Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το ευρώ κλονίζει τη Μέρκελ


Το ευρώ κλονίζει τη Μέρκελ

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και αταξίας επικρατεί πλέον στους κόλπους του κεντροδεξιού συνασπισμού τριών κομμάτων που κυβερνά τη Γερμανία με αφορμή το αν πρέπει ή όχι να βοηθά η Ευρωζώνη υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της. Το κύριο κόμμα αυτού του συνασπισμού, η δεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της παροχής δανείων, έστω και με ολοένα σκληρότερους όρους και απαιτήσεις για εξωφρενικά μέτρα λιτότητας. Και στους κόλπους της CDU, πάντως, εμφανίζονται ήδη βουλευτές, λίγοι ακόμη, οι οποίοι τάσσονται δημοσίως υπέρ του να αφήνονται να χρεοκοπούν αβοήθητες και να πετάγονται εκτός Ευρωζώνης όσες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το ακροδεξιό κόμμα της Βαυαρίας Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) τάσσεται πλέον αναφανδόν υπέρ της χρεοκοπίας όσων κρατών της Ευρωζώνης δεν τα βγάζουν πέρα, με παράλληλη αποβολή τους από το ευρώ. Το προεδρείο του κόμματος μάλιστα ετοιμάζεται να περάσει σχετική απόφαση στο συνέδριο της CSU που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκείνο, όμως, που προς μεγάλη έκπληξη όλων πρωτοστατεί στην εκστρατεία χρεοκοπίας και αποβολής από το ευρώ της Ελλάδας και όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι το κεντρώο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ξαφνικά όλα τα στελέχη του έχουν "σκαρφαλώσει στα κάγκελα" και ουρλιάζουν κατά οποιασδήποτε βοήθειας προς τους εταίρους της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Φιλίπ Ρέσλερ που είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Εξήγηση για τη στάση τους υπάρχει. Το FDP το οποίο είχε πάρει το εκπληκτικό για τα μέτρα του ποσοστό του 14,6% στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το υψηλότερο που είχε πάρει ποτέ στα 60 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του το 1949, βρίσκεται σε φάση δημοσκοπικής καταβαράθρωσης. Ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα το δείχνουν λίγο πάνω από το? 5%, που αποτελεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο!

Η ηγεσία του, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει στροφή στον αντιευρωπαϊσμό μήπως και αυτό βοηθήσει στην ανάκαμψη της επιρροής του FDP. Δεν αποκλείεται καθόλου να πετύχει τον στόχο αυτόν καθώς η γερμανική κοινή γνώμη έχει πλέον ανεπανόρθωτα δηλητηριαστεί από την προπαγάνδα της κυβερνητικής Δεξιάς εναντίον της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και πιστεύει ότι όντως οι λαοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας είναι "τεμπέληδες" και "παράσιτα", που ζουν απομυζώντας το προϊόν των κόπων των Γερμανών και των άλλων Βορειοευρωπαίων.

Η πολιτική ουσία αυτής της ιστορίας είναι ότι η στάση του FDP και της βαυαρικής CSU εναντίον της γραμμής διάσωσης του ευρώ που ακολουθεί η Μέρκελ και η CDU των χριστιανοδημοκρατών απειλεί πλέον με διάσπαση (!) τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα στις βουλευτικές του 2013, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις σήμερα.

"Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ" ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας "Ντι Βελτ" χθες, ενώ η επίσης δεξιά "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" πρόβαλε στους τίτλους του πρώτου της θέματος τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της καγκελαρίας Ζάιμπερτ ότι "Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διασπάται".

Η Μέρκελ ελπίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου της 29ης Σεπτεμβρίου με θέμα την έγκριση της διεύρυνσης της οικονομικής βάσης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) θα υπάρξει αυτοδύναμη κεντροδεξιά πλειοψηφία. Η έγκριση του μηχανισμού είναι βέβαιη.
Περί αυτού δεν τίθεται θέμα γιατί οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ήδη δηλώσει ότι αν υπάρξουν μέσα στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού βουλευτές που αρνηθούν να ψηφίσουν τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό ώστε να μη συγκεντρώνεται πλειοψηφία, τότε θα βοηθήσουν αυτοί στην υπερψήφισή του. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θεωρείται πιθανό ότι η καγκελάριος Μέρκελ είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είτε θα πάει σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες.

ΕΛΛΑΔΑ - Η... "εκδίκηση της γυφτιάς"!

Ενδέχεται οι Ελληνες να πάρουν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο μια μικρή εκδίκηση για τα όσα έχουν τραβήξει από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Με έναν τρόπο που πραγματικά δεν μπορούσαν να φανταστούν: να συντελέσουν στην... ανατροπή της κυβέρνησής της! Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν εξαιτίας των σφοδρότατων αντιθέσεων που είχαν προκληθεί στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από το αν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα ή να αφεθεί αβοήθητη να χρεοκοπήσει, δεν κατορθώσει η Κεντροδεξιά να συγκεντρώσει δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της βοήθειας και της επέκτασης του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου