Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/9/2011

Οι διάφορες πτυχές των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, όπως οι απειλές της Τουρκίας, τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι εκτιμήσεις των Τούρκων για την αξία τους, η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες, και η επιχείρηση άσκησης πιέσεων και από το Λίβανο προς τη Λευκωσία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ισοδύναμα αντίποινα αναμένει η Λευκωσία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Λευκωσία αναμένει και μάλιστα σύντομα ένα «ισοδύναμο τετελεσμένο» από πλευράς Τουρκίας στην έναρξη των κυπριακών γεωτρήσεων, και για αυτό οι υπηρεσίες προετοιμάζονται για διπλωματική μάχη και διαβήματα. Αλλού, γράφει ότι 16 Κύπριοι αθλητές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να εκδικασθεί καμία υπόθεση, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ Μιχάλης Πέτρου.

”Η Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αμύθητος ο θησαυρός στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», γράφει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Τούρκων, ξεπερνούν τα 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και μεταφράζονται στο ποσό των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλού, γράφει ότι η ΟΗΟ ΣΕΚ ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για μη καταβολή της ΑΤΑ την 31η Δεκεμβρίου 2011 στους εργαζομένους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για δύο χρόνια.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σκυτάλη και στο Λίβανο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Λίβανος ακολουθώντας τα βήματα της Αγκυρας, υψώνει τους τόνους στο θέμα των κυπριακών ερευνών για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου, και επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία ενώ προβαίνει ανοικτά σε προειδοποιήσεις. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος υπέβαλε αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για διεκδίκηση αποζημιώσεων συνολικού ύψους από 400 έως 800 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Η «Χαραυγή», στο κύριο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Προχωρούμε», αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι καμία αναφορά δεν έγινε, ούτε θα γίνει από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες για εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας διεμήνυσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Αλλού αναφέρεται σε έκκληση της Γενικής Ελέγκτριας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν το μέτρο άρσης προσωπικών δεδομένων όταν αφορά ζητήματα φοροδιαφυγής.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η βούληση της Τουρκία δοκιμάζεται από την εξόρυξη», γράφει ότι θα δοκιμαστεί η βούληση της Τουρκίας στο πλαίσιο του χειρισμού του θέματος των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και πως σύμφωνα με την εφημερίδα ”Σαμπάχ” ο ορυκτός πλούτος στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αξίζει πάνω από επτά τρισεκατομμύρια δολάρια. Αλλού, γράφει για την ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, σημειώνοντας ότι η αντισύλληψη δεν είναι πλέον θέμα ταμπού.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Noble ξεκινά εξόρυξη κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Τουρκίας», γράφει μεταξύ άλλων ότι το τρυπάνι έπιασε δουλειά την Κυριακή το βράδυ, ότι το βάθος της θάλασσας στο σημείο της πλατφόρμας είναι 1,6 χιλιόμετρα και ότι η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης θα διαρκέσει 73 ημέρες. Αλλού, γράφει πως ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκούντερ Οτινγκερ θα επισκεφθεί τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό την Πέμπτη και θα ενημερωθεί για τις επιπτώσεις από την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου