Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/10/2012

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών με την Κυβέρνηση για τις αντιπροτάσεις που θα κατατεθούν στα μέτρα της Τρόικας, οι συγκλίσεις που καταγράφηκαν ιδιαίτερα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα και οι προτάσεις των κομμάτων, κυριαρχούν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Αλλά θέματα που προβάλλονται επίσης πρωτοσέλιδα είναι η επιβολή νέα φορολογίας για εκχώρηση δικαιωμάτων πώλησης ακινήτου, η αμφισβήτηση της επικείμενης μείωσης στις τιμές των φαρμάκων, η κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων από το 2006, η ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από την Ανδρούλλα Αγρότου και το νέο ρεκόρ Γκίνες για την Κύπρο για 1000 παιδιά που φόρεσαν για 10 λεπτά ταυτόχρονα χίλια προστατευτικά κράνη.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Λιγότερα βάρη στους μισθωτούς”, αναφέρεται στις 100+1 προτάσεις Αναστασιάδη για την οικονομία και για ένα όσο το δυνατό καλύτερο μνημόνιο, ενώ γράφει ότι συναινετικό ήταν μάλλον το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Αλλού αναφέρει ότι η Κυβέρνηση αντί να καταργήσει τα μεταβιβαστικά τέλη, ζητά την επιβολή νέας φορολογίας όταν θα καταχωρείται συμφωνία εκχώρησης δικαιωμάτων πώλησης ακινήτου. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη δίκη για το Μαρί και γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σταμάτησε το 2009 κάθε ενέργεια για καταστροφή του φονικού φορτίου που επειδή θα επισκεπτόταν τη Δαμασκό, κατέθεσε ο πρώτος λειτουργός Τελωνείων Δημήτρης Χατζηκωστής.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Νερό στο κρασί τους ελέω αγωνίας για τράπεζες και εκλογές”, γράφει ότι με εκατοντάδες εισηγήσεις ενισχυτικές των προτάσεων που ετοίμασε η Κυβέρνηση για να απαντήσεις στους όρους της Τρόικας, πήγαν χθες στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων, ώστε οι όροι που θα επιβληθούν στο λαό από τον Μηχανισμό Στήριξης να είναι όσον το δυνατό λιγότερο οδυνηροί. Αλλού γράφει, ότι η αντιπολίτευση αμφισβητεί την εξαγγελία της Κυβέρνησης και του απελθόντος αρμοδίου Υπουργού Σταύρου Μαλά, για το θέμα της μείωσης της τιμής των φαρμάκων και κάνει λόγο για «κάλπικη επιτυχία», αφού ενώ υπήρξαν εξαγγελίες για μειώσεις έως και 50% οι τιμές δεν φαίνεται να μειώνονται περισσότερο από 7% κατά μέσο όρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά την πτώση του γερανού την περασμένη εβδομάδα στη Λάρνακα, αρκετές αντλίες μπετόν δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την καταλληλότητά τους.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Συγκλίσεις στα «όχι» “, γράφει ότι ενώ το κλίμα είναι θετικό και η πρόθεση της Κυβέρνησης και των κομμάτων είναι να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της πλευράς μας για την Τρόικα, πολλά θα κριθούν στη σημερινή νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού γράφει, ότι αποζημιώσεις μέχρι 2 εκ. ευρώ ζητούν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα δύο αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για υπόθεση συνωμοσίας, δεκασμού και απόσπασης χρημάτων από αλλοδαπούς. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κοινωνικά επιδόματα την περίοδο 2006 μέχρι το 2010 και τώρα θα πρέπει να αρχίσει το ψαλίδισμα.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Εθνική συμφωνία ο στόχος “, γράφει ότι εθνική συμφωνία φαίνεται να επιτυγχάνεται στο θέμα των αντιπροτάσεων που θα καταθέσει η Κυβέρνηση στην επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέσσερις γυναίκες βρίσκονται στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη του πηδαλίου του Υπουργείου Υγείας από την Ανδρούλλα Αγρότου. Αλλού γράφει ότι στα 51 εκ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την Γενική Ελέγκτρια να διαβεβαιώνει ότι το κράτος θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για είσπραξη των καθυστερημένων δανείων και δεν αποκλείεται να κινηθεί νομικά σε όσους δεν καταβάλουν τις οφειλές τους.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ενωμένο μέτωπο απέναντι στα σχέδια της Τρόικας για τον τραπεζικό τομέα”, γράφει ότι η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εμφανίστηκαν χθες ενωμένα στην διαφωνία τους με τις προτάσεις των διεθνών δανειστών του νησιού, όσον αφορά των τραπεζικό τομέα, αν και υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα. Αλλού αναφέρεται στην καταγραφή στο ρεκόρ Γκίνες της πρωτοβουλίας της Cyta και της Κυπριακής Αστυνομίας, κατά την οποία 1000 παιδιά φόρεσαν ταυτόχρονα 1000 προστατευτικά κράνη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη δύο φορές στο μέγεθος της γης ο οποίος είναι φτιαγμένος ως επί το πλείστον από διαμάντι.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου