Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Σαν τους... αλκοολικούς η Ελλάδα!»


«Σαν τους... αλκοολικούς η Ελλάδα!»

Γροθιά στο στομάχι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Ντερ Ταγκεσπίγκελ" χθες: "Πολιτικός των Ελευθέρων Δημοκρατών συγκρίνει την Ελλάδα με αλκοολικό"! Δράστης ο εντιμότατος κύριος Γίργκεν Κόπελιν, πρόεδρος του κρατιδίου του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν της Γερμανίας, ο οποίος τάσσεται αναφανδόν εναντίον της παροχής οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από τα κράτη της Ευρωζώνης προς τη χώρα μας. "Η Ελλάδα είναι σαν ένας αλκοολικός, τον οποίον προτρέπει κάποιος να σταματήσει να πίνει και ταυτόχρονα του δίνει ένα κιβώτιο με μπουκάλια ρακί!", δηλώνει προσβλητικά για να δικαιολογήσει την πολιτική του θέση.

"Μέσα στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) απειλείται εξέγερση εναντίον της γραμμής σωτηρίας του ευρώ που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση", γράφει στους τίτλους της η εφημερίδα και αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν τεθεί σε κίνηση οι διαδικασίες προκήρυξης εσωτερικού δημοψηφίσματος στο κεντρώο αυτό κόμμα για να ψηφίσουν τα μέλη του εναντίον κάθε βοήθειας της Ευρωζώνης προς υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της. Οι χώρες αυτές πρέπει να αφήνονται αβοήθητες να χρεοκοπούν, είναι η γνώμη που κυριαρχεί πλέον απολύτως στο FDP, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

"Δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!", δήλωσε στην εβδομαδιαία σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" ο ακροδεξιός υπουργός Μεταφορών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Ραμζάουερ, ο οποίος ανήκει στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, η οποία αποτελεί τον άλλο κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ.

Η CSU είναι τόσο ακροδεξιό κόμμα που ο επί δεκαετίες ιστορικός ηγέτης της Γιόζεφ Στράους είχε πει το περίφημο "πρέπει να είμαστε τόσο δεξιά, ώστε πιο δεξιά από εμάς να υπάρχει μόνο ο... τοίχος!".

Η πίεση που ασκείται πάνω στην καγκελάριο Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόσο από το Κέντρο όσο και από την Ακροδεξιά στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού είναι κυριολεκτικά αφόρητη, όσον αφορά την παροχή δανείων στην Ελλάδα. Τόσο η πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης όσο και σχεδόν το σύνολο των κεντροδεξιών πολιτικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Είναι τόσο εχθρικός προς την Ελλάδα ο συσχετισμός δυνάμεων στους κόλπους της γερμανικής Κεντροδεξιάς, ώστε -όσο και αν αυτό ακούγεται γελοίο στη χώρα μας- η Μέρκελ και ο Σόιμπλε όπου να 'ναι θα κατηγορηθούν από τους ομοϊδεάτες τους για... εξτρεμιστικό φιλελληνισμό!!!

Στο πλαίσιο αυτό, η Μέρκελ δεν απορρίπτει γενικά το ενδεχόμενο να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Απορρίπτει μόνο την "ανεξέλεγκτη" χρεοκοπία μας! Προσπαθεί δε να αποκαταστήσει επαφή με τις διαθέσεις των στελεχών, της βάσης και των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού κλείνοντάς τους το μάτι και υποσχόμενη έμμεσα ότι θα χρεοκοπήσει... "συντεταγμένα" την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013 - ακριβώς δηλαδή πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2013!

"Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να κρατήσουμε πολιτικά ενωμένη την Ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά θα οδηγούμαστε πολύ γρήγορα στο φαινόμενο ντόμινο", δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB Ινφοράντιο και συνέχισε: "Γι' αυτό και η ύψιστη προσφορά είναι να αποτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, γιατί αυτή δεν θα χτυπήσει μόνο την Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος να χτυπήσει όλες ή τουλάχιστον μερικές ακόμη χώρες".

"Η συντεταγμένη χρεοκοπία μιας χώρας της Ευρωζώνης είναι δυνατή μόνο από το 2013 και μετά", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τότε θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, οι καταστατικές αρχές του οποίου συμπεριλαμβάνουν για πρώτη φορά ήδη αποφασισμένους από τους ηγέτες της Ευρωζώνης κανόνες χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους, χωρίς μάλιστα την έξοδο ή την αποβολή της από την Ευρωζώνη.
Αντιθέτως, οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ πιέζουν για χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα, εξαναγκασμό της να αποχωρήσει από το ευρώ ουσιαστικά εκδιωκόμενη από την Ευρωζώνη και αρκετοί από αυτούς τάσσονται υπέρ της αποβολής της από την ΕΕ, παρόλο που αυτό είναι τυπικά αδύνατον βάσει των συνθηκών.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - Πίεση εφαρμογής των συμφωνημένων

Η απόκρουση εκ μέρους της Μέρκελ και του Σόιμπλε των πιέσεων των κυβερνητικών εταίρων τους για άμεση χρεοκοπία και εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποδηλώνει ότι παραμένουμε ακόμη στη φάση των πιέσεων. Αυτή η συζήτηση όμως στη Γερμανία δεν είναι απλώς μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία πιέσεων επί της ελληνικής κυβέρνησης και μια προσπάθεια εκφοβισμού του ελληνικού λαού για να καμφθούν οι αντιστάσεις του στα ολέθρια μέτρα εφιαλτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους, που συνιστούν την υλοποίηση της πολιτικής που έχει συμφωνήσει ο Γ. Παπανδρέου με την ΕΕ. Αντανακλούν και υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Γερμανίας.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου