρουρές πολιτικών προσώπων, παρά τις εισηγήσεις της Αστυνομίας.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Βρίσκουν ανταπόκριση οι ενέργειες της Κύπρου”, γράφει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, όπως διαμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Γράφει, επίσης, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλεί τα κόμματα να τοποθετηθούν για το ρόλο της Εκκλησίας σε μία κοσμική δικοινοτική Δημοκρατία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου