Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/10/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/10/2012

Οι διαπραγμάτευσεις με την Τρόικα και η αναμενόμενη κάθοδος της αντιπροσωπείας της στην Κύπρο, οι σχέσεις κομμάτων – τραπεζών, ο χθεσινός αγώνας ΑΕΛ – Φενέρμπαχτσε, οι διεργασίες για τις Προεδρικές και οι πλημμύρες στην περιοχή ΣΟΠΑΖ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στη μεγκένη της Τρόικας» και γράφει ότι σκληρή είναι η στάση της Τρόικας έναντι της Κυβέρνησης και ότι δεν αφήνουν ούτε στο ελάχιστο να διαφανεί αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Σε άλλο της θέμα επικαλείται κύκλους σύμφωνα με τους οποίους ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μέχρι να υπογραφεί το μνημόνιο και αναφέρει ότι όλες οι παρατάξεις ζητούν να ανοίξει ο φάκελος των σχέσεων των τραπεζών με τα κόμματα. Αλλού γράφει ότι το ταμείο για το ανεργιακό στέρεψε και ότι θα μεταφερθούν 50 εκ.ευρώ από το Λογαριασμό Συμπληρωματικών Συντάξεων στο Λογαριασμό Παροχών Ανεργίας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων.

«Στη φόρα όλα τα άπλυτα των κομμάτων» είναι ο κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Πολίτης», η οποία επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις που θα αφορούν κόμματα και κομματικούς αξιωματούχους οι οποίες «αναμένεται να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό». Αλλού γράφει ότι προχωρεί η εξ’ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ότι ο Υπουργός Οικονομικών κρίνει τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση θετική. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει το εύρημα έρευνας της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι ούτε οι προτάσεις της Τρόικας, ούτε οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης διορθώνουν το ανισοζύγιο μεταξύ των απολαβών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Δώστε μας αέριο» γράφει ότι η Ρωσία ζητεί οικόπεδα για να παραχωρήσει δάνειο και επικαλείται προς αυτό δηλώσεις στο περιθώριο διάσκεψης Στρογγυλής Τραπέζης στη Μόσχα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της ρωσικής Βουλής ότι «δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5 – 10 δις δολάρια. Όμως, θα θέλαμε να δούμε μια αμοιβαία απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας και στον τομέα της ενέργειας». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με βαθμό άριστα πέρασε το κυπριακό κράτος σε ότι αφορά στην αστυνόμευση του χθεσινού αγώνα ΑΕΛ – Φενέρμπαχτσε. Αλλού αναφέρει πως τα βουλωμένα φρεάτια προκάλεσαν το χείμαρρο στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ξεκίνησε το πάρε – δώσε» γράφει ότι σε βαθιά νερά έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις Κύπρου – Τρόικας, επικαλούμενος πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες η διαπραγμάτευση προχωρά, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι τεράστιο θέμα διαπλοκής εγείρεται για τις σχέσεις πολιτικών και κομμάτων με τραπεζικά ιδρύματα, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ οδηγεί το θέμα στη Βουλή εκτάκτως. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή κατέβαλε χθες προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών που του καταλογίζει έγγραφο της Κεντρικής σε ότι αφορά το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Απειλούν μακαρθικά» και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ προαναγγέλλει “μακαρθικές” μεθόδους και καταρράκωση των θεσμών αν ανέλθει στην εξουσία και αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου για τον νέο Υπαρχηγό της Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα προβάλλει με πρωτοσέλιδη φωτογραφία τη συνάντηση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πάπα για το Κυπριακό. Αλλού γράφει για τις επαφές του υποψήφιου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά με το Ρώσο και τον Κινέζο Πρέσβη, και αναφέρεται σε περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Επανένωση με τον γιό τους που τον είχαν για νεκρό» γράφει για την επανένωση ζεύγους Σύρων αιτητών ασύλου στην Κύπρο, στους οποίους επιστράφηκε ο γιος τους χθες, τον οποίο όταν εγκατέλειψαν τη Συρία νόμιζαν ότι ήταν νεκρός. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στον αγώνα ΑΕΛ – Φενέρμπαχτσε, ο οποίος όπως γράφει παρά τις ανησυχίες για φασαρίες διεξήχθη χωρίς πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι χθες οι αρχές σταμάτησαν να ψάχνουν χθες για ένα αυτοκίνητο που θεωρούσαν ότι είχε παρασυρθεί από τις πλημμύρες στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, στη Λευκωσία, αφού τελικά διαφάνηκε πως η καταγγελία για πέμπτο αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην περιοχή ήταν λανθασμένη. Στο μεταξύ παρά το ότι οι δημοτικές υπηρεσίες καθάρισαν την περιοχή, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμύρων.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Ένα βήμα πιο κοντά» γράφει ότι η Τρόικα αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης της οικονομίας σύντομα, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Τρόικας θα έρθει στην Κύπρο μόνο για την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να συνεχιστεί η συζήτηση. Σε άλλο της θέμα και φιλοξενώντας φωτογραφία του συμβάντος, αναφέρεται στη διάσωση τριών ανθρώπων αργά την Τετάρτη στην περιοχή ΣΟΠΑΖ μετά που οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες παρέσυραν αυτοκίνητα εντός της νεκρής ζώνης. Αλλού γράφει ότι ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης καλεί τους υποψήφιους Προέδρους να συστήσουν Επιτροπή Αλήθειας για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», με κύριο τίτλο «Ώρα Μηδέν» γράφει ότι σε ώρα μηδέν έφτασε η οικονομία της Κύπρου και ότι οι κυβερνώντες, οι οποίοι καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να λάβουν μέτρα, ετοιμάζονται τώρα να υπογράψουν άρον – άρον το μνημόνιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην πενταετία του το ΑΚΕΛ σάρωσε το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα από τα χαμηλότερα μέχρι τα ψηλότερα επίπεδα. Σε άλλο της θέμα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Συνεργατισμός θα απολέσει ένα βαθμό της αυτονομίας του καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η ανάθεση της εποπτείας του στην Κεντρική Τράπεζα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιέζουν για παραίτηση Ν. Αναστασιάδη» επικαλείται έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα για εξαγγελία παραίτησης εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ από το κομματικό του αξίωμα, ιδέα που σύμφωνα με την εφημερίδα «ενθουσιάζει» ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι άνεμος αισιοδοξίας πνέει στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά αφού οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν συνεχιζόμενη άνοδο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει φάκελο για την ακροδεξιά στην Κύπρο στις εσωτερικές
της σελίδες με ειδική αναφορά στο ΕΛΑΜ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με κύριο τίτλο «Η ώρα της αλήθειας» γράφει ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας εξετάζουν ενδελεχώς όλες τις λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων και σήμερα θα αποφασίσουν αν το μνημόνιο για την Κύπρο θα συμπεριληφθεί με εκείνα της Ελλάδας και της Ισπανίας στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα το πώς θα αποφύγουμε την κατάρρευση της οικονομίας. Αλλού γράφει για την πραγματοποίηση της πρώτης ετήσιας διάλεξης εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου