Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/9/2011

Η τριμερής συνάντηση του Οκτωβρίου, οι τουρκικές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, η διαδικασία γεώτρησης στο ”Οικόπεδο 12” από τη Noble Energy, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι εξελίξεις στην υπόθεση Αντη Χατζηκωστή ενώπιον του Κακουργιοδικείου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Αβουλοι και μοιραίοι”, γράφει ότι αποθέωση του ερασιτεχνισμού και προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο περιέγραψαν χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής τρεις μάρτυρες που είχαν εμπλακεί στα γεγονότα των τελευταίων ημερών πριν από την φονική έκρηξη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εξαίρεση της παρούσας σύνθεσης του Κακουργιοδικείου ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης λόγω φιλικών σχέσεων δικαστών με μάρτυρα κατηγορίας.

”Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο ”Μιλούσε με τον Πρόεδρο ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης”, γράφει πως στην αποκάλυψη ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης μιλούσε κατευθείαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του φορτίου του πλοίου ”Μόντεγκορσκ” προέβη χθες ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής, ο τελών σε διαθεσιμότητα Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δείχνει αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα η Τουρκία στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

”Ο Φιλελεύθερος”, με τον πηχυαίο τίτλο ”Noble: Εμείς προχωρούμε”, αναφέρεται στην απάντηση εκπροσώπου της Noble Energy στην περιοχή μας, ο οποίος είπε πως «παρακολουθούμε τις απειλές της Τουρκίας, είμαστε όμως και σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ και όπου αλλού χρειάζεται, απευθυνθήκαμε στα ΗΕ και σίγουρα προχωρούμε για τη γεώτρηση στο ‘Οικόπεδο 12’ ”. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, που ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, «τα ΗΕ θα εκτιμήσουν τα δεδομένα στο Κυπριακό μετά την τριμερή του Οκτωβρίου».

Η ”Χαραυγή”, υπό τον κύριο τίτλο ”Κράτα γερά Πρόεδρε”, γράφει ότι θερμά λόγια στήριξης και έκφρασης της εμπιστοσύνης που τρέφουν προς το πρόσωπό του εξέφρασαν χθες εκατοντάδες Δικωμίτες, υποδεχόμενοι τον Πρόεδρο Χριστόφια έξω από το προαύλιο της εκκλησίας στην Ανθούπολη όπου τελέστηκε ο εσπερινός της Παναγίας των Περβολιών Δικώμου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ικανοποίηση εξέφρασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας για την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors, του οποίου η τελική απόφαση για την κυπριακή οικονομία θα ληφθεί με την αξιολόγηση του δεύτερου πακέτου μέτρων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail αναφέρεται στις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί και ιδιαίτερα τα όσα ελέχθησαν που αφορούν την Εθνική Φρουρά, σημειώνοντας πως ”ο Κώστας Παπακώστα γνώριζε τους κινδύνους αλλά ο Μάρκος Κυπριανού αγόραζε χρόνο”. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε εισήγηση που τέθηκε για ανανέωση του θεσμού για το διορισμό διερευνητικών επιτροπών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου