Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 16/10/2012


Επισκόπηση τύπου 16/10/2012

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και η επόμενη δόση του δανείου στη χώρα μας είναι τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η κρίση φέρνει κατάθλιψη!..". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε άσπονδο εχθρό της σωματικής και ψυχικής υγείας εκατομμυρίων Ελλήνων μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η οικονομική κρίση μέσα από την οποία διέρχεται η χώρα μας, αφού δύο χρόνια μετά την πυροδότηση της πρωτόγνωρης ιστορικά ύφεσης, το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, ενώ χιλιάδες ακόμη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των καρδιαγγειακών ή άλλων συγγενών με αυτά νοσημάτων".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σοκ υψηλής τάσης!". Η εφημερίδα γράφει ότι "η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενεργείας που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η έκδοση μηνιαίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση του πρώην τέλους ΑΠΕ ανά εξάμηνο είναι κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με το νέο Μνημόνιο".

ΕΘΝΟΣ: "Αγρια νύχτα με τρόικα και υπουργούς". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέχρι τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες παρατάθηκαν χθες οι κρίσιμες συσκέψεις υπουργών και επιτελών της τρόικας. Οι τελευταίοι επέμεναν αδιάλλακτα για εκτεταμένες απολύσεις στο Δημόσιο, επαχθείς αλλαγές στα εργασιακά, δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη. Το βάρος των αποφάσεων πέφτει στην αποψινή συνάντηση των αρχηγών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το ελληνικό δημόσιο αναγνώρισε τα 600 δισ. των ομογενών!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "γι΄αυτό τον λόγο έκανε την πάπια το υπουργείο Οικονομικών; Νέα στοιχεία στο φως για τους ομογενείς της E.N.D".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σήμα στήριξης από Βρυξέλλες μάχη στην Αθήνα για τα μέτρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "παρασκηνιακές διεργασίες για επιμήκυνση και νέο «κούρεμα» χρέους. Τον Νοέμβριο μέσω έκτακτου Eurogroup η εκταμίευση της δόσης. Ατεγκτη η Τρόικα στα εργασιακά για κατάργηση τριετιών και ψαλίδι έως 43% στις αποζημιώσεις, επιμένει και για απολύσεις στο Δημόσιο".

ΕΣΤΙΑ: "Διελκυστίνδα με τα εργασιακά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το θέμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά έχει εξελιχθή σε διελκυστίνδα. Η τρόικα πιέζει για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, αλλά η Κυβέρνησις ανθίσταται. Και ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικα προσπαθούν να εξηγήσουν ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, οι παρ΄ημίν συνομιλητές τους δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται".

Η ΑΥΓΗ: "Μισθοί ανεργίας. Με συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέο άγριο ψαλίδι στις αποδοχές με πάγωμα του κατώτατου μισθού έως το 2015, κατάργηση τριετιών, φθηνές και ελεύθερες απολύσεις. Θέσπιση «μισθού αναφοράς» αντί του κατώτατου μετά το 2015, σε συνάρτηση με το ποσοστό ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαμαρας - Βενιζέλος - Κουβέλης επικυρώνουν το απόγευμα το περίγραμμα των νέων μέτρων εν όψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης. Σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα η απόφαση για τη δόση των 31 δισ.".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα δάνεια θα ρυθμίζονται με εισοδηματικά κριτήρια". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε δανειολήπτη θα είναι η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί η κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καθυστέρηση διαπραγματεύσεων με τρόικα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καθυστερεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και κατά συνέπεια η έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης λόγω της εμπλοκής που έχει σημειωθεί επί των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα κλειστά επαγγέλματα. Αντιθέτως, στα δημοσιονομικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τα μέτρα του 2012, αλλά και της περιόδου 2013-14".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Σε κώμα οικονομία - κοινωνία". H εφημερίδα αναφέρει ότι "η ασφυξία οδηγεί σε παύση πληρωμών. Στα 53,4 δισ. ευρώ τα φέσια των πολιτών στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμών. Στο υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί και τον τρέχοντα μήνα η ίδια κατάσταση η χώρα απειλείται με ολική στάση πληρωμών, αφού, όπως παραδέχτηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακό σημείο".

Η ΝΙΚΗ:  "Κρυφό όπλο κόβει στο μισό τη δόση του στεγαστικού". Η εφημερίδα γράφει ότι "με τον εφιάλτη να μείνουν άστεγοι και να βγει το σπίτι τους στο «σφυρί» ζουν καθημερινά περισσότεροι από 130.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και αδυνατούν να το αποπληρώσουν, καθώς η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών λήγει σε 2 μήνες και κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα δοθεί νέα παράταση".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Η τρόικα μας οδηγεί σε Εργασιακό Μεσαίωνα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης είναι δύο από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου εργασίας με την τρόικα. χθες, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον κ. Βρούτση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου"

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργασιακές σχέσεις κόλαση επιβάλλουν κυβέρνηση-τρόικα-καπιταλιστές". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο σύγχρονο εργασιακό κολαστήριο της φτώχειας και της απόγνωσης οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν επιθετικά, απορρίπτοντας όλα τα μέτρα και τα μνημόνια που τους επιβάλλουν υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της παραμονής της χώρας στην ΕΕ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ζητούν απολύσεις με ονοματεπώνυμο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πλήρη στοιχεία υπαλλήλων ανά φορέα, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν αμέσως από το Δημόσιο και σαφές χρονοδιάγραμμα για τον αριθμό που μπορεί να καλυφθεί ως το τέλος του έτους ζητά πλέον η τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τριπλό σοκ και εμπλοκή στα εργασιακά". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "«κούρεμα» κατά 50% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ζητά η τρόικα στο πακέτο των απαιτήσεών της για τα εργασιακά, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κατάργηση τριετιών και ευελιξία στο ωράριο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "5.509 ανοιχτές θέσεις εργασίας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "ΙΟΒΕ: Η αγορά δεν αντέχει νέες αλλαγές στα εργασιακά". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν αντέχει άλλες πιέσεις. Αυτό είναι το μήνυμα της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ραφαήλ Μωυσής και ο επιστημονικός διευθυντής Αγγελος Τσακανίκας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεκλειδώνει τα 31,5 δισ. η Σύνοδος Κορυφής". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως δύσκολα θα έχει «κλειδώσει» το πακέτο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, υποστήριξε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρίνισε πως η ψήφιση των μέτρων θα γίνει, αφού αυτά εγκριθούν σε επίπεδο Eurogroup".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η τρόικα επιβάλλει νέα μέτρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας θα συνεχισθούν αμείωτες και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, τα μέτρα θα ψηφιστούν αφού πρώτα εγκριθούν από ένα έκτακτο Eurogroup και η δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο τραπέζι των αρχηγών οι εργασιακές ανατροπές". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι πιο σκληρές αιχμές των παρεμβάσεων και ανατροπών που απαιτούνται από την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών, σε μια συνάντηση κορυφαίας κρισιμότητας, καθώς ο διαθέσιμος χρόνος έχει περιοριστεί απειλητικά".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου