Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 9/1/2011

Επισκόπηση Κυριακάτικου τύπου 9/1/2011

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και οι εκθέσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης που αναμένονται για την Ελλάδα το προσεχές διάστημα, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κυριαρχούν στον κυριακάτικο Τύπο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: "Χρεοκοπία βλέπουν Moody's και Fitch".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληρό παζάρι με τους οίκους αξιολόγησης έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι την επόμενη υποβάθμιση. Ηδη, δύο από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προαναγγείλει ότι εξετάζουν τις προοπτικές της χώρας μας με το ερώτημα της νέας υποβάθμισης. Μάλιστα, η Moody's αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε υποβάθμιση πολλών βαθμίδων με κίνδυνο νέων αναταράξεων στην αγορά ομολόγων".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Επιχείρηση-σκούπα για τις συμμορίες του κέντρου".

Κατά την εφημερίδα "επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη συμμοριών αλλοδαπών και τον έλεγχο των παράνομων μεταναστών είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η Ελληνική Αστυνομία Το σχέδιο εκπονήθηκε από την εποχή της διακυβέρνησης της ΝΔ και επικαιροποιήθηκε επί των ημερών του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πιο πρόσφατα επί Χρ. Παπουτσή".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Εργασιακά: Οι μεγάλες ανατροπές. Τι φέρνει το 2011 σε μισθούς και συμβάσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εργόσημο και κάρτα εργασίας έφερε ο νέος χρόνος για τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων... Σε ό,τι αφορά τους άνεργους, η κυβέρνηση μελετά την επέκταση της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο ως κίνητρο για να μη βάλουν λουκέτο και συμβάλλουν έτσι στην ήδη αυξανόμενη ανεργία".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Τεκμήρια-παγίδες. Συνταγή IRS στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέου τύπου ελέγχους στα πρότυπα του αμερικανικού ΣΔΟΕ (IRS) και βαριά πρόστιμα, με βάση το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών και της περιουσίας των φορολογουμένων (αγορές, λογαριασμοί, δίδακτρα σχολείων κλπ) προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Αντισυνταγματική και καταστροφική η λατρεία του Ισλάμ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το φιλειρηνικό πρόσωπο του Ισλάμ, είναι κατασκευάσμα των οικουμενιστών, που προσπαθούν μέσω των ειρηνοποιών κηρυγμάτων και των διαθρησκειακών διαλόγων,να επιβάλλουν τη θεωρία των κλάδων. Το Κοράνι παροτρύνει τους πιστούς σε πολλά σημεία προς δυναμική και μαχητική αντιμετώπιση των απίστων".

Η ΕΠΟΧΗ: "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "αντιμέτωπη με τον ορατό πια κίνδυνο μιας πολύμορφης απειθαρχίας και "στάσης πληρωμών" βρίσκεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Το κίνημα κατά των ληστρικών διοδίων παίρνει ήδη μαζική μορφή προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των κατασκευαστικών εταιριών και εξίσου σοβαρές ανησυχίες στις τράπεζες που τις δανειοδοτούν, αναδεικνύοντας τον ετεροβαρή χαρακτήρα των συμβάσεων παραχώρησης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Frontex: Διάτρητα τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ένα πολυσύνθετο εκρηκτικό πρόβλημα στον Έβρο, αναφορικά με τη λαθραία είσοδο μεταναστών, περιγράφει σύμφωνα με πληροφορίες της Κ η σχετική έκθεση της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων), με την υποσημείωση ότι οι αριθμοί αυτών που περνούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα είναι υπερβολικά μεγάλοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι τοπικές αρχές".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ποιοι υπουργοί θέλουν εκλογές και ποιοι τις απορρίπτουν".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με το κλίμα να επιβαρύνεται επικίνδυνα πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, και μάλιστα της πρώτης γραμμής, σύμβουλοι και υπουργοί και προεδρεύοντες έχουν αρχίσει να σκέπτονται την πιθανότητα να επιλέξει ο πρωθυπουργός το χαρτί των πρόωρων εκλογών την ερχόμενη ’νοιξη. Για κάποιους μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί μονόδρομο για τον πρωθυπουργό ενώ πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τις...προφητείες του ίδιου του πρωθυπουργού ότι "θα μας πάρουν με τις πέτρες".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Ασύδοτο επιχειρείν".

Κατά την εφημερίδα "βασικές αρμοδιότητες του κράτους, όπως είναι η αδειοδότηση των βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, αλλά και των περιβαλλοντικών ελέγχων, παραδίδει η κυβέρνηση σε ιδιώτες. Στην πρώτη περίπτωση, τα Επιμελητήρια, π.χ. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ) ή το ΤΕΕ των οποίων οι επιχειρηματίες ή μελετητές είναι μέλη, θα ελέγχουν, θα εγκρίνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα εκδίδουν άδειες ενώ ιδιώτες ελεγκτές θα πραγματοποιούν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κίνημα στάσης πληρωμών από την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στα όρια της σεισμικής αποσταθεροποίησης τελεί το σύστημα των δημοσίων εσόδων, καθώς ο κοινωνικός αναβρασμός που προκαλεί η καθημερινά βαρύνουσα ύφεση και η καταιγίδα νέων κατοχικών χαρατσιών και αυξήσεων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ οδηγεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε αναγκαστική στάση πληρωμών".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "7+7 αλλαγές σε φόρους-εργασία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση προχωρά σε ηλεκτρονικό φακέλωμα για ασφαλιστικές εισφορές, ακίνητα και τιμολόγια, θεσπίζει αυστηρές ποινές σε όσους χρωστούν, ενώ παράλληλα καθιερώνει δύο νέους θεσμούς διαιτησίας".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "επικίνδυνες εξελίξεις προδιαγράφονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών που έχουν ξεσπάσει μεταξύ διεθνικών μονοπωλίων αλλά και των κυβερνήσεων των κρατών της περιοχής, που διαπλέονται με τους ανταγωνισμούς διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, για την αναζήτηση και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Αυτό-τρικλοποδιά οι πρόωρες εκλογές...".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "μετά την προχθεσινή συνάντηση, διάρκειας τριών ωρών του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, πολλά είναι τα σενάρια που αναπτύσσονται για την εξέλιξη, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που διαβλέπουν να ενδυναμώνονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ της Κυριακής: "Ο Θάνατος του Εμποράκου"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο του λιανεμπορίου προκαλεί η κρίση και η ύφεση που μαστίζει πλέον τη χώρα. Περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2010 ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε έναν από τους βασικούς τομείς που τροφοδοτούν εδώ και δεκαετίες την απασχόληση στην Ελλάδα".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Μας πετάνε από το ευρώ [EUR=X]  ".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "μαύρα και άραχνα είναι τα μηνύματα που έρχονται απ` έξω. Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ είναι πάνω στο τραπέζι. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν η απόφαση των μεγάλων και βασικά της κ.Μέρκελ θα είναι καταδικαστική για τη χώρα μας. Και όχι τόσο εξαιτίας της μη προσαρμογής μας στους όρους που επιβάλλει το Μνημόνιο".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Βασιλικό ρεβεγιόν για τον Πάγκαλο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης προκύπτει εκ νεου για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Εν μέσω της θύελλας που προκάλεσαν οι αμετροεπείς και προκλητικές δηλώσεις του για "κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους" "ζώα" και το περίφημο "μαζί τα φάγαμε" το ΘΕΜΑ αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Θ. Πάγκαλος και η οικογένειά του διέμειναν και έκαναν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη βασιλική σουίτα του πολυτελέστατου ξενοδοχείου "King George Palace" στην πλατεία Συντάγματος".

Real news: "Δημεύστε τις περιουσίες τους!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στη δήμευση περιουσίας πρώην υπουργών, οι οποίοι δεν δικαιολογούν το "πόθεν έσχες" τους στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που κορυφαία μέλη της κυβέρνησης λαμβάνουν και ανακοινώνουν σειρά μέτρων, ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Big Brother στα ατομικά δικαιώματα".

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "πιο light θα είναι τελικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών από το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες μετά την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο μπαίνει στη ζωή μας η "φοροκάρτα" και αλλάζει όλα όσα γνωρίζουμε για τις συναλλαγές στην καθημερινότητά μας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επεξεργάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την περίφημη "Κάρτα του Πολίτη" η οποία θα αποτελέσει το διαβατήριο στον ψηφιακό κόσμο".

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Κρας τεστ για αναδιάρθρωση και πρόωρες".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "αδύναμη να αντιμετωπίσει νέες επιθέσεις κερδοσκόπων που θα ενισχύσουν σενάρια περί χρεοκοπίας και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εμφανίζεται η κυβέρνηση στο ξεκίνημα μιας εξαιρετικά δύσκολης εβδομάδας για την πορεία της οικονομίας. Πίσω από τις δήθεν αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κρύβεται κατήφεια, αλλά και ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για εξελίξεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και στην... απολύτως διασφαλισμένη-σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο- εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ.ευρώ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Τριπλάσια πρόστιμα για αδήλωτη εργασία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,25 δισ.ευρώ από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας για το 2011 θέτει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασιας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, επιχειρείται να καλυφθεί το 25% από το ποσό των 9 δισ.ευρώ που είναι οι συνολικές απώλειες των Ταμείων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σε μία εφορία όλοι οι μεγάλοι".

Κατά την εφημερίδα "η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης".

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου