Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 12/10/2012


Επισκόπηση τύπου 12/10/2012

Οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα, η άνοδος της ανεργίας στο 25%, οι προτροπές για επιμήκυνση και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και η φυγή επιχειρήσεων από την εγχώρια αγορά προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υποχρεωτικές μετατάξεις και αποχωρήσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "από τους εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των 250 φορέων του Δημοσίου των οποίων εξετάζεται ήδη η κατάργηση ή η συγχώνευσή τους, θα προκύψει το πρώτο μεγάλο κύμα προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ξεπέρασαν τα όρια". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σχέδιο εγκατάλειψης νησιών με πληθυσμό κάτω από 150 άτομα πρότειναν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δραματικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με το μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά και «έκπληξη» για έναν υπουργό, τον Κώστα Μουσουρούλη εν προκειμένω, που κατάγεται από νησί αρχιπελάγους".

ΕΘΝΟΣ: "Προαναγγελία για επιμήκυνση και «κούρεμα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προοπτική για ευνοϊκές αποφάσεις, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, ανοίγει η Κριστίν Λαγκάρντ. Θεωρεί αναγκαία την επιμήκυνση του προγράμματος και εφικτό το «κούρεμα» του χρέους. Αντιδρά πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φούσκα τα 600 δισ των ομογενών... αλλά και... φούσκα τα 120 δισ των τροϊκανών!" Η εφημερίδα τονίζει ότι "βρίζαμε τους ομογενείς με τα 600 δισ δολλάρια, αλλά σκέτη φούσκα-αέρας είναι όσα μας δίνουν οι δανειστές που έχουν το θράσος να απαιτούν... εκκένωση ελληνικών νησιών! «Αν δεν πληρωθεί μια δόση θα σκάσει η φούσκα και θα τιναχτεί στον αέρα η παγκόσμια οικονομία» υποστηρίζει οικονομικός αναλυτής".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μεταναστεύουν στο εξωτερικό υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά τη ΦΑΓΕ και η Coca Cola - 3Ε μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος για άντληση κεφαλαίων και ευκολία στις συναλλαγές".

ΕΣΤΙΑ: "Πώς θα βγούμε από την κρίση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "προ τετραετίας νομίσθηκε ότι τα μειονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, θα αποτελούσαν πλεονέκτημα για να μην πληγή τόσο έντονα από την διεθνή κρίση. Αλλά απεδείχθη το αντίθετο. Διότι δημιουργήθηκε εγγενώς πολύ μεγαλύτερη κρίσις, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε προς τα έξω. Τώρα που όλα αυτά φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται πλέον στην ρίζα τους, η ανάπτυξις τίθεται επί νέας βάσεως. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση".

Η ΑΥΓΗ: "Αιχμάλωτοι της λίστας Λαγκάρντ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε κλοιό ευθυνών βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους περιβόητους χειρισμούς με τη λίστα Λαγκαρντ, που οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ζητήσει να σταλεί εκ νέου από τη Γαλλία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μισθοί. Πώς διαμορφώνονται μετά την κατάργηση των τριετιών". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την κατάργηση των τριετιών ο κατώτατος μισθός θα παραμένει στα 586 ευρώ χωρίς καμία αύξηση, ενώ για τις αποζημιώσεις η μείωση φαίνεται να κλείνει στο 30% του ποσού, μαζί με μείωση του χρόνου προειδοποίησης".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Ο Βενιζέλος παίζει τα ρέστα του με τη λίστα Λαγκάρντ". Η εφημερίδα γράφει ότι "μίλησε στην Επιτροπή της Βουλής για πολιτικούς, επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφους. Αναπάντητο παραμένει το βασικό ερώτημα προς τον συγκυβερνήτη, γιατί, «ενώ γνώριζε, δεν ενήργησε»".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στα 9 δισ. τα μέτρα για το 2013". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα 9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας) που θα εφαρμοστούν το 2013, έναντι 7,8 δισ. που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αλλά 4,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Μειώστε 30% το ενοίκιο σπιτιού και καταστήματος". Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντική ανάσα για τον «στριμωγμένο» οικογενειακό προϋπολογισμό θεωρούν οι καταναλωτές ότι θα είναι η μείωση του ενοικίου που πληρώνουν για το διαμέρισμα που κατοικούν. Ετσι, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή του μισθώματος".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Με 50 ευρώ θα δηλώνεις γάμο ή θάνατο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πρόβλημα της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία υποστηρίζει ότι θα κόψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» από την 1η Ιανουαρίου 2013. Βάσει του προγράμματος αυτού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, η άδεια ταφής, όπως και κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οι ληστές των ασφαλιστικών ταμείων μιλούν για τη σωτηρία τους τσακίζοντας τους ασφαλισμένους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, λίγο πριν την κατάργηση εργοδοτικών εισφορών και τις νέες μειώσεις των συντάξεων, στήνει η κυβέρνηση με αφορμή την παρουσίαση ενός νέου συστήματος για την αντιμετώπιση των «μαϊμού» συντάξεων, που θα σώσει τάχα τα ασφαλιστικά ταμεία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Νέες περικοπές στις συντάξεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, οι οποίες θα φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2013, θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι, καθώς τα μέτρα που τους αναλογούν φτάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Προβλέπεται περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, από τις οποίες πάντως δεν θα περικοπούν τα 30 δισ. Μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μείωση των εφάπαξ και στην αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "1.000 άνεργοι κάθε μέρα!". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 25,1%, έναντι 17,8% τον Ιούλιο του 2011 και 24,8% τον Ιούνιο του 2012. Η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική στις ηλικίες 15-24 ετών, όπου η ανεργία εκτινάχθηκε στο 54,2%".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εφιαλτική αναρρίχηση της ανεργίας στο 25,1%". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ηχηρό μήνυμα για ανάσχεση, επειγόντως, της ύφεσης εκπέμπουν τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού που διενεργεί η ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ανεργία έσπασε το φράγμα του 25% και αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κερδίζουν έδαφος haircut - επιμήκυνση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα οι υπέρμαχοι του haircut στο ελληνικό χρέος. Μετά το ΔΝΤ και οι αποκαλούμενοι «σοφοί της Γερμανίας» μιλούν ανοικτά πλέον για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η χθεσινή δήλωση της Αγκ. Μέρκελ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα. Απέφυγε να πάρει σαφή θέση, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις όταν θα υπάρχει η έκθεση της τρόικας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Γιατί μετακομίζει η Coca-Cola". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δυσκολίες τόσο στην εξεύρεση χρηματοδότησης όσο και στην είσοδο των μετοχών της στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, οδηγούν τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία του ελληνικού Χρηματιστήριου, Coca-Cola 3Ε, στην Ελβετία. Τον ίδιο «δρόμο», άλλωστε - με προορισμό το Λουξεμβούρο - πήρε τις τελευταίες ημέρες και η Φάγε".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι επιχειρήσεις φεύγουν από την ελληνική αγορά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μορφή επιδημίας παίρνει η φυγή ελληνικών αλλά και ξένων επιχειρήσεων από την εγχώρια αγορά προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες, η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση ελληνική επιχείρηση, με σημαντική διεθνή δραστηριότητα, η Coca Cola Hellenic, ανακοίνωσε τη μεταφορά έδρας του ομίλου στην Ελβετία, αλλά και την εισαγωγή των μετοχών της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, καθώς και σε αυτό της Νέας Υόρκης, δηλώνοντας ωστόσο οτι πρόθεσή της είναι να παραμείνει και στο Χ.Α.".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου