Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 15/10/2012


Επισκόπηση τύπου 15/10/2012

Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και η εμμονή της τρόικας για απολύσεις, περικοπή αποζημίωσης απόλυσης, και κατάργηση τριετιών είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απαιτούν απολύσεις και μαχαίρι στα εργασιακά". Η εφημερίδα γράφει ότι "τα αγκάθια των αποζημιώσεων, η κατάργηση των τριετιών, αλλά και οι απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο, φρενάρουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ετος κολάσεως το 2013!". Η εφημερίδα γράφει "μεγαλώνει καθημερινά το πακέτο των μέτρων και από 11,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 έγινε 18 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τα δύο επιπλέον χρόνια της επιμήκυνσης ως το 2016. Χρονιά κόλασης θα είναι το 2013, καθώς το πακέτο είναι «εμπροσθοβαρές» και αφαιρεί από εισοδήματα -μισθούς, συντάξεις και επιδόματα- περίπου 9,2 δισ. ευρώ".

ΕΘΝΟΣ: "Τα θέλουν όλα για εργασιακά και απολύσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοβαρότατες διαφωνίες έδωσαν δραματική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους επιτελείς της τρόικας. Η εμμονή τους στην κατάργηση των τριετιών και την περικοπή των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα οδήγησε σε διακοπή τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Κρίσιμο το σημερινό ραντεβού".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας... εξοντώνουν με αεροψεκασμούς "ληγμένα" τρόφιμα και επικίνδυνα φάρμακα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι αεροψεκασμοί έχουν «δηλητηριάσει» το αίμα των Ελλήνων με βαρέα μέταλλα και αλουμίνιο. Από την Παρασκευή είχαμε μπαράζ αεροψεκασμών ειδικά πάνω από την Αττική. Μάλλον ενόψει των μέτρων που θα ανακοινωθούν, μας θέλουν... χαλαρούς!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιούς δείχνει για «έξοδο» από το Δημόσιο η Τρόικα»". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων, η κυβέρνηση αντιπροτείνει διαθεσιμότητες και εφεδρεία. Οι κατηγορίες υπαλλήλων που βρίσκονται στο στόχαστρο. Ισχυρές πιέσεις για να κοπούν τριετίες ώστε όλες οι αμοιβές να ξεκινούν από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και αναδρομικό ψαλίδι στις αποζημιώσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Φόρος ακινήτων σε λάθος αξίες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις Σαμαρά ετοιμάζεται να θεσπίση τον ενιαίο φόρο ακινήτων, συγχωνεύοντας τον ΦΑΠ και το Ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Αλλά το ποσό αυτό είναι υπέρμετρα υψηλό. Αφ΄ενός διότι τα περισσότερα ακίνητα δεν αποφέρουν εισόδημα, ενώ όσα αποφέρουν έχουν σήμερα μειωμένο εισόδημα. Κυρίως όμως διότι οι αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων θα υπολογισθή ο φόρος, είναι εξωπραγματικές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Μείωση προστίμων στα κτίρια με οικοδομική άδεια". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο, προετοιμάζει νέα νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει οριστική λύση για κτίσματα με μικρές παραβάσεις".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Η τρόικα διαλύει την κυβέρνηση". Η εφημερίδα γράφει ότι "Η απόφαση των Τροϊκανών να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στα άκρα απειλεί την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διαχείρισης των απαιτήσεων των δανειστών μας, δεν υπάρχει πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να περάσει μέτρα όπως αυτό του κατώτατου μισθού 586 ευρώ εφ΄όρου ζωής ή των μαζικών απολύσεων εδώ και τώρα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πέντε μικρές «Siemens». Πώς και ποιους λάδωναν στην Ελλάδα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε έλληνες δημόσιους λειτουργούς, αξιωματούχους αλλά και ιδιώτες, την περίοδο 1997 - 2008 από πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε πολυεθνικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μετά την αποστολή του σχετικού υλικού από τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας στους οικονομικούς εισαγγελείς, αρχίζουν έρευνες για τις υποθέσεις αυτές".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Υγραέριο με καπέλο και πειραγμένες αντλίες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μυστική έκθεση ΔΝΤ-ΕΕ. Ολες οι ανατροπές για τράπεζες, εργασιακά". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο ενημερωτικό σημείωμα της τρόικας επισημαίνονται οι τέσσερις βασικοί άξονες για τη ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Η τρόικα επαναφέρει το θέμα μείωσης του ύψους της αποζημίωσης. Το σχέδιο προβλέπει σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εργασιακά και απολύσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μπλόκαραν χθες το βράδυ τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα, χωρίς να αποκλείεται τα καυτά θέματα να παραπεμφθούν για αποφάσεις στους πολιτικούς αρχηγούς".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου