Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/10/2012

Το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στα μέτρα της Τρόικας για το Μνημόνιο, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η σύμφωνη γνώμη της ΚΕ του ΑΚΕΛ προς τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, οι εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό, το σενάριο για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου υπέρ Κενυατών που υπέστησαν βασανιστήρια από τους Βρετανούς αποικιοκράτες είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στον κυριακάτικό Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Σχέδιο παραίτησης Χριστόφια», γράφει ότι το σενάριο για την παραίτηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια προτού ολοκληρώσει τη θητεία του επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις στην Αθήνα για τη μη υπογραφή μνημονίου που θα ακυρώνει την ΑΤΑ, τον 13ο και θα ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Ο «Φ» γράφει ότι το σχέδιο παραίτησης συζητείται τόσο στο Προεδρικό όσο και στο χώρο του ΑΚΕΛ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ανατρέπεται ο δημογραφικός χάρτης της Κύπρου και ότι ένας στους πέντε κατοίκους είναι αλλοδαπός. Ακόμη, προβάλλει τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Χωρίς πλάνο και πυξίδα», ότι η Κυβέρνηση, αφού καταπάτησε δικές της κόκκινες γραμμές και προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση, έδωσε στην Τρόικα αντιπροτάσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρώσουν το χάσμα με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει ότι στην περιοχή της Λουρουτζίνας, Ποταμιάς, Ιδαλίου και Λυμπιών δημιουργήθηκαν στη γραμμή αντιπαράταξης ανεπίσημα σημεία διέλευσης προσώπων και εμπορευμάτων. Αλλού αναφέρει ότι τα επιτελεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές μαρσάρουν τις μηχανές για τις προεδρικές του 2013.

Η «Σημερινή υπό τον τίτλο «Μπροστά ο Αναστασιάδης, χέρι-χέρι Μαλάς και Λιλλήκας» δημοσιεύει δημοσκόπηση και γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα στην κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ ένα εξαιρετικά αμφίρροπο και άκρως ενδιαφέρον ντέρμπι για το ποιός εκ των δύο θα βρίσκεται στο β’ γύρο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Σταύρο Μαλά και το Γιώργο Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα, η «Σ» γράφει ότι από χθες οι προτάσεις της Κυβέρνησης επί των μέτρων που αντιπροτείνει αναφορικά με το Μνημόνιο στάληκαν στην Τρόικα, παρόλο που ο διάλογος με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Επίσης γράφει ότι ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις αντιπροτάσεις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επιβάλλεται συστράτευση» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε χθες και ενημερώθηκε για το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης, εκτιμά πως οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση γιατί αυτές εδράζονται σε μια άλλη εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν της Τρόικας. Αλλού, αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Κελλάκι. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι οι ψηλοί μισθοί και τα μπόνους των ανώτερων τραπεζικών θα συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών μετά από πρόταση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail”, με τίτλο «Η απόφαση για την Κένυα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τους βετεράνους της ΕΟΚΑ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου υπέρ του δικαιώματος τριών Κενυατών να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για βλάβη μετά τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες τη δεκαετία του ’50 ανοίγει το δρόμο για βετεράνους της ΕΟΚΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας αντιμετωπίζει προβλήματα. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία από χθεσινή κούρσα ποδηλασίας στη Στοκχόλμη, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να ντυθούν με παραδοσιακή βρετανική ενδυμασία.

Η κυριακάτική εφημερίδα «Καθημερινή», με τίτλο στο κύριο θέμα της «Προεκλογικοί ελιγμοί ενόψει μνημονίου», γράφει ότι είναι οριακά πλέον τα πλαίσια κινήσεων της Κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων ως προς τον καταρτισμό του Μνημονίου. Ωστόσο, συμπληρώνει η εφημερίδα, τόσο το Προεδρικό όσο και το ΑΚΕΛ αλλά και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις έχουν στο νου το πώς δεν θα «εκτεθούν» προεκλογικά. Αλλού, η «Κ» γράφει ότι στο τετ-α-τετ Χριστόφια-Σαμαρά έσβησαν οι ελπίδες για να βρεθεί φόρμουλα που θα επέτρεπε τη μετατροπή των δικτύων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε θυγατρικές. Επίσης, γράφει ότι η Λευκωσία ανταποκρίθηκε θετικά, μετά από διαβούλευση με την ΕΕ, σε αίτημα της Λιβύης για εκπαίδευση στρατιωτικών στην Κύπρο.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Μάχη», υπό τον τίτλο «Χότζας σ’ εκκλησία η διακυβέρνηση Χριστόφια», δημοσιεύει συνέντευξη του Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δηλώνει ότι όπως έχει διαμορφωθεί το προεκλογικό σκηνικό μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τα βαρίδια του ΑΚΕΛ και ότι πέντε χρόνια μετά αποδείχθηκε ότι η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια απέτυχε παταγωδώς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση πετσοκόβει τους εργαζόμενους και προτείνει 16 νέες φορολογίες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για πολύτεκνη μάνα, η οποία κινδυνεύει να χάσει και δεύτερο παιδί από κληρονομικά νοσήματα, απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου