Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/10/2012

Η χθεσινή συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων με την Κυβέρνηση με αντικείμενο τις αντιπροτάσεις προς την Τρόϊκα και ο αγώνας δρόμου που καταβάλλεται ώστε να συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου για δανειοδότηση στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν οι εφημερίδες σήμερα. Προβάλλονται επίσης οι αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων με φόντο τις προεδρικές εκλογές, η κατάσχεση κρατικών οχημάτων στην Πάφο και η μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στον Υψωνα.

«Εφιαλτικά σενάρια» τιτλοφορείται το κύριο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» σύμφωνα με το οποίο Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ροκανίζουν το χρόνο σε σχέση με τις αντιπροτάσεις μας προς την τρόϊκα και ότι τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση που το αίτημά μας δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με την Ισπανία. Αναφέρει ακόμη ότι η τρόϊκα διαμηνύει ότι επιμένει στις οριζόντιες αποκοπές μισθών και παροχών. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό και απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα στο λιμάνι Λεμεσού κατά ισραηλινών στόχων με τον εντοπισμό 100 γραμμαρίων εκρηκτικής ύλης. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την κατάσχεση κρατικών οχημάτων στην Πάφο -τα οποία μάλλον θα δημοπρατηθούν- για υπόθεση προσφυγών ιδιοκτητών γης που απαλλοτριώθηκε για το δρόμο Πάφου-Πόλης.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Χρόνος…μηδέν για το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου» και γράφει ότι εντείνονται οι φόβοι ότι χάνουμε το επόμενο Eurogroup καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Αναφέρει ακόμη ότι η τρόϊκα προειδοποίησε ότι δεν αποδέχεται κλιμακωτές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Αλλού η «Σ» αναφέρεται στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή μέσα από την οποία διαφάνηκε ότι πολλά γυμναστήρια λειτουργούν χωρίς άδεια. Επίσης η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην μεγάλη πυρκαγιά στον Υψωνα και στη σύλληψη του ενοικιαστή της αποθήκης, των τριών γιων του και μιας υπαλλήλου.


Υπό τον τίτλο «Πακέτο με πολλές αλλαγές» “Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριό του θέμα ότι Κυβέρνηση και κόμματα υπολογίζουν να καταλήξουν σήμερα σε κοινό πακέτο μέτρων προς την τρόϊκα και ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα κοστολογημένες τις διάφορες προτάσεις. Αλλού ο «Φ» αναφέρεται σε περίπτωση επτάχρονου κοριτσιού το οποίο κινδυνεύει να χάσει την όρασή του αφού οδοντίατρος στις κρατικές υπηρεσίες έριξε κατά λάθος καυστικό οξύ στο μάτι της μικρής και οφθαλμίατρος που κλήθηκε αδυνατούσε να την περιθάλψει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επί τρία χρόνια οι φορολογούμενοι πλήρωναν τα αποχετευτικά τέλη χιλιάδων προσφυγικών οικιών μεταξύ των οποίων και για πολυτελείς επαύλεις σε οικισμούς αυτοστέγασης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αγώνας δρόμου» και γράφει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ καταγράφηκαν συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις στις Βρυξέλλες του Προέδρου Χριστόφια στην 7η ετήσια διοργάνωση των ευρωπαϊκών ημερών ανάπτυξης ότι η αύξηση του πλούτου δεν έφτασε στα φτωχότερα στρώματα και ότι παγκόσμια υπολογίζεται ότι ένα δις ανθρώπων επηρεάζεται από την επισιτιστική κρίση. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις δηλώσεις Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε ΕΔΕΚ και Γιώργο Λιλλήκα για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Κρατικά οχήματα κατασχέθηκαν στην Πάφο» και αναφέρεται στην κατάσχεση από δικαστικούς επιδότες κρατικών οχημάτων τα οποία μπορεί να βγουν στη δημοπρασία, για εκτέλεση ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί σε προσφυγές ιδιοκτητών γης που απαλλοτριώθηκε. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια σήμερα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, παρουσία του βραβευμένου με Νόμπελ Καθηγητή James Watson. Eπίσης η εφημερίδα γραφεί ότι σύμφωνα με Βουλευτές έχει τεθεί ταφόπλακα στα σχέδια για την επένδυση εκατομμυρίων από κινέζικη εταιρεία στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας

Η εβδομαδιαία Financial Mirror υπό τον κύριο τίτλο «Στο στόχαστρο των συντεχνιών οι τράπεζες» γράφει ότι η ΕΤΥΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί περικοπές 13% στη Λαϊκή Τράπεζα και ότι θα αντιδράσει και στην απόφαση για κλείσιμο ενός υποκαταστήματος της Societe General Bank Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της εταιρείας Wargaming να παράσχει βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ιορδανία. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για εξαίρεση του Συνεργατισμού από τα μέτρα που συζητούνται με την τρόϊκα και στην απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς για στήριξη της ανεξαρτησίας του θεσμού μετά τις εισηγήσεις της τρόϊκας για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου