Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/9/2011

Η κατάθεση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Λεωνίδα Παντελίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί, το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αγκυρα να σταματήσει τις απειλές προς την Κύπρο σε σχέση με τις έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ, οι αντιδράσεις των συντεχνιών στις πρόνοιες του δεύτερου πακέτου μέτρων και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για 50.000 μαθητές του δημοτικού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Παντελίδης διαψεύδει Χριστόφια», γράφει ότι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου στην κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή για το Μαρί αναγκάστηκε στο τέλος να παραδεχτεί ότι δεν του δόθηκαν οδηγίες για καταστροφή του φορτίου. Γράφει, επίσης, ότι η ΟΗΟ ΣΕΚ είπε χθες όχι στο δεύτερο πακέτο μέτρων για την οικονομία, προειδοποιώντας για λήψη απεργιακών μέτρων.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ανάφλεξη στο πακέτο με προειδοποιήσεις για παναπεργίες», γράφει ότι το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα σε Κυβέρνηση, κόμματα και συντεχνίες κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και ότι αιτία πολέμου για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η πρόθεση για πάγωμα της ΑΤΑ για δύο χρόνια και η περικοπή του 13ου μισθού. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην ολοήμερη συνάντηση μεταξύ Προέδρου Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το περιουσιακό με την προσπάθεια για αναζήτηση συγκλίσεων.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Δάνειο 2,5 δις ευρώ από Ρωσία», γράφει ότι η Ρωσία δίνει στην Κύπρο λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αναχρηματοδότησης του χρέους, καθώς με διακρατική συμφωνία που οριστικοποιείται αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των αναγκών της Κύπρου με ποσό έως 2,5 δις και ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφει αύξηση των ρύπων στην περιοχή της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αλτ Ε.Ε. στην Τουρκία», γράφει ότι η Κομισιόν και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, υποδεικνύοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ και καλώντας την Τουρκία να θέσει τέρμα στις απειλές κατά της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για σχεδόν 50.000 μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί την Άγκυρα για τις απειλές σχετικά με την εξόρυξη», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Επιτρόπου Φούλε, που προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει τις απειλές και τις εστίες έντασης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή γειτονία με κράτη μέλη της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου, ο καπνός από την έκρηξη στο Μαρί εξαπλώθηκε προς την κατεύθυνση της Μεσογείου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Έτοιμα τα επιτελεία», γράφει ότι τα κόμματα έβαλαν μπρος τις μηχανές τους για τις Δημοτικές Εκλογές του Δεκέμβρη, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στις Προεδρικές Εκλογές του 2013. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται σε συνέντευξη του Πολωνού Πρέσβη στην Κύπρο Pawel Dobrowalski προς το ΚΥΠΕ, αναφορικά με τους στόχους της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο «Απολύτως καμία ευθύνη στον Πρόεδρο», γράφει ότι είναι ατεκμηρίωτη η επικινδυνότητα που επικαλούνται ορισμένοι στα έγγραφα ενημέρωσής τους, και ότι οι ανεκπαίδευτοι στρατιωτικοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα μικρό όπλο μαζικής καταστροφής, αντί να λάβουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας την ώρα της φωτιάς, προσπαθούσαν να την σβήσουν σαν να επρόκειτο για αποθήκη ξυλείας. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Κύπρου και το κυπριακό ποδόσφαιρο εκπέμπουν SOS.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Το Βατερλώ ενός Προέδρου», γράφει ότι η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί δεν έπεισε. Αλλού γράφει ότι θετική είναι η αποτίμηση που κάνουν επτά στους δέκα πολίτες για τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων έξω από το Προεδρικό, σύμφωνα με το κυπριακό βαρόμετρο του ΑΝΤ1.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Weekly», υπό τον τίτλο «Κάντε πίσω», γράφει ότι μετά από εβδομάδες πολεμοχαρών δηλώσεων, η Κομισιόν έβαλε την Τουρκία στη θέση της, λέγοντας στην Άγκυρα να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην αίτηση αποζημίωσης του Γραφείου Προγραμματισμού προς την Κομισιόν για τις καταστροφές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό από την έκρηξη στο Μαρί, η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου