Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 3/10/2012


Επισκόπηση τύπου 3/10/2012

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα συζήτησαν για νέα μέτρα στα εργασιακά δικαιώματα και στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ.Πεπόνη η λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το πιο κρίσιμο δεκαπενθήμερο". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου να κλείεσι το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ.ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για τον Α.Σαμαρά είναι έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να έχουν πείσει τους εταίρους για την αποτελεσματικότητα των προτάσεών μας και για τη βιωσιμότητα του χρέους μας ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ισχυρά πρόσωπα στη "χαμένη λίστα" ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε πολιτικό (και όχι μόνο) θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της λίστας με τους Ελληνες καταθέτες στην Ελβετία. Μετά την αρχική εξαφάνισή της από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε μια μακρά σκυταλοδρομία, καθώς έως χθες η λίστα πήγαινε από χέρι σε χέρι, ή σωστότερα, από συρτάρι σε συρτάρι ".

ΕΘΝΟΣ: "Μυστήριο με τη λίστα της Λαγκάρντ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ.Πεπόνη βρίσκεται από χθες η λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, την οποία η Κρ.Λαγκάρντ είχε παραδώσει στον Γ.Παπακωνσταντίνου. Την υπόθεση περιβάλλει πέπλο μυστηρίου. Επί 20 μήνες ο κατάλογος παρέμενε σε συρτάρια υπουργών και στελεχών του ΣΔΟΕ χωρίς να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό μεγάλων φοροφυγάδων ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Να παρέμβει εισαγγελέας για τους Ομογενείς με τα 600 δις δολάρια!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "για να μάθουμε επιτέλους αν υπάρχουν ή όχι τα 600 δισ δολάρια για την εξαγορά του Δημόσιου χρέους της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έχει καθήκον και υποχρέωση να καλέσει την οργάνωση των ομογενών και να λάβει τελεσίδικες διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη ή όχι των χρημάτων, ώστε να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός που είναι η αλήθεια και που το ψέμα ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προστασία διαρκείας στους φοροφυγάδες". Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από δύο χρόνια κρατούσαν στα συρτάρια τους τη λίστα Φαλτσιανί ή λίστα Λαγκάρντ ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο μνημονιακός υπουργός της κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου ".

ΕΣΤΙΑ: "Ο γεννήτωρ της ανεργίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία που ανεκοίνωσε προχθές η Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα έφθασε τον Ιούνιο στο 24,4% του εργατικού δυναμικού και η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στο 55,4%. Αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκε η ανεργία στην χώρα μας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο".

Η ΑΥΓΗ: "Εκρυβαν σπίτι τη "λίστα Λαγκάρντ" ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μείζον πολιτικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά από τη δίχρονη απόκρυψη της λίστας με τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Πτήση χθες της λίστας από Βενιζέλο σε Μαξίμου και από εκεί στην εισαγγελία. Δικαστική έρευνα για την απόκρυψη και κατάθεση της λίστας στη Βουλή ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δουλειά με τον κατώτατο μέχρι τη .... σύνταξη". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης με ή χωρίς προειδοποίηση έθεσε χθες η τρόικα,η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Ι.Βρούτση ενώ ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό ".

Η Ελλάδα αύριο:"Κομαντατούρ σε 325 Δήμους". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ο Γερμανός ανθύπατος στη χώρα μας, κ.Φούχτελ κινείται και δρα ως ιδιοκτήτης σε γερμανικό προτεκτοράτο, αγνοώντας παντελώς την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Εντεταλμένος να παρακολουθεί τη δράση του κ.Φούχτελ είναι από πλευράς της κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρό πόκερ από το ΔΝΤ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τον φόβο ότι το ΔΝΤ προβάλλει υπέρμετρες αξιώσεις κατά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να οδηγήσει τις υνομιλίες σε αδιέξοδο, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να θέσει ζήτημα νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, εκφράζει η Αθήνα ".

Η ΝΙΚΗ: "29 αποφάσεις-οδηγός για "κούρεμα" δανείων". Η εφημερίδα γράφει ότι "κατατροπώστε και εσείς τις τράπεζες, όπως οι δανειολήπτες που έσβησαν χρέη ύψους 2 εκατ.ευρώ. Ανεργοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι δικαιωμένοι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Η λίστα βρέθηκε. Οι ληστές πότε;". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η περιβόητη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο, ο οποίος περιέχει τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ". Το Μεγαρο Μαξίμου τη διαβίβασε στο ΣΔΟΕ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καταργούν Συμβάσεις και 8ωρο-5ήμερο. Απάντηση με νέα απεργία". Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "χτες το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα συζήτησαν νέα μέτρα-καρμανιόλα στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει όπως: κατάργηση της ΕΓΣΕΕ και νομοθέτηση από το κράτος του κατώτατου μισθού. Το μνημόνιο μιλάει για ελάχιστο μισθό- ο οποίος δεν μπορεί να αυξάνεται. Νέα μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ανά βδομάδα για όλους τους τομείς".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τραγέλαφος με το αμαρτωλό CD". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έπειτα από περιπλάνηση δύο ετών σε υπουργικά γραφεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, το CD με καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία βρίσκεται από χθες στα χέρια της Δικαιοσύνης:τηνίδια στιγμή φουντώνει ο θόρυβος για τις παραλείψεις και την απουσία ελέγχων, που οδηγούν σε υποψίες ακόμα και για συγκάλυψη".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κι άλλο "αίμα" στα εργασιακά ζητά η τρόικα"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μειώνει τα τέλη ο Γιάννης Μπουτάρης"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επιμονή από την τρόικα σε μείωση αποζημιώσεων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης των εργαζομένων και περαιτέρω συρρίκνωση του χρόνου προειδοποίησης με καταβολή 50% της αποζημίωσης ζητεί επιτακτικά η τρόικα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λύση-πακέτο από ΕΕ. Σχέδιο για Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Βερολίνο και Παρίσι φαίνεται να προκρίνουν λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. Η Α. Μέρκελ επιλέγει τη συγκεκριμένη λύση για να μην απευθυνθεί τρεις φορές στο κοινοβούλιο, που κατά το Σύνταγμα επιβάλλεται να εγκρίνει τα νέα πακέτα βοήθειας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για απολύσεις στο Δημόσιο και για δραστική μείωση των αποζημιώσεων λόγω απολύσεων". Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτική πίεση ώστε να περάσει στη νέα δέσμη των μέτρων και η μείωση των αποζημιώσεων ασκεί η τρόικα και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ. Ο κ.Πολ Τόμσεν έθεσε επιτακτικώς στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα, επικεντρώνοντας στο επιχείρημα ότι το ύψος των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανατροπές στα εργασιακά ζητεί επιτακτικά η τρόικα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα θέματα του κατώτατου μισθού και της μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων έθεσαν επιτακτικά, χθες, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ζήτησαν να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων διαρθρωτικών αλλαγών "

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου