Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/10/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/10/2012

Οι οικονομικές διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκομένων για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης, οι πληροφορίες περί καθυστέρησης στην κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και οι χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ για το χρέος της χώρας είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυριακάτικο Τύπο.

«Καθυστερήσεις παίζει η Τρόικα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια», η οποία γράφει ότι το νωρίτερο που μπορεί να φτάσει στο νησί είναι η 5η Νοεμβρίου και ότι δεν φαίνεται να έχει βάση η αισιόδοξη προοπτική για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα σε διάστημα λίγων ημερών. Αποτέλεσμα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Κύπρος να χάνει, όπως όλα δείχνουν, το Εurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Αλλού η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, ο οποίος εκφράζει τις δικές του απόψεις για την οικονομική κρίση και δίνει συμβουλές στις επιχειρήσεις. Επίσης, πρωτοσέλιδα η εφημερίδα προβάλλει το θέμα που προέκυψε με τις επενδύσεις σε αξιόγραφα και αναφέρεται στα 204 ταμεία προνοίας που επενδύθηκαν.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Κούρεμα χρέους αν δεν καταστεί διαχειρίσιμο» αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κούρεμα του κυπριακού χρέους και ότι η υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα δεν διασφαλίζει την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Προβάλλει και τις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι συγκεκριμένο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το οποίο επρόκειτο να διενεργείτο σε γυναίκες 30-65 χρόνων, βρίσκεται ξεχασμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας. Αλλού η «Σ» αναφέρεται σε σπείρα που κλέβει αυτοκίνητα στην Κύπρο και φιλοξενεί δηλώσεις του Εκπροσώπου της Αστυνομίας και του Διευθυντή του Τμήματος Οδικών μεταφορών.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Θρίλερ με την άφιξη της Τρόικας» και αναφέρει ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάθοδος του κλιμακίου στην Κύπρο και ότι όπως όλα δείχνουν χάνεται η ευκαιρία να συζητηθεί το αίτημά μας ταυτόχρονα με της Ισπανίας και της Ελλάδας στις 12 Νοεμβρίου. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρει ότι ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί καλούν τη Λευκωσία να συγκεκριμενοποιήσει από τώρα τα οφέλη που θα έχουν οι Τ/κ από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ο «Φ» αναφέρεται ακόμη σε κίνδυνο αναβάθμισης των Τ/κ, αφού το Ευρωκοινοβούλιο θα εκδώσει, όπως γράφει, γνωμοδοτήσεις και έκθεση που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εισήγηση για εγκαθίδρυση πολυετούς μηχανισμού χρηματοδότησης που ισχύει για τρίτες, υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Υπό τον τίτλο «Γκρίζες τρύπες σε προσφορές» η «Χαραυγή» γράφει ότι εγείρονται έντονα ερωτήματα για διαδικασίες προκήρυξης και επικύρωσης προσφορών στον ΚΟΑΠ και παρόλο που ο οργανισμός εργοδοτεί σε μόνιμη βάση αδειούχους νομικούς, εξασφαλίζει και υπηρεσίες νομικών συμβουλών και χειρισμού υποθέσεων από μεγάλο δικηγορικό οίκο στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει καταγγελίες συλληφθέντων αστυνομικών για την «πραξικοπηματική κατάληψη» της αστυνομικής διεύθυνσης Λεμεσού από τον πατέρα του Νίκου Αναστασιάδη, συνοδεία όπως αναφέρεται, ενόπλων της ΕΟΚΑ Β’. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα δημόσια λεωφορεία αποτελούν πλέον απαραίτητο μεταφορικό μέσο και ένα από τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Τράπεζα διέγραψε τεράστιο χρέος του ΑΚΕΛ» και γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου το 2006 διέγραψε χρέος 9,5 εκατομμυρίων που είχε η εταιρεία Delta Trading η οποία, όπως γράφει, ιδρύθηκε το 1965, ελεγχόταν από το ΑΚΕΛ και είχε συναλλαγές με την τότε Σοβιετική Ενωση. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες ιδιοκτητών κατοικιών στην Αρμου για κατολισθήσεις στις οικίες τους. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα της Πέγειας εξαιτίας της τέλεσης πολιτικών γάμων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Τρόκα: Χωρίς τελικό κείμενο δεν ερχόμαστε» και αναφέρει ότι το κλιμάκιο αναμένει να λάβει το τελικό κείμενο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης πριν φθάσει στο νησί και ότι το ΔΝΤ έχει στείλει σαφές μήνυμα στη Λευκωσία. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης το δεύτερο μέρος μεγάλης δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μόνο το 10 τοις εκατό των πολιτών συζητά θέμα προεδρικών εκλογών και ότι η οικονομία έχει καθολική επιρροή στην καθημερινές συζητήσεις. Αλλού η «Κ» γράφει ότι το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Κύπρο έως και δύο χρόνια ενωρίτερα, ως μεταβατική λύση, και ότι υπάρχουν διαθέσιμα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Επονται χειρότερα» φιλοξενεί συνεντεύξεις του Νικόλα Παπαδόπουλου και Ουράνιου Ιωαννίδη για την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα και τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Αλλού η εφημερίδα δίνει συνέχεια στο θέμα της περασμένης Κυριακής για κλοπή προσωπικών δεδομένων από τους Τούρκους μετά την κλοπή της συσκευής καταγραφής εξωδίκων από τους αστυνομικούς που απήχθησαν στη Λουρουτζίνα. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει τις τοποθετήσεις της ΠΑΣΥΔΥ για το μνημόνιο και τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου