Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/9/2011

Το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο των «αγανακτισμένων πολιτών» από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου, οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το δεύτερο πακέτο μέτρων, οι προτάσεις και αντιπροτάσεις για να επιτευχθεί συναίνεση, καθώς και το θέμα των απειλών της Τουρκίας στις προθέσεις της Κύπρου να αρχίσει έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης οι αντιδράσεις των κομμάτων στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, η επικριτική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Κύπρου για το θέμα της εμπορίας προσώπων και οι συναντήσεις των κομμάτων για σύναψη ενδεχομένων συνεργασιών ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Η «Αλήθεια», με σχεδόν ολοσέλιδη φωτογραφία, τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πολλές χιλιάδες ‘Χριστόφια παραιτήσου’» και γράφει ότι το μεγαλύτερο συλλαλητήριο τους πραγματοποίησαν χθες βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο οι «αγανακτισμένοι» με κεντρικό αίτημα να φύγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι η Αγκυρα βγάζει τρεις φρεγάτες στην περιοχή, στήνοντας εκβιασμό με τις απευθείας συνομιλίες για αναβολή των γεωτρήσεων. Ο Ντερβίς Ερογλου αναμένει απάντηση από τον Δημήτρη Χριστόφια ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι μετέβη ξανά στην Αγκυρα.

«Η Σημερινή», κάτω από τον κύριο τίτλο «Φόρμουλα Καζαμία – Συμβιβαστική πρόταση προς τις συντεχνίες», αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε στις συντεχνίες να αποδεχθούν το πάγωμα της ΑΤΑ για δύο χρόνια με αντάλλαγμα την απόσυρση του μέτρου για αποκοπή του 25% του 13ου μισθού. Οι συντεχνίες φέρονται να αντιπροτείνουν μείωση του χρόνου παγώματος. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τα κόμματα, ιδία δε με το ΑΚΕΛ, με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις του Προκαθημένου της Εκκλησίας στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Λείπει η πολιτική απόφαση» και γράφει ότι η απουσία καθαρής πολιτικής γραμμής και το ομιχλώδες τοπίο, ως προς το ποιος αποφασίζει για πιο θέμα, ήταν έντονη στη συνάντηση χθες της Noble Energy, της ισραηλινής Delek και της ΑΗΚ. Αλλού αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε έκθεσή του, αναφέρει ότι θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο. Αναφέρει ότι τα θύματα μένουν ουσιαστικά απροστάτευτα όπως και τα παιδιά τους και τονίζει την παντελή έλλειψη ποινικών καταδικών για τέτοια εγκλήματα.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Γκάφα Αναστασιάδη» και γράφει ότι απλά εκτεθειμένος έμεινε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος «αντί να παραδεχθεί το πολιτικό του ατόπημα, μιλώντας για χάλκευση εγγράφων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσπάθησε να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό, υποστηρίζοντας ότι ‘δεν έχει αναφέρει ποτέ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας χάλκευσε έγγραφο’». Αλλού γράφει ότι διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενόψει Δημοτικών εκλογών, πραγματοποιήθηκε χθες ενώ αύριο θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου