Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/9/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/9/2011

Το θέμα του φυσικού αερίου και οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν παρά τις τουρκικές απειλές, οι ενέργειες του τουρκικού σκάφους ”Πίρι Ρέις” στη Μεσόγειο, η σημερινή στάση εργασίας καθηγητών και δασκάλων, η αναμενόμενη για σήμερα έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και μια ένοπλη ληστεία στην Πάφο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναταραχή στα σχολεία» γράφει ότι κλειστά θα είναι σήμερα τα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στα Δημοτικά Σχολεία. Προσθέτει ότι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθούν οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το β’ πακέτο μέτρων για την οικονομία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζητά προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συζήτηση στην ΕΕ για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ηθελαν αναβολή» γράφει ότι την αναβολή της έναρξης των γεωτρήσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου προέκρινε μέχρι την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης. Αλλού, γράφει για την συμφωνία συντεχνιών και Κυβέρνησης για την μη καταβολή αύξησης της ΑΤΑ που θα φέρει εξοικονόμηση 130 εκατ. ευρώ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Εριξαν δόλωμα το Πίρι Ρέις» γράφει ότι η Αγκυρα έκανε την πρώτη προσέγγιση προς τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το σκάφος Πίρι Ρέις, το οποίο στάλθηκε χθες στην περιοχή για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Λευκωσίας. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι προϋπολογισμό που θα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις καλείται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο να κλείσει η ψαλίδα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά 4%.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι γεωτρήσεις δεν σταματούν» γράφει ότι απορρίπτεται ως παντελώς απαράδεκτη η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το φυσικό αέριο και ότι οι χειρισμοί του Προέδρου και η δήλωσή του σε σχέση με τους Τ/κ ενίσχυσαν διεθνώς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου. Σε άλλη της είδηση γράφει ότι θα αξιολογηθούν 15,000 ανάπηρα άτομα για διορισμό στην δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν παρά τις πιέσεις» γράφει ότι η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο θα συνεχιστούν παρά τις τουρκικές διπλωματικές πιέσεις ή ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού, γράφει για ένοπλη ληστεία 50,000 ευρώ που σημειώθηκε σε υπεραγορά στην Πάφο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου