Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/10/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/10/2012

Η απελευθέρωση των τριών απαχθέντων αστυνομικών από τις κατοχικές αρχές μετά την επιβολή βαριών προστίμων από δύο «δικαστήρια» στα κατεχόμενα, οι αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για τη σύλληψη και η διαμαρτυρία ομάδας πολιτών στο οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου, η επικείμενη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου απόψε για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, η διαφωνία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας για την ίδρυση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μαγειρέματα Ν. Συλικιώτη», γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου προσπάθησε να φέρει τη Βουλή προ τετελεσμένων αναφορικά με το θέμα της σύστασης εταιρείας υδρογονανθράκων. Προσθέτει ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, συμφωνούν ότι πρέπει να είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, η Κυβέρνηση όμως θέλει να παρακάμψει τη Βουλή και να συσταθεί η εταιρεία με εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών. Αλλού, η «Α» γράφει ότι το ρωσικό δάνειο ήταν πανάκριβο, καθώς η Μόσχα δάνεισε τη Λευκωσία με επιτόκιο 4,5%, ενώ αν προσέφευγε στον μηχανισμό το επιτόκιο θα ήταν γύρω στο 3%. Επίσης, γράφει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης της κατάθλιψης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς.

«Να κλείσουν τα ‘σύνορα’ ζητούν Λιλλήκας, πολίτες και Οικολόγοι», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Σημερινή», αναφερόμενη στο αίτημα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα για προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με αφορμή την απαγωγή των τριών αστυνομικών από τις κατοχικές «αρχές». Αναφέρεται επίσης στη διαμαρτυρία ομάδας πολιτών που προσπάθησαν να κλείσουν το οδόφραγμα του Αγ. Δωματίου, με παρότρυνση του πρώην Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι κλειδώνουν απόψε στο Υπουργικό Συμβούλιο οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα. Επίσης, γράφει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις απορρίπτουν τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ.

Ο «Φιλελεύθερος», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Χαράτσι και για ιδιώτες», γράφει ότι το πακέτο μέτρων που θα εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό προβλέπει την αύξηση της έκτακτης εισφοράς που ήδη πληρώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα κυμαίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από 3% έως 5%. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία αποενοχοποιεί την Άγκυρα στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση ότι εκφράζει δημόσια στήριξη στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Ακόμη, γράφει ότι τα Υπουργεία Εμπορίου και Άμυνας εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Μαρί, λόγω μελλοντικής γειτνίασης με το ενεργειακό κέντρο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Απέτυχε παταγωδώς η λιτότητα στην Ευρώπη», γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις αντιλαϊκές συνταγές της Τρόικας που θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τους εργαζομένους. Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, όπου συζήτησε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενέργεια και Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Ακόμη, γράφει ότι δήμοι και κοινότητες χρωστούν μισό δις ευρώ, ενώ επείγει η τροποποίηση νομοθεσιών για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των τοπικών Αρχών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” κυκλοφορεί με τίτλο «Οργή για τη σύλληψη των αστυνομικών» και αναφέρεται στη χθεσινή απελευθέρωση των τριών αστυνομικών από τις κατοχικές αρχές, αφού τους επιβλήθηκαν πρόστιμα από δύο «δικαστήρια» στα κατεχόμενα, καθώς και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η σύλληψη στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ένας 70χρονος κτηνοτρόφος στο Όρεγκον των ΗΠΑ φαίνεται ότι κατασπαράχτηκε από χοίρους, όταν πήγε να ταΐσει τα ζώα του και δεν επέστρεψε ποτέ. Επίσης αναφέρεται στην παραπομπή σε δίκη δύο Ελλήνων υπηκόων και ενός Αλβανού για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” έχει τίτλο «Αύξηση ΦΠΑ, Περικοπές μισθών – Είναι αρκετή η εξοικονόμηση 975 εκ. ευρώ;» και αναφέρεται στην πρόταση προϋπολογισμού που αναμένεται να καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών, περιλαμβανομένων των περικοπών που ζητά η Τρόικα. Η εφημερίδα γράφει ότι κατά κάποιους, ο προϋπολογισμός είναι «χλιαρός» και μπορεί να μην είναι βιώσιμος. Αλλού γράφει ότι 9.679 άτομα και 2.301 εταιρείες κήρυξαν πτώχευση στην Κύπρο τα τελευταία 16 χρόνια. Επίσης γράφει ότι ο Συνεργατισμός θα αντιπροτείνει στις εισηγήσεις της Τρόικας επιμήκυνση και πλαφόν στα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου