Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/9/2011

Οι εξελίξεις γύρω από την επικείμενη ερευνητική γεώτρηση στο κυπριακό οικόπεδο 12, με τις τουρκικές κινήσεις και αντιδράσεις κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στο περιεχόμενο του δεύτερου οικονομικού πακέτου, τις καταθέσεις νέων μαρτύρων στην Ερευνητική Επιτροπή για το Μαρί, καθώς και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο ”Προετοιμάζονται για τα χειρότερα” γράφει για συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας – Τελ Αβίβ και Λευκωσίας το τελευταίο 24ωρο με σκοπό το συντονισμό ενεργειών – και στο στρατιωτικό τομέα – σε περίπτωση πρόκλησης θερμού επεισοδίου με αφορμή τις γεωτρήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για νέες αποκαλύψεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί και για κρίσιμο έγγραφο που πήγε στο Προεδρικό και όχι στον τότε ΥΠΑΜ.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο ”Αδειο το νέο πακέτο” γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είναι πυρ και μανία με την Κυβέρνηση, ότι τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νέο κυβερνητικό πακέτο είναι κατώτερα των περιστάσεων και πως η συμφωνία για την ΑΤΑ θεωρείται ”δάνειο” στο κράτος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θερίζει ο καρκίνος του προστάτη στην Κύπρο και πως κάθε χρόνο προσβάλλονται 300 άτομα και πεθαίνουν περίπου 100.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο ”Παιχνίδι με τη φωτιά” γράφει ότι οι Τούρκοι αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Πάφου και κάνει λόγο για κινήσεις αντιπερισπασμού και απειλές για να αποτρέψουν τις έρευνες Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κτηματολόγιο, με νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό στις 31 Αυγούστου, απέκτησε εξουσίες Υπουργικού και θα εγκρίνει την τοποθέτηση αγωγών, καλωδίων της ΑΗΚ σε ακίνητα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο ”Οργή Συνδικάτων” γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αξιώνουν μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων και αυτό προκάλεσε οργή και απογοήτευση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, ώστε αυτό να φτάσει απρόσκοπτα και στους εγκλωβισμένους στις κατεχόμενες περιοχές, λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο ”Η Τουρκία παρακολουθεί καθώς η πλατφόρμα φθάνει” γράφει ότι τουρκικά πλοία και αεροπλάνα παρακολουθούν τις κινήσεις από απόσταση, χωρίς να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο ή θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος θα πάρει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη θαλάσσια πειρατεία που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στη Σουηδία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο ”Στήνουν γέφυρες συνεργασίας” αναφέρεται στις Δημοτικές Εκλογές γράφοντας ότι όλα τα κόμματα βλέπουν από τώρα Προεδρικές Εκλογές. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Ανδρούλας Βασιλείου η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Προεδρία της ΕΕ είναι χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο και πως πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο ”Βίντεο ντοκουμέντο” αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών στην Αθήνα και γράφει ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και πολιτικοί ενθαρρύνουν ακραίες εκδηλώσεις εναντίον του Προέδρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να σύρει το χορό της προεκλογικής κούρσας με επιδίωξη να μπλοκάρει τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο ”Η Τουρκία ‘γκριζάρει’ τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας!” γράφει πως οι υπηρεσίες του Ισραήλ ενημέρωσαν Αθήνα και Λευκωσία ότι οι τουρκικές απειλές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΔΗΚΟ χτίζει γέφυρες με το ΑΚΕΛ για τις Δημοτικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Weekly», υπό τον τίτλο ”Υποκινητής πολέμου” γράφει ότι η Τουρκία απείλησε χθες την Κύπρο όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δική της γεώτρηση μαζί με τους Τ/κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο γνωστός ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς έφθασε στην Κύπρο για να δώσει μια παράσταση στο Αμφιθέατρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου