Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 24/10/2012

Επισκόπηση τύπου 24/10/2012

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών και η απόρριψη των ελληνικών προτάσεων για τα εργασιακά από την τρόικα είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε»". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός συνεχίζει με πλήρη ένταση την πολιτική διαπραγμάτευση. Ευ. Βενιζέλος: «Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Να το καταλάβουν οι εταίροι μας». Φ. Κουβέλης: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα»".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εκτακτη εισφορά μέχρι το 2018". Η εφημερίδα γράφει ότι "διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι το 2018, αποχώρηση από το Δημόσιο 30.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013, αλλά και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μνημόνιο που προετοιμάζει η τρόικα".

ΕΘΝΟΣ: "Στα όρια της ρήξης. Μετέωρη η κυβέρνηση - στον αέρα η δόση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική τροπή παίρνουν οι πολιτικές εξελίξεις. Τα επώδυνα μέτρα για το εργασιακό καθεστώς και οι ανυποχώρητες αξιώσεις της τρόικας έφεραν στα όριά της την κυβερνητική συνεργασία. Παρά τη διαφωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προωθεί στη Βουλή το πακέτο των μέτρων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι ομογενείς της END ετοιμάζουν μηνύσεις για εσχατη προδοσία!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην αντεπίθεση περνά ο Αρτέμης Σώρρας, ο εμφανιζόμενος μεγαλοεπενδυτής και...υποψήφιος σωτήρας της χώρας, ο οποίος όχι μόνο επιμένει ότι διαθέτει ομόλογα αξίας 600 δις δολαρίων με τα οποία μπορεί να εξαγοράσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά κατηγορεί ευθέως τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλο ότι ενήργησαν σκόπιμα για να εμφανίσουν την κίνηση της οργάνωσης END ως «απάτη»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παιχνίδια με τη φωτιά στο παρά 5' της δόσης". Η εφημερίδα σημειώνει "ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ συμφωνεί με τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ και στηρίζει την κυβέρνηση. Μήνυμα Σαμαρά: «Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε. Εχουμε αλλάξει πολλά στη διαπραγμάτευση». Και ο Βενιζέλος «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τινάξει την κυβέρνηση στον αέρα»"

ΕΣΤΙΑ: "Παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϋ, προκειμένου να δώση έμφαση στην ανάγκη μειώσεως του ομοσπονδιακού ελλείμματος των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν: «Ο δρόμος των ελλειμμάτων οδηγεί προς την Ελλάδα». Εκεί καταντήσαμε...".

Η ΑΥΓΗ: "Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "άρνηση Κουβέλη, δισταγμοί Βενιζέλου στην ψήφιση των εργασιακών προ της απειλής της κοινωνικής ανυποληψίας και των αντιδράσεων στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΔΗΜ.ΑΡ., ΠΑΣΟΚ. Απροκάλυπτος εκβιασμός Σαμαρά για ψήφιση των μέτρων ή εκλογές: το πακέτο μέτρων κατατίθεται στη Βουλή και όποιος θέλει ας το ψηφίσει...".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θα σώσουμε την Ελλάδα όσι το τολμήσουμε". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με μια δραματική έκκληση, ο πρωθυπουργός έθεσε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του προ των ευθυνών τους, ζητώντας να τολμήσουν και να προχωρήσουν όλοι μαζί στη σωτηρία της χώρας".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Ακροβασίες στο κενό". Η εφημερίδα γράφει ότι "μια στροφή πριν από τον γκρεμό βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των τακτικισμών των τριών κυβερνώντων, μπροστά στον κίνδυνο να μην περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Οι διαφωνίες έφεραν στο φως μυστικές διαβουλεύσεις, τα απαράδεκτα αιτήματα Σόιμπλε για επιτροπεία αλλά και τις ασαφείς απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Η Τρόικα, χθες αργά το βράδυ, διαμήνυσε και πάλι ότι το πακέτο (και στα εργασιακά) πρέπει να ψηφιστεί όπως έχει συμφωνηθεί".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρωγμές στη συγκυβέρνηση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εμπλοκή σημειώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, μετά την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση. Αργά το βράδυ, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, η οποία πάντως διαμηνύει ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις".

Η ΝΙΚΗ: "Τα κλειδιά για να εισπράξετε τα ενοίκια που σας χρωστάνε". Η εφημερίδα γράφει ότι "ρύθμιση επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης απόδοσης μισθώματος, ώστε να καταφέρει ο ιδιοκτήτης να κάνει έξωση στον δύστροπο ενοικιαστή σε 1,5 μήνα, αλλά και να πάρει τα οφειλόμενα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εγκλημα στα εργασιακά...". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη λιτή φράση «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε» ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων μετά την κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, με σκοπό την επικύρωση των μέτρων του νέου πακέτου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός μπορεί να δείξει ότι δεν τον έχουν στο χέρι". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η μη κατάληξη σε όλα τα εργασιακά κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και το όποιο πρόβλημα, σχετικά με τη δημιουργία δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τη διαχείριση εσόδων του ελληνικού κράτους, ώστε να πληρώνονται οι δανειστές, δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπλευσή τους στα βάρβαρα μέτρα των 13,5 δισ. και στις αντεργατικές αλλαγές των μνημονίων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Επικίνδυνο αδιέξοδο. Το νυχτερινό παρασκήνιο με την τρόικα και τα σενάρια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένος να ζητήσει την ψήφιση των σκληρών μέτρων στη Βουλή και χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντας την ανάγκη να πάρει η χώρα ως τις 16 Νοεμβρίου τη δόση - μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού". Η εφημερίδα γράφει "η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, επιβεβαίωσε ότι τα εργασιακά παραμένουν «αγκάθι», με τα τρία κόμματα να διαφωνούν επί της αποτίμησης της διαπραγματευτικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Δραματικές εξελίξεις. Τριγμοί στην κυβέρνηση - Σύσκεψη των «3» σήμερα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένταση και τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, προκάλεσε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά παρά την ισχυρή δοκιμασία που υπήρξε και καθώς αργά χθες το βράδυ έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία και η συνοχή δεν απειλούνται".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στην τελική ευθεία με τριγμούς και πιθανές απώλειες". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία μπαίνει η συμφωνία με την τρόικα, έστω και αν χθες υπήρξε διαφοροποίηση από τον κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος απέρριψε τις αλλαγές στα εργασιακά, δηλώνοντας ότι δεν θα τις ψηφίσει. Στη γραμμή αυτή εμφανίστηκε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους, που μιλούν για ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, όπου θα κατατεθεί η δόση των 31,5 δισ., ότι «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο!». Ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του είπε πάντως ότι «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», προϊδεάζοντας εμμέσως πλην σαφώς για τις εξελίξεις".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κυβέρνηση δοκιμάζεται από τις οδυνηρές επιλογές". Η εφημερίδα τονίζει ότι "με δραματική κορύφωση ολοκλήρωσε, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τη λιτή δήλωσή του, μετά το πέρας της συσκέψεώς του με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός προβαίνει σε δήλωση, έπειτα από ανάλογη σύσκεψη, γεγονός που δίνει το μέτρο της διαφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και πρωτίστως, με τον κ. Φώτη Κουβέλη, με τη συγκυβέρνηση να δοκιμάζεται στο αιχμηρό πεδίο του ρεαλισμού οδυνηρών πολιτικών επιλογών".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου