Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/9/2011

Αφιερώματα στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και στις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προβάλλουν με πρωτοσέλιδους τίτλους οι περισσότερες εφημερίδες της Κυριακής. Αλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι η επιστροφή στην Κύπρο δύο βυζαντινών τοιχογραφιών του 13ου αιώνα που κλάπηκαν από τα κατεχόμενα, η νοσηλεία του Αντώνη Φανιέρου υπό αστυνομική φρούρηση στο νοσοκομείο και οι αναμετρήσεις των δημοτικών εκλογών.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Cyprus Dream(Κυπριακό Ονειρο)», αναφέρεται σε «μύθους και πραγματικότητες» γύρω από φυσικό αέριο και γράφει ότι πολλοί θεωρούν ότι ξαφνικά γίναμε ισχυροί και πως το φυσικό αέριο θα μας δώσει τη δύναμη να λύσουμε και το Κυπριακό από θέση ισχύος και πως ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση με τις τουρκικές φρεγάτες ανοικτά της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Αντώνης Φανιέρος κρατείται φρουρούμενος για νοσηλεία, ύστερα από παρέμβαση του Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λάρνακας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο προσωπικός του γιατρός και ζήτησε να τον εξετάσει πριν οι αστυνομικοί τον οδηγήσουν στο κρατητήριο.

«Η Σημερινή», με πηχυαίο τίτλο «Ανιχνεύουμε τα κοιτάσματα», φιλοξενεί αφιέρωμα για την «Κύπρο στην εποχή του φυσικού αερίου» αναφερόμενη σε μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συμφωνία, αλλά και στα στρατηγικά παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Αλλού αναφέρεται στις «καυτές αναμετρήσεις» στους μεγάλους δήμους, γράφοντας ότι δεσπόζει η αναμέτρηση της Λευκωσίας με το ανταγωνιστικό δίδυμο Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη – Ελένης Μαύρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Χοντραίνει το παιχνίδι στην ΑΟΖ», αναφέρει πως η Τουρκία θα ενισχύσει περισσότερο την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, κλιμακώνοντας το παιχνίδι της έντασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας επιχειρείται η αύξηση βαθμηδόν της παρουσίας πλοίων στην περιοχή, σε μια προσπάθεια διατήρησης της έντασης, αλλά και διαιώνισης των απειλών και του κλίματος εκφοβισμού. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που υποβάλλονται κάθε χρόνο στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο από πολίτες, αλλά ελάχιστες φτάνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Να συνετιστούν όλοι», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την Νέα Υόρκη εξέφρασε την ελπίδα όπως κάποια στιγμή συνετιστούν όλοι στην Κύπρο και θέσουν τον τόπο πάνω από τον εαυτό τους, υπογραμμίζοντας ότι «αρκετά έχουμε υποστεί ως χώρα, αρκετές φορές έχουμε κάνει απόπειρες αυτοκτονίας». Σε άλλο θέμα γράφει πως μεγάλη μερίδα καθηγητών αντιδρά με την απόφαση της 24ωρης απεργίας την προσεχή Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με κύριο τίτλο «Επιστρέφουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα», αναφέρει πως δύο τοιχογραφίες του 13ου αιώνα οι οποίες κλάπηκαν από τα κατεχόμενα μετά το 1974 επιστρέφουν στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Κύπρου. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις δημόσιες εμφανίσεις του Προέδρου Χριστόφια και διερωτάται γιατί ο πολύ κοινωνικός Πρόεδρος Χριστόφιας έπεσε σε «χειμερία νάρκη» τις εβδομάδες μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με κύριο τίτλο «Παρτίδα θερμών κινήσεων για το μοίρασμα της πίτας» αναφέρει πως οι λεονταρισμοί της Τουρκίας για συντήρηση του θερμού κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ως στόχο να γίνει η χώρα μέτοχος στα κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής και την υλοποίηση του σχεδίου Β στην Κύπρο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τον προϋπολογισμό, αφού υποσχέθηκε πως το κορυφαίο ετήσιο νομοθέτημα θα περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία τα δημόσια οικονομικά θα μπουν σε τροχιά διάσωσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «New Press», με κύριο τίτλο «Τορπιλλίζει την υπόθεση του φυσικού αερίου» αναφέρει πως έντονες ανησυχίες εκφράζουν διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών για τους «αυτοσχεδιασμούς» που κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμευόμενος κατ’ επανάληψη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν όφελος και χωρίς λύση. Αλλού προβάλει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρεται σε ιδιομορφία του ρωσικού δανείου 2,5 δις. ευρώ που θα παραχωρηθεί στην Κύπρο, αναφέροντας ότι αν δεν γίνει ορθολογιστική χρήση του ποσού, αυτό ενδεχομένως να διώξει τις ρωσικές επενδύσεις από τη χώρα, κάτι που θα φέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου