Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/9/2011

Η κατάθεση του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα χθες στην Ερευνητική Επιτροπή για την τραγωδία στο Μαρί προβάλλεται στο κύριο θέμα των πλείστων εφημερίδων. Επίσης, η συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των συντεχνιών, καθώς και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές, οι αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών που θα αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου, καθώς και οι αυξήσεις στην τιμή του γάλατος και του ψωμιού είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα θέματα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Βαριές αιχμές κατά Χριστόφια» γράφει ότι ο τέως Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας επέρριψε τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μαρί στον Πρόεδρο Χριστόφια, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και σε μια ομάδα αξιωματικών στο ΓΕΕΦ που, όπως είπε, τον απογοήτευσαν. Αλλού γράφει ότι με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ η νομοθεσία για υποβολή περιουσιακών στοιχείων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επιλογή Μπισμπίκα η ναυτική βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’» και γράφει ότι στη χθεσινή κατάθεσή του, ο τέως Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας είπε ότι ζήτησε πέντε φορές γραπτώς το πράσινο φως για να προχωρήσει στην εκποίηση ή καταστροφή του φονικού φορτίου στο Μαρί. Αλλού γράφει ότι τις δυνατότητες συγκλίσεων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών ανίχνευσαν χθες αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, καταθέτοντας προτάσεις σε όλους σχεδόν τους δήμους.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σχεδιάζουν την αντίδραση» γράφει ότι η Αγκυρα διαμορφώνει τρόπους αντίδρασης και αποτροπής των ερευνών που θα αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου. Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Αναφέρει επίσης ότι τη χειρότερη περίοδο διανύει η χοιροτροφία με τους πλείστους παραγωγούς να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συμφώνησαν» γράφει ότι σε συμφωνία κατέληξαν χθες η Κυβέρνηση και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για μη καταβολή στους δημοσίους υπαλλήλους του ποσοστού αύξησης της ΑΤΑ την 31 Δεκεμβρίου 2011 για περίοδο δύο χρόνων. Αναφέρει επίσης ότι έντονες ανησυχίες για την αργοπορία του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, εξέφρασαν συγγενείς των αγνοουμένων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το παιχνίδι ευθυνών επέστρεψε στον Κυπριανού» γράφει ότι στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί, ο τέως Υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τον τότε αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για ανεπαρκή και καθυστερημένη ενημέρωση για τα πυρομαχικά. Αλλού γράφει ότι οι τιμές του ψωμιού και του γάλατος είναι εκτός ελέγχου. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν την αγορά των προϊόντων αυτών σε μια προσπάθεια να μειωθεί σε λογικά πλαίσια η τιμή τους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου