Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/9/2011

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Ανεξάρτητη Μονομελή Ανακριτική Επιτροπή για την έκρηξη στο Μαρί υπό τον Πόλυ Πολυβίου, οι αυξήσεις που αναμένεται να καταγραφούν στην αγορά μετά την ανακοίνωση για αύξηση κατά 6,96% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η δήλωση πολιτικής της Κυβέρνησης Κληρίδη το 1996 για μετατροπή της περιοχής Βασιλικού σε «βιομηχανική οικοδομή αυξημένου βαθμού οχληρίας» όπου θα μπορούσαν να παραχθούν ακόμα και πυρηνικά καύσιμα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο έχουν να κάνουν με τις διεργασίες για το δεύτερο πακέτο μέτρων για την οικονομία και τις σχετικές επαφές που πραγματοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών, το Προσκύνημα στον Αγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, την κατάργηση περιορισμών που ίσχυαν για απόκτηση δεύτερης κατοικίας στην Κύπρο, την απόλυση των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού PLUS TV και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο μισό του 2011 οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Υπό τον τίτλο «Παίζουν… την κολοκυθιά» η «Αλήθεια» γράφει ότι «ο Μάρκος ρίχνει τις ευθύνες σε Χριστόφια και Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Αμυνας στην Εθνική Φρουρά και τους αξιωματικούς» την ώρα που ο Πολυβίου στέλλει έγγραφο στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το συνολικό κόστος που επωμίζονται τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις πλησιάζει το 30% και πως από την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθεί και η από καιρό συμφωνηθείσα αύξηση ύψους 1,5% στην τιμή του ηλεκτρικού αλλά και πως θα υπάρξουν αυξήσεις 6-7 σεντ και στον νερό.

Υπό τον τίτλο «Ρεσιτάλ ανευθυνότητας» η εφημερίδα «Σημερινή» κάνει λόγο για «κατάθεση-φωτιά από τη Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του κράτους» στην Ανεξάρτητη Μονομελή Ανακριτική Επιτροπή. Οπως γράφει η εφημερίδα, η Πόπη Κανάρη ανέφερε στην Επιτροπή ότι «δεν ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο καμία βοήθεια και καμία ανάλυση πριν από την 11η Ιουλίου» και πως αν αυτό είχε γίνει «θα μπορούσε να είχε προληφθεί το κακό». Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από το Προσκύνημα στον Αγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου κάνοντας λόγο για προσκύνημα ελπίδας.

Κάτω από τον τίτλο «Κρυφτούλι με τα πρακτικά» ο «Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για «παιχνίδια πρωταγωνιστών της τραγωδίας για ν’ αποποιηθούν ευθυνών» γράφοντας ότι το πρακτικό σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αμυνας στις 5 του Ιούλη ενδεχομένως να συντάχθηκε μετά από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι καταργούνται οι περιορισμοί που ίσχυαν για απόκτηση δεύτερης κατοικίας στην Κύπρο, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τις εταιρείες που ανήκουν σε πολίτες άλλων χωρών υπό προϋποθέσεις.

Υπό τον τίτλο «Ακόμα και πυρηνικά προόριζαν στο Βασιλικό» η «Χαραυγή» γράφει για «αποκαλυπτική Δήλωση Πολιτικής του Δεκεμβρίου του 1996, της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ», αναφέροντας ότι «αυτοί που σήμερα κόπτονται για το εθνικό συμφέρον και κατηγορούν την Κυβέρνηση … είναι οι ίδιοι που το 1996 αποφάσιζαν τη μετατροπή της περιοχής γύρω από τα χωριά της περιοχής Βασιλικού σε ‘βιομηχανική οικοδομή αυξημένου βαθμού οχληρίας’ η οποία επέτρεπε τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την παραγωγή ή τον εμπλουτισμό ακόμα και πυρηνικών καυσίμων». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «αδιάκοπες επαφές Κίκη Καζαμία για το δεύτερο πακέτο» αναφέροντας ότι χτες ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΚΤ και την ΠΑΣΥΔΥ ενώ αναμένονται και νέες συναντήσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Προετοιμαστείτε για αυξήσεις τιμών και αισχροκέρδεια» γράφει ότι χτες εκδόθηκαν προειδοποιήσεις προς τους καταναλωτές να ετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών από την αύξηση 6,96% του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ για το α’ μισό του 2011.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Στήνουν συγκρούσεις – Στα πανεπιστήμια μεταξύ φοιτητών» κατηγορεί για ηθική αυτουργία τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη αλλά και κατονομάζει ως υποκινητή υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος είναι η υπονόμευση του Προέδρου Χριστόφια ενόψει και της εντατικοποίησης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού αλλά και η δημιουργία κλίματος απομόνωσης του ΑΚΕΛ ενόψει διαβουλεύσεων για τις Δημοτικές εκλογές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι γίνεται «μάχη στα παρασκήνια για το χρίσμα του υποψηφίου της ‘ενωμένης’ Δεξιάς» και προσθέτει ότι «οι αρχιεπισκοπικοί δεν εμπιστεύονται το Νίκο Αναστασιάδη».

Υπό τον τίτλο «Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χριστόφια» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα πως «όλα δείχνουν την πολιτική ευθύνη (του Προέδρου) για την 11η Ιουλίου». Αλλού η εφημερίδα γράφει «Plus ΤV: το ακελικό κανάλι απέλυσε 44 εργαζόμενους» κάνοντας λόγο για κύμα απολύσεων χτες στο Plus TV και ότι το προσωπικό βρίσκεται σε αναβρασμό αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μένει στους δρόμους και μάλιστα χωρίς να του καταβληθούν οι όποιοι μισθοί.

Η αγγλόφωνη τέλος εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών γράφει ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης για τη φονική έκρηξη στο Μαρί «οι μάρτυρες επιδιώκουν να αποποιηθούν της ευθύνης» αλλά και ότι ο Πόλυς Πολυβίου πλέει σε ταραγμένα νερά καθώς επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία της Κύπριας μπαλαρίνας Μέλανι Λάμπρου από τη Λεμεσό, η οποία κέρδισε υποτροφία για την ακαδημία των μπαλέτων Μπολσόι της Μόσχας, γράφοντας ότι η Μέλανι απογειώνεται για τη Μόσχα χορεύοντας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου