Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/9/2011
  
Οι καταθέσεις του τέως Αρχηγού της ΕΦ Πέτρου Τσαλικίδη και του υπό διαθεσιμότητα Αρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδρέα Νικολάου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί, οι εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου και οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα, με τους Τ/κ να επωφελούνται μετά τη λύση, καθώς και οι επαφές που αναμένεται να έχει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών με τις συντεχνίες, προκειμένου να συμφωνήσουν στις πρόνοιες του β’ πακέτου μέτρων για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, όπως και η νίκη του ΑΠΟΕΛ στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ηταν πολύ απλό να σωθούν οι 13 ζωές», αναφέρεται στις χθεσινές ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί, γράφοντας ότι αυτές ενδυναμώνουν την πεποίθηση ότι ήταν πολύ απλή υπόθεση να αποφευχθεί η τραγωδία. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τις οικονομικές καταστάσεις του ΡΙΚ για το 2010, με αφορμή την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Τρυπάνι στο ‘Αφροδίτη’ - Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις απειλές», αναφέρεται στις αποφάσεις της χθεσινής διυπουργικής επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με το φυσικό αέριο, με τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι οι Τ/κ θα έχουν όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου μετά τη λύση. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή νίκη του ΑΠΟΕΛ στην πρεμιέρα των αγώνων για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ επί της Ζενίτ με 2-1.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αγκάθι 200 εκατ. ευρώ για την ΑΤΑ», γράφει ότι Υπουργείο Οικονομικών και συντεχνίες καταβάλλουν σήμερα το πρωί την ύστατη προσπάθεια για το θέμα της ΑΤΑ, με την Κυβέρνηση να καταθέτει υπαλλακτικά σενάρια, καθώς είναι αποφασισμένη να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο μισθός των Βουλευτών θα είναι μειωμένος κατά χίλια ευρώ πριν τη φορολογία από τον Σεπτέμβρη και για τα επόμενα δύο χρόνια, με τις καθαρές μηνιαίες απολαβές να ανέρχονται σε 5.335,95 ευρώ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πολύ σύντομα η γεώτρηση», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Κύπρου να προχωρήσει σύντομα με τη γεώτρηση για εντοπισμό υδρογονανθράκων, στη βάση του αυτονόητου κυριαρχικού της δικαιώματος. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας εμπιστεύεται πλήρως τους εκπαιδευτικούς.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Δεν είχαν πει στους πυροσβέστες για τα εκρηκτικά», αναφέρεται στην κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή του Μιχάλη Θεοφίλου, πατέρα ενός πυροσβέστη που συγκαταλέγεται στα 13 θύματα της τραγωδίας στο Μαρί, ο οποίος είπε ότι η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ γνώριζαν τους κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια, αλλά δεν ενημέρωσαν κανέναν πριν το συμβάν. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε κατηγορίες αιτητών πολιτικού ασύλου για αστυνομική βία.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο «Μικρή ανάπτυξη το 2011 - Καλύτερα το 2012», αναφέρει ότι, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων, η ανάπτυξη για το 2011 κυμαίνεται από -0,5% έως 1,1%, ενώ για το 2012 αναμένεται να κυμανθεί από 0,8% σε 2%. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι η Ρωσία είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη συνομολόγηση πενταετούς δανείου, ύψους 2 έως 2,5 δις ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου