Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/9/2011

Οι τουρκικές προκλήσεις-αντιδράσεις στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για εντοπισμό φυσικού αερίου, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία της Κύπρου, η συνάντηση ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, από τον οποίο ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα που αφορούν στην τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί και οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού είναι μερικά από τα θέματα που προβλέπουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένταση και τετελεσμένα», αναφέρει πως τουρκικά ελικόπτερα παρενόχλησαν ελικόπτερο της εταιρείας Noble, ενώ δυο τουρκικά πλοία αγκυροβόλησαν στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου. Αλλού αναφέρει πως στάσιμη θα παραμένει η κυπριακή οικονομία το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα συρρικνωθεί κατά 3,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Αλλάζουν τον Αμανέ μετά τη διεθνή απομόνωσή τους», αναφέρει πως μετά την ολόπλευρη αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία φαίνεται να εγκαταλείπει τις προθέσεις δημιουργίας κρίσης και στρατιωτικής επέμβασης, με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, και προχωρεί σε πολιτικά τετελεσμένα. Αλλού γράφει πως η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου διεμήνυσε ότι δεν θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας για την Τουρκία αν η Αγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τρικυμία στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει πως κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα, επιχειρώντας να συντηρήσει ένα κλίμα εκφοβισμού και απειλών προς τη Λευκωσία. Το τελευταίο 48ωρο οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάνουν επίδειξη προκλητικότητας με επικίνδυνες για την ασφάλεια πτήσεων προεκτάσεις. Αλλού αναφέρει πως χθες ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου είχαν συνάντηση με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, από τον οποίο ζητήθηκαν διευκρινίσεις για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο κενό οι απειλές» πως στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι απειλές της Τουρκίας για δημιουργία κρίσης στη Μεσόγειο με αφορμή την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία ζητά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν ζημιές και ταλαιπωρία του κοινού.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Ερντογάν λέει πως οι γεωτρήσεις στην Κύπρο είναι ‘τρέλα’» αναφέρει πως η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία» καθορισμού των θαλάσσιών της ορίων με το ψευδοκράτος, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να ξεκινήσει και αυτές τις δικές τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία έχει ζητήσει την άμεση εφαρμογή σχεδίου για χρησιμοποίηση στους ποδοσφαιρικούς αγώνες επιτηρητών για έλεγχο των φιλάθλων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου