Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/1/2011

Η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαδικασία έλευσης του φυσικού αερίου, οι νέοι φόροι σε τρόφιμα και φάρμακα και η συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δύο μηνύματα από την Αγκελα Μέρκελ'', ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο, μεταφέρει στη Λευκωσία δύο μηνύματα: ένα για το Κυπριακό και ένα για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ. Σε άλλο θέμα γράφει πως η χθεσινοβραδυνή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ σήμανε ουσιαστικά και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, με τον καθορισμό των σχεδιασμών του για καταρτισμό των ψηφοδελτίων.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Φτου και απ' την αρχή οι προσφορές αερίου'', γράφει πως η μειοψηφία των μελών της ΔΕΦΑ προωθεί πρότασή της στον Πρόεδρο Χριστόφια για ακύρωση της διαδικασίας σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και για δημοσίευση νέας πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο με δεκαετές συμβόλαιο. Αλλού γράφει ότι προκλήθηκε χθες κυκλοφοριακό ''έμφραγμα'' στην πρωτεύουσα, εξ αιτίας των έργων που εκτελούνται στις πλατείες Ελευθερίας και Σολωμού και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο εστιατόριο Nando's, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική αυτή περιοχή της Λευκωσίας.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αγριος καβγάς για την έκθεση για το φυσικό αέριο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''τρικούβερτος καβγάς'' ξέσπασε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης με τον Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, λόγω της δημοσιοποίησης της πρόθεσης του κ. Κασίνη να ετοιμάσει έκθεση με εισηγήσεις για ανόρυξη από την Κύπρο φυσικού αερίου στη θαλάσσιά της ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης. Αλλού παραθέτει δηλώσεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο σημειώνουν σταθερή πρόοδο στις συναντήσεις τους για λύση του Κυπριακού.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ο φόρος του φτωχόκοσμου'', γράφει στο κύριο θέμα πως επιπρόσθετη πίεση στην αγορά έφερε η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ύψους 5% σε τρόφιμα και φάρμακα, φορολογία που εφαρμόσθηκε από χθες με τις επιπτώσεις της νέας αυτής φορολογίας στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, όπως δηλώνουν οι Σύνδεσμοι προστασίας των καταναλωτών. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αποφάσισε να δώσει 22,6 εκατομμύρια ευρώ για χωράφι που ανήκει σε Τουρκοκύπριο στην περιοχή Δρομολαξιάς, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στο οποίο σχεδιάζει την ανέγερση κτιρίων.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Willkommen'', ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ αλλά και άλλα κόμματα, χαρακτηρίζουν ως πολύ μεγάλης σημασίας και καλοδεχούμενη τη σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη Λευκωσία, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν χώρες όπως η Γερμανία για την επίλυσή του. Αλλη είδηση είναι για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους για αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους επιβαρύνονται από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με περισσότερους φόρους'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η επιβολή από χθες του ΦΠΑ 5% σε τρόφιμα και φάρμακα αντιμετωπίσθηκε με πυρά κατά της Κυβέρνησης από όλες τις πλευρές. Αλλού γράφει ότι μπορεί να αρχίσει πολυ ενωρίτερα η ανόρυξη φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ότι τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου σε ένα από τα τεμάχια που αδειοδοτήθηκαν στην εταιρεία Noble Energy του Τέξας, όπως δήλωσε ο κ. Κασίνης, μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου