Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/1/2011

Η απαίτηση της τουρκικής πλευράς να διασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας για το Κυπριακό, τα συνιστώντα κρατίδια θα πορευθούν χωριστά, η δήλωση Τ/κ συνδικαλιστή ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί στους Τ/κ, η πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, το ψηλό κόστος δανεισμού στην Κύπρο, και τα λειτουργικά έξοδα του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Γονάτισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά'', γράφει ότι την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν χαμηλό κόστος δανεισμού, οι Κύπριοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται με δυσανάλογα τεράστιο κόστος, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, και ότι την πορεία των επιτοκίων επαναβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Γράφει, επίσης, ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ θα οξύνεται, αφού και τα δύο κόμματα διεκδικούν στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου την τρίτη θέση.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Υψηλή κουλτούρα με κρατικά εκατομμύρια'', γράφει ότι τα λειτουργικά έξοδα του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου δεν πρόκειται τελικά να καλύπτονται από τα έσοδα των εκδηλώσεών του, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης αποτάθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ζητώντας το πράσινο φως για ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών με 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πρόταση από Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου'', γράφει ότι πρόταση από το Ισραήλ προβλέπει την κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, όπου θα μεταφέρεται με διασωλήνωση υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Ισραήλ, και από το Βασιλικό το αέριο θα μεταφέρεται με πλοία στη Δυτική Ευρώπη. Γράφει, επίσης, ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ανατινάσσει τις προσδοκίες και τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για κράτος με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Διαζύγιο πριν τη συμφωνία'', γράφει ότι η τουρκική πλευρά ζητά να διασφαλίσει εκ προοιμίου ότι, σε περίπτωση που η συμφωνία για λύση του Κυπριακού διαλυθεί, τα συνιστώντα κρατίδια θα πορευθούν χωριστά, αυτόνομα και αναγνωρισμένα. Γράφει, επίσης, ότι το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ερευνας και Καινοτομίας, σε υπόμνημά τους προς τη νέα ηγεσία του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας, καταγγέλλουν ένα φαύλο κύκλο γραφειοκρατίας και υπερβάσεων εξουσίας από λειτουργούς του Ιδρύματος.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Η Τουρκία ν' απολογηθεί'', γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι, αν είναι ένας που πρέπει να πει συγγνώμη στους Τ/κ, λόγω των πεπραγμένων που τους οδηγούν στη μετανάστευση και την αφομοίωση, είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, ζήτησε από όλους να δώσουν τα χέρια, γιατί ''καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι'' της κατοχής και της οικονομικής κρίσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου