Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση τύπου 29/1/2011


Επισκόπηση τύπου 29/1/2011

Η οικονομία με την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός αλλά και με τα σενάρια ανάδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η μεταναστευτική πολιτική με τις παρενέργειες από την κατάληψη της Νομικής, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρόωρη σύνταξη. Ποια χρόνια αναγνωρίζονται". Η εφημερίδα γράφει ότι "Ακριβά και με εισφορές δύο ταχυτήτων θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Όσοι ασφαλίζονται σε ταμεία μισθωτών θα πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα χρόνια που θέλουν να αναγνωρίσουν για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εν αντιθέσει με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δώσουν πολύ λιγότερα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πετσόκομα μισθών και συντάξεων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "Μαστίγιο επ΄ αόριστο Συνταγματικού Μνημονίου, με αποικιοκρατικούς όρους για τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας και ρήτρες περικοπών του κόστους του δημοσίου τομέα τουλάχιστον κατά 50%, κρύβει η πρόταση-καρότο των Γερμανών για επαναγορά του δημοσίου χρέους από την Ελλάδα σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και με τη δανειακή συνδρομή του υπό σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθεροτητας".

ΕΘΝΟΣ: "Υπέγραφαν συνταγές και από τον ...τάφο!. Στο φως η μεγάλη λεηλασία στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μικροβιολόγος χρησιμοποιούσε τις σφραγίδες 64 γιατρών από τους οποίους οι εφτά είχαν πεθάνει. "Κομβόι" απάτης και με αναπηρικά καροτσάκια. Ολα τα παιδιά 700 οικογενειών στην Αττική είχαν ανάγκη ... λογοθεραπείας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί-νούμερα" Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Την ταπεινή, αλλά και βροντώδη ορθόδοξη φωνή της υψώνει και η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου από το Άγιο Όρος εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος των εκατομμυρίων ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν, θεαρέστως, για το κρίσιμο αυτό θέμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ραγκούσης: Δεν χωράει άλλους μετανάστες η Ελλάδα".Η εφημερίδα σημειώνει ότι " Οσοι μετανάστες δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου θα επαναπατρίζονται ή θα απελαύνονται επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών και δηλώνει ότι δεν είχε ανάμειξη στη λύση της Νομικής. Ο υπουργός προειδοποιεί ότι θα πάνε στον εισαγγελέα όσοι συμμετείχαν σε διαδικασίες για την κατάληψη της Νομικής. Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για το άσυλο. Η ΝΔ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση κατέλυσε το κράτος στη Νομική και ότι σε όλη την Ελλάδα έχουμε καταλήψεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Περαίωση και για τα ακίνητα".Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Περιθώριο μέχρι τέλος Απριλίου έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων από τους 4.489 οικισμούς που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα την 1η Ιανουαρίου 2011. Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής στους 25 νομούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μνημόνιο διαρκείας με τριτοκοσμικούς όρους". Η εφημερίδα γράφει ότι "Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να συναινέσει με το "σχέδιο Μανίλα" για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο ευνοεί και η Γερμανία".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Έρευνα για μετοχές Βουλγαράκη και συζύγου".Η εφημερίδα τονίζει: "Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, λίγες ημέρες ύστερα από την έναρξη αντίστοιχου ελέγχου για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο και την οικογένειά του, όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η "δημοκρατία".

ΕΣΤΙΑ: "Τα ίδια λάθη στο Νταβός".Η εφημερίδα τονίζει ότι "Πριν από ένα χρόνο, η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει την περιπέτεια στην οποία εισήρχετο η Ελλάς. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι ήταν δυνατή η αντιμετώπισης του δημοσιονικού προβλήματος χωρίς τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης. Με αυτά που έλεγε ο κ. Παπανδρέου έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε επίγνωση των όσων επήρχοντο".

Η ΑΥΓΗ: "Ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο"Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν όλο το βράδυ στο Κάιρο, τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, αλλά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εμπαιγμός οι αναλογιστικές μελέτες".Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Με αναξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι μονοδρομος η μείωση των συντάξεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εξετάζεται τώρα το σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης. Συνολική λύση για την Ευρώπη".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Λίγα 24ωρα μετά τις διαψεύσεις τόσο η ΕΕ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσαν πως βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ένα σχέδιο ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση του χρέους".

Η ΝΙΚΗ: "Και στο βάθος ... ελεγχόμενη πτώχευση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πως συζητείται μια μορφή αναδιάρθρωσης, μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα ξέρουμε το οριστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τί θα περιλαμβάνει αυτό για την Ελλάδα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "... Και τώρα η απόδοση ευθυνών". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, εκκενώθηκε το κτίριο της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας. Το χρονικό της δραματικής μετεγκατάστασης ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα όταν και φθάσανε κοντά σε αστυνομική επιχείρηση βίαιης εκκένωσης της Νομικής μετά την εντολή που εκδόθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών με αίτημα της πρυτανίας του πανεπιστημίου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η Υπεράσπιση των μεταναστών είναι προς το συμφέρον όλου του λαού".Η εφημερίδα αναφέρει ότι " Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα γεγονότα στη Νομική για να νομιμοποιήσει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό της πλαίσιο. Να ανοίξει το δρόμο για κατάργηση του ασύλου επιδιώκει και τη συναγωνίζονται σε κατασταλτικές εμπνεύσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τί δημοκρατία έχουμε, επιτέλους". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας από την "κρίση της Νομικής" που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας μας επιχειρούν από σήμερα να προσεγγίσουν "Τα ΝΕΑ": καθηγητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και παίρνουν θέση. Ενας μόνο άνθρωπος, μια μειοψηφία, μια ομάδα μπορεί να "βραχυκυκλώσει" τη λειτουργία του κράτους;".

στο ΚΑΡΦΙ: "Σύγκρουση για το άσυλο".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "οι μετανάστες που "κατέλαβαν" τη Νομική Σχολή υπό την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, ανέδειξαν με τη διαμαρτυρία τους τις σχιζοφρενικές αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Η αναίμακτη λύση που δόθηκε ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αφού ο πρύτανης αποφάσισε να άρει το απαραβίαστο του ασύλου και εν συνεχεία να παραιτηθεί, δεν βελτιώνει τη ζοφερή εικόνα".

PRESS time: "Το κράτος εάλω. Όμηρος των λαθρομεταναστών η κυβέρνηση".Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην PRESS time ότι ο φόβος της απειλής μιας εξέγερσης των λαθρομεταναστών στη βάση οργανωμένου σχεδίου πρόκλησης ταραχών, έχει καταλάβει τους αρμόδιους υπουργούς".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: " Η παγκοσμιοποίηση της κρίσης δημόσιου χρέους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για "παγκοσμιοποίηση" της δημοσιονομικής κρίσης διατυπώνουν διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και οίκοι αξιολογησης, θέτοντας στο επίκεντρο την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία έως χθες βρισκόταν στο απυρόβλητο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Προς γενική κατάργηση των επιδομάτων" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Χωρίς επιδόματα, επτά εισαγωγικά κλιμάκια αναλόγως των προσόντων των υπαλλήλων, αξιολογηση, πριμ ευθύνης και παραγωγικότητας και εξέλιξη σε τρεις φάσεις είναι οι βασικοί άξονες του ενιαίου μισθολογίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε δύο οίκους την απογραφή της κατάστασης στην Ελλάδα και την καταγραφή των αντίστοιχων μισθολογίων στις χώρες της ΕΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Νέα δέσμη προτάσεων ετοιμάζει και προτείνη η Γερμανική καγκελαρία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Λιτότητα διαρκείας με μειώσεις μισθών και αυξήσεις ορίων ηλικίας στις συντάξεις είναι το τίμημα που θα καταβάλει η Ελλάδα - και η υπόλοιπη Ευρώπη- για την άρση του κλοιού του χρέους. Το ευρωπαϊκό "πακέτο λύσης" που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, θα περιλαμβάνει μεν είτε τη γενναία και με ευνοϊκούς όρους επιμήκυνση είτε την επαναγορά του χρέους, το αντάλλαγμα όμως θα είναι ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας made in Germany".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εβδομάδα αποφάσεων για την επαναγορά χρέους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη φόρμουλα που θα επιλεγεί για την προαγορά των ελληνικών ομολόγων επικεντρώνονται πλέον οι μυστικές διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το σενάριο εξαγοράς του χρέους επιβεβαιώθηκε τόσο από την Κομισιόν όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, απέκλεισε δύο φορές κατηγορηματικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "50 Μέρες αγωνίας. Έξι "βέτο" της τρόικας για την τέταρτη δόση του δανείου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ως η πλέον "αιματηρή" προδιαγράφεται η "μάχη" για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα, που θέτει έξι "βέτο" για να συναινέσει στην εκταμιευση των 15 δισ. ευρώ και δηλώνει οτι δεν θα αποδεχθεί ούτε ελάχιστες αποκλίσεις ή αστοχίες σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους".

Η ΑΞΙΑ : " Επιστροφή στη "Σοφοκλέους" . Νέο μίνι ράλι "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι.
Η εφημεριδα σημειώνει ότι :"Ευνοημένες απο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θεωρούνται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, 3Ε, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΙΝΤΡΑΛΟΤ. "ΥΠΕΡΠΟΥΛΗΜΕΝΗ" χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την ελληνική αγορά και θέτουν ως πρώτο στόχο τις 1800 μονάδες με οδηγό την Εθνική".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου