Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/9/2011

Οι εξελίξεις με το θέμα του φυσικού αερίου, το κυπριακό και ο προϋπολογισμός για το 2012 κυριαρχούν στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη συνάντηση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για τις δημοτικές, την υπόθεση του ληγμένου γάλακτος και την ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την κρίση στην Ευρώπη.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στον αέρα οι στόχοι του προϋπολογισμού» γράφει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει έλλειμμα 2,3%, ότι κόβονται τα επιδόματα τέκνου και φοιτητών αλλά ότι παραμένουν άθικτα τα επιδόματα των κυβερνητικών αξιωματούχων. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη ότι η Κύπρος υπέστη πιέσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Ισραήλ για επίσπευση της γεώτρησης στο οικόπεδο 12.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού ως το τέλος του έτους» αναφέρεται σε δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς κατά τη διάρκεια της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε θέμα χρονοδιαγράμματος λύσης του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στηρίζουν την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για το Δήμο Λευκωσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το Ισραήλ σήκωσε μαχητικά» γράφει ότι δύο μαχητικά του Ισραήλ πέταξαν χθες μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας στα βόρεια του FIR Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι όταν το Πίρι Ρέϊς πλησίασε στα 25 μίλια της ΑΟΖ του Ισραήλ ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ πετούσε πάνω από την πλατφόρμα της Noble στο κυπριακό οικόπεδο. Αλλού γράφει ότι σε καταγγελία του μεταφορέα της γαλακτοβιομηχανίας και του τυροκομείου προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υπόθεση ληγμένου γάλακτος που είχε εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα» ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως το θέμα του φυσικού αερίου δεν αποτελεί διαφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία αλλά σύγκρουσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο. Αλλού προβάλλει τη σημερινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την 1η Οκτωβρίου αναφέροντας ότι στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα θεωρήσαμε όλα δεδομένα» γράφει για την ομιλία Μπαρόζο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρώπη πήρε ως δεδομένη τη θέση της στη διεθνή σκηνή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Αλλού γράφει ότι οι δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ «χάθηκαν στη μετάφραση».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου