Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/9/2011

Η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο «12» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για ανεύρεση υδρογονανθράκων, οι απειλές της Τουρκίας και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Προβάλλονται επίσης η συνάντηση των ηγετών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, η αύξηση των ανέργων κοινοτικών που λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα, το άδειασμα λογαριασμών στην Κύπρο ατόμων που ήταν ύποπτα για ανάμιξη στα στημένα παιχνίδια, η επιστολή-απάντηση Πόλυ Πολυβίου για φημολογούμενες διαρροές της Ερευνητικής Επιτροπής προς τα ΜΜΕ και η αντιπρόταση της Κυβέρνησης προς τη Βουλή για το φόρο πρώτης κατοικίας.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στην εποχή του πετρελαίου εν μέσω απειλών» και γράφει ότι με τουρκικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου συνοδεία πολεμικών απειλεί ο Ερντογάν, ενώ Αμερικανός απεσταλμένος βρέθηκε στην Αγκυρα για να αποτρέψει στρατιωτική αντιπαράθεση. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια οι άνεργοι κοινοτικοί και αλλοδαποί και ότι μόνο για το 2010 το ανεργιακό επίδομα που παραχωρήθηκε ξεπέρασε τα 19 εκ. ευρώ.

«Η Σημερινή», κάτω από τον κύριο τίτλο «Έπαθαν αμόκ οι Τούρκοι – ‘Δεν «χωνεύουν’ την έναρξη των ερευνών», αναφέρει ότι νέα εποχή για τα ενεργειακά δεδομένα της Κύπρου ξεκίνησε από προχθές βράδυ, καθότι η διαδικασία γεώτρησης από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, στο οικόπεδο «Αφροδίτη» παίρνει σάρκα και οστά. Σε άλλη στήλη αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη – Αντρου Κυπριανού, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επεσήμαναν την ανάγκη ανακωχής στον «πόλεμο λέξεων» που μαίνεται στο εσωτερικό μέτωπο, και διαμόρφωσης κλίματος αλληλοσεβασμού και συνεννόησης ενόψει των κρίσιμων προκλήσεων που έρχονται.

«Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σενάρια με το ‘Σισμίκ’» γράφει ότι έχουν περιορισθεί σημαντικά οι επιλογές της Τουρκίας για αντίδραση στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της και ότι η Τουρκία θα απαντήσει με τη διενέργεια των δικών της ερευνών δυτικά της Κύπρου ενώ σχεδιάζει και την έξοδο του ωκεανογραφικού Σισμίκ ΙΙ. Αλλού αναφέρει ότι χάθηκαν τα εκατομμύρια που πέρασαν από τους λογαριασμούς στην Κύπρο προσώπων, τα οποία θεωρούνται από τις ελληνικές Αρχές ως ύποπτα για ανάμιξη στα στημένα παιχνίδια αφού μετά από έρευνα της Αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ φαίνεται ότι σε τρεις λογαριασμούς που είχαν εντοπίσει μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτά έχουν εξαφανιστεί.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Νέα νότα ΕΕ στην Άγκυρα» ότι η Κομισιόν κάλεσε εκ νέου χθες την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας την ώρα που ξεκινούσε η διαδικασία γεώτρησης στο οικόπεδο 12 από τη Noble Energy. Αλλού γράφει ότι o Επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την Εκρηξη στο Μαρί Πόλυς Πολυβίου με επιστολή του αναφέρει ότι ουδεμία διαρροή ή πληροφόρηση για τα συμπεράσματα της έρευνάς του έγινε προς τρίτα πρόσωπα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Ξεκίνησε η έρευνα για τον πλούτο του φυσικού αερίου», γράφει ότι οι διερευνητική γεώτρηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ξεκίνησε στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή, για εξερεύνηση πηγών ενέργειας και μια πιθανή περιφερειακή κρίση. Αλλού γράφει ότι χθες η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την αντιπρότασή της αναφορικά με πρόταση νόμου για χαμηλότερη φορολογία για την πρώτη κατοικία, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή από τη Βουλή του δεύτερου πακέτου λιτότητας το οποίο οι βουλευτές χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου