Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση τύπου 13/1/2011

Επισκόπηση τύπου 13/1/2011

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών, οι κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η προσπάθεια για εξεύρεση συνολικής λύσης για την κρίση στην ευρωζώνη, η παρέμβαση ελληνικού δημοσίου για γερμανικές αποζημιώσεις στο Δίστομο, νέες ανακοινώσεις για το κάπνισμα και η επικράτηση του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό τύπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέες συμβάσεις και μετατάξεις στις Συγκοινωνίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις 1.500 εργαζομένων, νέες συμβάσεις εργασίας όσων παραμείνουν χωρίς προνομιακά επιδόματα, συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων από πέντε σε δύο υπό την ομπρέλα του μητροπολιτικού φορέα ΟΑΣΑ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "1 δισ ευρώ στην εθνική από μεγάλο τραπεζικό όμιλο της Αγγλίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "απόρθητο χαράκωμα στην κρίση, παρά τον αδιάλειπτο – από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των αγορών το 2011 – βομβαρδισμό του διεθνούς κερδοσκοπικού καρτέλ εναντίον των ελληνικών τίτλων, ομολογιακών και τραπεζικών, κατάφερε να ανοίξει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας τα όρια των αντοχών του ακόμα και στο σφοδρότερο ράπισμα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κολοσσών που επεχείρησαν την ισοπέδωσή του".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:Siemens γέλαγε με τον Γιώργο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ευθεία παρέμβαση του επικεφαλής της Siemens Ελλάδας Μιχ. Χριστοφοράκου προς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ζητούσαν το 2005 συνεργάτες της γερμανικής εταιρίας με σκοπό τον επηρεασμό του περιεχομένου Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

ΕΘΝΟΣ: "Χωρίς φρένο οι ανατροπές στις συγκοινωνίες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανατροπές-σοκ προβλέπονται στο σχέδιο αναμόρφωσης των συγκοινωνιών που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν -από μηδενική βάση- επιχειρησιακές συμβάσεις με τους δύο νέους φορείς που δημιουργούνται, ενώ οι διοικήσεις θα αποφασίζουν μονομερώς για τις τοποθετήσεις χωρίς να δεσμεύονται από ειδικότητες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας φακελώνουν υπερεθνικά Κέντρα Εξουσίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "φακέλωμα τεραστίων διαστάσεων από υπερεθνικά κέντρα εξουσίας συνιστά η διαβόητη «Κάρτα του Πολίτη». Τα δεδομένα της ζωής μας θα ταξιδεύουν σε άγνωστες ατραπούς, καταγγέλλει ο νομικός Σωτ. Δαραμάρας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στήνουν ένα «βρώμικο 2011» για τελειωμένους πασόκους και νεοδημοκράτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το σχέδιο προβλέπει την εξόντωση των ήδη εξοντωμένων πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα λάσπη εναντίον προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ.".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλλαγή-σοκ στις συγκοινωνίες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα πάνω κάτω στο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας αλλά και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ φέρνει το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Οι φορείς γίνονται δύο από πέντε, 1.500 εργαζόμενοι μετατάσσονται, ενώ παύουν να ισχύουν οι Συμβάσεις Εργασίας, με το μισθολογικό να συζητείται από μηδενική βάση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπαράζ νέων σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση. Ληστεία… 4Χ4".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Συγκοινωνίες: αυξήσεις 40% στα εισιτήρια και 30% στις μηνιαίες κάρτες. ΔΕΗ: φουσκώνουν έως 11,6% τους λογαριασμούς των φτωχών νοικοκυριών. Δημόσιο: κόβουν 1 δισ. ευρώ από τους μισθούς, αλλάζουν την κλίμακα ωρίμανσης. ΔΕΚΟ: ψαλίδι 25% στις αποδοχές, νέες συμβάσεις από μηδενική βάση".

ΕΣΤΙΑ: "Τεράστια ζημιά από τις απεργίες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδος εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 4,2% έναντι του 2009. Ομως κανένας δεν φαίνεται να συνειδητοποιή ότι σημαντικό μερίδιο της πτώσεως του ΑΕΠ ήταν αποτέλεσμα των γενικών και κλαδικών απεργιών, των κινητοποιήσεων και των παρενεργειών που είχαν στην οικονομία".

Η ΑΥΓΗ: "Η Ευρώπη σε καμπή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου προανήγγειλαν Ρεν και Μπαρόζο. Η Μέρκελ δεν απορρίπτει πλέον την ενίσχυση των κεφαλαίων του «μηχανισμού στήριξης» που προτείνει η Κομισιόν. Στο τραπέζι των συζητήσεων και η έκδοση ευρωομολόγου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μείωση μισθών μέχρι 25% στις ΔΕΚΟ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την εφαρμογή των μέτρων προβλέπονται μειώσεις αποδοχών μέχρι 10% για όσους υπαλλήλους λαμβάνουν μικτά από 1.801 έως 4.000 ευρώ το μήνα και μέχρι 25% για όσους λαμβάνουν σήμερα πάνω από 4.000 ευρώ μικτά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρίσιμη καμπή για τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών, που ξεπερνούν ετησίως τα 600 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Μείωση μισθών. Μείωση επιδομάτων. Μείωση προσωπικού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το νομοσχέδιο κινείται στο πνεύμα των αλλαγών στον ΟΣΕ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μητροπολιτικού φορέα στην Αττική με συγχώνευση των εταιρειών από πέντε σε δύο: μία για τα μέσα οδικής μεταφοράς και μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Για τους εργαζόμενους προβλέπεται από μηδενικής βάσης επανακαθορισμός των εργασιακών σχέσεων και κανονισμών εργασίας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Χειρόφρενο λόγω συγχωνεύσεων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής, παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας. Το νομοσχέδιο είχε συζητηθεί νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στόχος το λαϊκό κίνημα με πρόσχημα την «ηθικοποίηση» του συστήματος. Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το καπιταλιστικό σύστημα καλλιεργεί εκτεταμένη διαφθορά. Η συζήτηση για τον «εξαγνισμό» του απαξιωμένου, σε ένα μεγάλο μέρος του λαού, πολιτικού συστήματος είναι υποκριτική".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ο νέος νόμος για το κάπνισμα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ανακοινώνει την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση. Θα επιτρέπεται το κάπνισμα σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ (μπουζούκια, μιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ., στα μπαρ κάθε μορφής και στα καζίνα)".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Κωδικός: Αλ Καπόνε".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επτά πολιτικοί και τρεις μεγάλοι επιχειρηματίες στον κλοιό του ΣΔΟΕ. Για μαύρο χρήμα, κρυφά ακίνητα, καταθέσεις στο εξωτερικό. «Πράσινο φως» από Μαξίμου – με συμφωνία Σαμαρά – για να μπουν κάποιοι φυλακή".

City Press: "Το Βερολίνο στο σκαμνί".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων στο Δίστομο. Οι Γερμανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Περικοπές 25% στους μισθούς του δημοσίου".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Συμφωνία για δομικές αλλαγές στον τουρισμό".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αναγκαιότητα νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τον τουρισμό με ορίζοντα το 2020 επιβεβαιώνει η μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τη Eurobank".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πανστρατιά στην Ε.Ε. για έξοδο από την κρίση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραστικό πακέτο μέτρων που θα βάλει τέλος στην κρίση χρέους ετοιμάζει η Ευρωζώνη. Οπως αποκάλυψε ο Β. Σόιμπλε έχουν γίνει σχετικές επαφές με τη Γαλλία, την Ιταλία, το ΔΝΤ και οι αποφάσεις αναμένονται στις επόμενες συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Μετά την Ιαπωνία και η Κίνα εξετάζει τώρα αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σε 4 άξονες η έξοδος από την ευρωπαϊκή κρίση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο δυναμικής και οριστικής λύσης στην κρίση χρέους ανοίγει, για πρώτη φορά, στο τραπέζι της ΕΕ – ένα σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει και το όχημα εξόδου της Ελλάδας από τις συμπληγάδες της υπερχρέωσης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σήμα ανόδου στις αγορές δίνει η ευρωπαϊκή στήριξη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος του ευρωπαϊκού χρέους αποτελεί η πρόταση που θα συζητηθεί στο Ecofin για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και η αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου