Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/10/2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης αναφορικά με τις επιπτώσεις του Μνημονίου, οι πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αδειοδοτήσει τράπεζα, και οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Παιχνίδια με το χρέος”, γράφει ότι ενώ η ανάγκη για περιορισμό του τραπεζικού τομέα στις συνθήκες της παρούσας κρίσης υποδεικνύεται από όλους, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να αδειοδοτήσει την τράπεζα Ομοσπονδιακή Τράπεζα Μέσης Ανατολής FBME. Αναφέρεται, επίσης, σε στοιχεία για τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, τις οποίες χρησιμοποιούν ανώτατοι αξιωματούχοι χωρίς έγκριση. Επίσης, γράφει ότι με τη Διακήρυξη της Λεμεσού, το όνομα της Λεμεσού μπαίνει από χθες στον κατάλογο των πόλεων που έδωσαν το όνομά τους σε εμβληματικές πολιτικές της ΕΕ.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Διχασμένοι οι πολίτες για τις επιπτώσεις του Μνημονίου”, δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που καταγράφει την τάση ότι η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης θα κάνει καλό στην τσέπη των πολιτών και καλό στην οικονομία. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς καμία επίβλεψη και έλεγχο διοργανώνονται στην Κύπρο αγώνες υψηλής ταχύτητας με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των διαγωνιζομένων. Επίσης, γράφει ότι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για ανυπαρξία ειδικού θαλάμου για τους ψυχικά ασθενείς που καταδικάζονται σε φυλάκιση όταν διαπράξουν σοβαρό ποινικό αδίκημα, και ότι τους χορηγούνται υπερβολικές δόσεις φαρμάκων για να είναι νηφάλιοι.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μνημόνιο πριν να είναι αργά”, γράφει ότι ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε κατ` ιδίαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και έμμεσα δημόσια ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με την Τρόικα και με αυτήν πρέπει να συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γράφει, επίσης, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δρομολογεί τη μάχη που ακολουθεί είτε με τα μέτρα της Κυβέρνησης είτε με τα μέτρα της Τρόικας. Επίσης, γράφει ότι χειραγώγηση στις τιμές των καυσίμων φαίνεται να προκύπτει μέσα από στοιχεία έρευνας που έχει ενώπιον του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης και αναμένεται να τα θέσει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Τεράστιες οι προκλήσεις”, γράφει ότι μήνυμα ελπίδας έστειλε στον κυπριακό λαό ο κ. Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και υποδεικνύοντας από την άλλη την ανάγκη για συμβιβασμό και κοινή αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά ότι η Κύπρος καλείται να βρει συμβιβαστική λύση στις χρηματοδοτήσεις ερευνητών. Επίσης, γράφει ότι οι οικονομολόγοι του Economist, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά ότι παραμένουν ψηλοί οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επίσκεψη Μέρκελ”, γράφει ότι χθες στην Ελλάδα περίπου 8.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των μέτρων λιτότητας και ανάρτησαν πανό που προειδοποιούν την κ. Μέρκελ ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα. Γράφει, επίσης, ότι ένας άνδρας έχει αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή ενός πολύτιμου πίνακα του Mark Rothko, που εκτίθεται στην γκαλερί μοντέρνας τέχνης Tate στο Λονδίνο, αλλά αρνείται ότι είναι βάνδαλος. Επίσης, γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των παραπόνων εργαζομένων ότι δεν πληρώνονται τους μισθούς τους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου