Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/9/2011

Η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην επιτροπή Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη συνέχιση των διαβουλεύσεων του Υπουργού Οικονομικών για τον καταρτισμό του δευτέρου πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης, τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα με αφορμή τις ερευνες για το φυσικό αέριο στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και τους κινδύνους για την υγεία, που προκύπτουν από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό των Βρετανών ”Βερεγγάρια” στα Πολεμίδια.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Ανακρίνεται ο Πρόεδρος”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλείται σήμερα να εξηγήσει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του ιδίου και της Κυβέρνησής του, «που οδήγησαν σε λάθη και παραλείψεις, που με τη σειρά τους έφεραν την πολύνεκρη τραγωδία στο Μαρί». Αλλού αναφέρεται στην πλήρη ανατροπή του χθεσινού πτητικού προγράμματος των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω των κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Αμείλικτα ‘γιατί”’, αναφέρεται στη σημερινή κατάθεση στην Επιτροπή Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγείται σε ανακριτική επιτροπή και για πρώτη φορά ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έλθει σήμερα πρόσωπο με πρόσωπο με τους συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας στη ναυτική βάση. Αλλού γράφει ότι σοβαρά προβλήματα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία δημιουργεί η εξακολούθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός των Βρετανών ”Βερεγγάρια” στα Πολεμίδια.

”Ο Φιλελεύθερος”, τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ”Απαντήσεις για την τραγωδία” και γράφει ότι ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να τοποθετηθεί αλλά και να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων. Αλλού γράφει ότι σε σενάριο αποσταθεροποίησης της ανατολικής Μεσογείου ασκείται η Αγκυρα, με αφορμή την έναρξη από την Κυπριακή Δημοκρατία των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου, αλλά και της επιδείνωσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Τους έθαβε όλους”, αναφέρεται στις διαρροές εγγράφων από το Wikileaks για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2008, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε κανένα πρόβλημα να ”θάψει” τον υποψήφιό του Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ τα «σκάγια της υπόσκαψης» τα έριξε στον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις για το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία να πραγματοποιεί μαραθώνιο επαφών με συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου