Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/9/2011

Ο αντίκτυπος από την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί, οι ανησυχίες των κατοίκων από τη μεταφορά πυρομαχικών από την Παλώδια στην Ασγάτα για φύλαξη καθώς και μια έκθεση εμπειρογνωμόνων για φύλαξη πυρομαχικών, και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με τις χθεσινές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για ανάπτυξη στόλου στην περιοχή, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν είπαν λέξη στον Παπακώστα για καταστροφή των εκρηκτικών», γράφει ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ή πρακτικό που να λέει ότι ο τέως Υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια ή τον Διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Λ. Παντελίδη ότι άλλαξε η πολιτική απόφαση για τα 98 επικίνδυνα εμπορευματοκιβώτια και η νέα ήταν ‘καταστροφή του φορτίου’. Αλλού, γράφει για την βεβαιότητα του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη ότι η Κύπρος θα βρει φυσικό αέριο, καθώς όπως είπε στη Βουλή στο οικόπεδο 12 υπάρχουν 8-10 τρις κυβικά πόδια φυσικό αέριο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ενοχλημένοι οι τέως από την κατάθεση Χριστόφια», γράφει στο κύριο της θέμα ότι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη στοχοποίηση που έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής Πολυβίου, θεωρώντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκατέλειψε το πεδίο των γεγονότων, προβαίνοντας στην εξαγωγή συμπερασμάτων και απόδοση ευθυνών. Αλλού, γράφει ότι εντός της επόμενης βδομάδας το Γραφείο Προγραμματισμού θα υποβάλει αίτηση αποζημιώσεων προς την ΕΕ για τις ζημιές από την έκρηξη στο Μαρί.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεύτερο Μαρί στην Παλώδια» αποκαλύπτει έκθεση Βρετανών εμπειρογνωμόνων για φύλαξη πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Παλώδιας. Σύμφωνα με την εφημερίδα μέσα από την έκθεση διαφαίνεται ο μεγάλος κίνδυνος που διέτρεχε η περιοχή της Παλώδιας από την ύπαρξη πεπαλαιωμένων πυρομαχικών. Αλλού, γράφει ότι τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον πολιτών γιατί εξύβρισαν ή προέβησαν σε απρεπείς χειρονομίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, άσκησε η Αστυνομία μετά από τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Τουρκικές Μανούβρες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με πρόφαση τη ρήξη με το Ισραήλ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ενίσχυση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η Τουρκία ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ. Αλλού, γράφει για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και για την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ για το περιουσιακό ότι «κάποιες συγκλίσεις είναι δυνατό να εξευρεθούν».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος εν μέσω περιφερειακής σύρραξης», γράφει ότι η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται καθώς η Τουρκία αυξάνει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή. Προσθέτει ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ποιος έχει το πάνω χέρι στη Μεσόγειο, έρχεται σε μια στιγμή που θα αρχίσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι η πέτρα του Ρωμιού στην Πάφο, συγκαταλέγεται στα πιο ρομαντικά σημεία του κόσμου.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Noble ζητά δεύτερο υπεράκτιο οικόπεδο», ότι η εταιρεία Noble Energy, η οποία αρχίζει τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού πλούτου από την ΑΟΖ της Κύπρου σε λίγες βδομάδες, είναι πρόθυμη να δημοπρατήσει και για ένα δεύτερο οικόπεδο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όταν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή τη φάση, σε ένα περίπου χρόνο. Αλλού, γράφει για το τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο και ότι η άφιξη Ρώσων τουριστών ενδεχομένως να αυξηθεί την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου