Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/9/2011

Οι αντιδράσεις που προκαλούν οι απειλές της Αγκυρας λόγω της επικείμενης έναρξης των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου, οι οδηγίες από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το κατασχεθέν φορτίο που μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση στο Μαρί, δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο νόμος για το πόθεν έσχες, ο εντοπισμός ντοπαρισμένων αθλητών στην Κύπρο, και η έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών σε σχέση με ταξιδιωτικό πρακτορείο με έδρα τις ΗΠΑ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εχω οδηγίες από τον ΠτΔ.», δημοσιεύει χειρόγραφο σημείωμα του τέως Υπουργού Αμυνας σε έγγραφο ημερομηνίας 12/2/2009 για τα έξοδα εκφόρτωσης των εκρηκτικών, στο οποίο, όπως αναφέρει, τονίζει ότι το φορτίο θα μεταφερθεί στη ναυτική βάση κατόπιν οδηγιών του Προέδρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο νόμος για το πόθεν έσχες είναι διάτρητος και προστατεύει τον αθέμιτο πλουτισμό αφού από αυτόν εξαιρούνται τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των ενήλικων τέκνων, άρα κάποιος μπορεί να γράψει στο όνομά τους τον πλουτισμό που αποκτά αθέμιτα.

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία» πως η Αγκυρα μοιάζει να μην ελέγχει πλέον την επιθετικότητά της και ανακοίνωσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα κάνει έρευνες νότια από το Καστελόριζο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας. Αλλού αναφέρει πως αιτήματα για έργα που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς απορρίπτονται με μια μονοκονδυλιά λόγω άδειων ταμείων.

«Η Σημερινή», με πηχυαίο τίτλο «Οι τέσσερις ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια», γράφει πως σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολιτική ευθύνη για ασυνεννοησία Υπουργών, πολιτική ευθύνη για παράτυπο χειρισμό θέματος, στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτική ευθύνη για αμέλεια και αδιαφορία επιδίωξης ενημέρωσης για την προώθηση της καταστροφής του φορτίου και πολιτική ευθύνη για αμέλεια και αδιαφορία ως ο τελικός χειριστής του θέματος και το πρόσωπο που λαμβάνει τελική πολιτική απόφαση. Αλλού αναφέρει πως ντοπαρισμένοι αθλητές αγωνίζονται κανονικά και πως η Κύπρος κινδυνεύει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Σκληρό πόκερ για το αέριο», αναφέρει πως κρίσιμη σε όλα τα πεδία κρίνεται αυτή η εβδομάδα καθώς αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο κεφάλαιο των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου, ενώ η Αγκυρα προχωρεί κανονικά στην έναρξη ερευνών δυτικά της Κύπρου. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για ατολμία, δειλία και αναποφασιστικότητα στον τομέα της οικονομίας και προειδοποιεί για τις συνέπειες.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανυποχώρητοι στις πιέσεις», αναφέρει πως ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατήγγειλε χθες την κλιμάκωση της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφερόμενος στις απειλές Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι υπαινίσσονται με δηλώσεις και απειλές ετοιμότητες μέχρι και για σύρραξη, σημειώνει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ζουν μόνοι τους πάνω στον πλανήτη. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks, «εύκολη νίκη» προέβλεπε έναντι του Δημήτρη Χριστόφια στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008 ο τότε υποψήφιος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης σε συνομιλία του με αξιωματούχο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με κύριο τίτλο «Σχέδιο διακοπών υπό εξέταση», αναφέρει πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διεξάγει έρευνα για ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο με έδρα του στις ΗΠΑ στο οποίο είναι μέλη πολλοί Κύπριοι, ύστερα από παράπονα που έκαναν πρώην μέλη και εκπρόσωποί του. Η εταιρεία αυτή βρίσκεται επίσης σε δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο Εμπορίου και το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), ύστερα από ανακοινώσεις κατά της εταιρείας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις στη Λευκωσία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με κύριο τίτλο «Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς Τουρκία» αναφέρει πως Αμερικανοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν Ελληνες και Κύπριους ομολόγους τους ότι η Ουάσιγκτον έχει διαβιβάσει στην Αγκυρα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ότι θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα των υποθαλάσσιων ερευνών Ισραήλ – Κύπρου και να θέσει τις όποιες ενστάσεις της στα αρμόδια διεθνή σώματα. Αλλού αναφέρει πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παίρνει διαζύγιο από το “Mega” ενώ διεκδικεί την κυριότητα του «Λόγου» για να εδραιώσει τον πολιτικό του λόγο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου