Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/10/2012

Οι εντατικές διαβουλεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τις αντιπροτάσεις προς την Τρόικα, αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες για την ανάγκη ετοιμασίας του μνημονίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Άλλος άνθρωπος στις Βρυξέλλες» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια», που αναφέρει ότι ενώ ο Πρόεδρος πριν από λίγες μέρες έλεγε ότι θα κατεβεί στους δρόμους για την ΑΤΑ, στις Βρυξέλλες είπε ότι θέλει μνημόνιο…χθες. Στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα ή αύριο θα γίνει συνάντηση του Προέδρου με τις συντεχνίες και ότι ο Διοικητής της ΚΤ θα συναντηθεί σήμερα με τα κόμματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ εναντίον του ΥΠΟΙΚ για τις προτάσεις του για τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης πρωτοσέλιδη αναφορά γίνεται στην κατάθεση του τέως ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα στη διαδικασία για το Μαρί , όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΦ και το ΥΠΕΞ.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αναδρομική ισχύ θα διεκδικήσει η Κύπρος» γράφει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ενιαία τραπεζική εποπτεία και δανεισμό απευθείας από τον ΕΜΣ, αφού θα έχει ήδη υπογράψει το μνημόνιο, ωστόσο θα διεκδικήσει να περιληφθεί στο μνημόνιο όρος για αναδρομική ισχύ. Γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και του Προέδρου Χριστόφια χθες στις Βρυξέλλες, τις συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με τα κόμματα χθες, αλλά και τις επικρίσεις Χατζηπέτρου κατά του Βάσου Σιαρλή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ψαράς από τους Αγίους Τριμιθιάς ψάρεψε καρχαρία βάρους 150 κιλών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι δυσαρεστημένος γιατί το κόμμα του τον άφησε εκτός των διαβουλεύσεων για την οικονομία και εκφράζει την ελπίδα να μην έχει να κάνει με τη διαφωνία του στην υποστήριξη Αναστασιάδη.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Κρίσιμο προεδρικό ραντεβού» και γράφει ότι οι συντεχνίες αναμένουν τον ορισμό συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστόφια εντός Σαββατοκύριακου για συζήτηση του συνταξιοδοτικού, της κλιμάκωσης της μείωσης των απολαβών και της αναστολής των προσαυξήσεων έως το 2016. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι βρίσκεται στο προτελευταίο στάδιο μελέτη του ΥΠΟΙΚ για αναθεώρηση όλων των τελών, φόρων, δικαιωμάτων, δασμών και αδειών που καταβάλλονται για υπηρεσίες του κράτους με στόχο να φτάσουν το 10 τοις εκατό των κρατικών εσόδων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της Λεμεσού είναι ιδιαίτερα οξύ, με αποτέλεσμα της καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και φιλοξενεί για το θέμα και δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης.

«Διήμερο εντατικών διαβουλεύσεων» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με στόχο να κλειδώσει το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα που αναμένεται στο νησί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Θα γίνουν συναντήσεις του Διοικητή της ΚΤ με τον Πρόεδρο, ο οποίος θα δει επίσης τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ δεν αποκλείεται και σύσκεψη με τα κόμματα. Αλλού αναφέρει ότι η κατάθεση του τέως ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα για την έκρηξη στο Μαρί ήταν «κόλαφος» για την ΕΦ, ενώ ο κ. Παπακώστας επέρριψε την πολιτική ευθύνη στο ΥΠΕΞ. Επίσης, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού σε εκδήλωση επαναπροσέγγισης στην Πάφο και τις τοποθετήσεις του για τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail με τίτλο «Συμφωνία το συντομότερο δυνατό» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες για το μνημόνιο με την Τρόικα και ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μνημονίου. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε άλλο θέμα στις ενστάσεις της Γερμανίας για τη στήριξη των τραπεζών απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης. Αλλού γράφει ότι ο ΚΟΤ στοχεύει στην προσέλκυση έως και 10,000 τουριστών από την Κίνα και αναφέρεται στις συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου του ΚΟΤ και του Αναπληρωτή Κυβερνήτη της επαρχίας Χενάν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου