Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/1/2011

Οι επαφές του Αμερικανού Υφυπουργού στην Κύπρο και η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Τουρκία, οι πληροφορίες για δημιουργία προσωρινά στρατιωτικής βάσης Καναδών στην Κύπρο, οι αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει στο θέμα του φυσικού αερίου, η διάλεξη του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική ένεση στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλείνουν την πόρτα στις νέες προσφορές» αναφέρει πως δραματικές εξελίξεις διαγράφονται στην υπόθεση αγοράς και έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα, με την Κυβέρνηση να κρατά ουσιαστικά κλειστά τα χαρτιά της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Φιλιπ Γκόρντον και γράφει πως η διαπίστωσή του ήταν ότι η λύση είναι ακόμα μακριά.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Στρατιωτική βάση Καναδών στην Κύπρο» γράφει πως μετά από προβλήματα που προέκυψαν με τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις στο Ντουμπάι, ο Καναδάς απευθύνθηκε στη Λευκωσία και ζήτησε την προσωρινή εγκατάσταση στρατιωτών και υλικού στην Κύπρο μέχρις ότου αποφασιστεί ο τελικός προορισμός τους και η Κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως ενοχλημένα είναι τα ισλαμικά κράτη από τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για την ΑΟΖ και σε σχετική διακήρυξη γίνεται λόγος για άρση του «εμπάργκο».

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Εκρηκτικό κλίμα για το ντέρμπι Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ» αναφέρει πως συναγερμός επικρατεί στη Λευκωσία ένα 24ωρο πριν από τη σέντρα του αυριανού ντέρμπι «αιωνίων», Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ. Υπονοούμενα, προειδοποιήσεις και ξεκάθαρες βολές αλληλοεκτοξεύουν τα δυο λαοφιλή σωματεία, ενώ μεταξύ των οπαδών επικρατεί αναβρασμός. Αλλού αναφέρει πως ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης παρουσίασε χθες σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη βραβευμένη με Νόμπελ εργασία του με θέμα «Ισορροπία στην αγορά εργασίας, όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης».

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Φράξια ΑΗΚ στη ΔΕΦΑ» αναφέρει πως οι φωτιές στο σκηνικό του φυσικού αερίου δεν κοπάζουν, αντίθετα εντείνονται, με τις αντιπαραθέσεις να μεταφέρονται πλέον εντός ΔΕΦΑ. Στο μεταξύ ο ρωσικός κολοσσός Gasprom κινείται για απόκτηση ρόλου στο φυσικό αέριο του Ισραήλ. Αλλού αναφέρει πως η επικείμενη συνάντηση της Γενεύης οδήγησε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Τουρκία για συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αναζητώντας κάποια στήριξη, αφού φαίνεται πως ο Ερογλου δεν είναι τόσο βοηθητικός.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υστατη προσπάθεια πριν τη Γενεύη» αναφέρει πως στη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών, την τελευταία πριν το ραντεβού της Γενεύης αναμένεται να τεθεί ο δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων και να ξεκαθαρίσει εάν η τ/κ πλευρά θα παραμείνει προσκολλημένη στις «προβληματικές» θέσεις της, οι οποίες βρίσκονται εκτός συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως σύνταξη στα 48 του παίρνει βουλευτής του ΔΗΣΥ γιατί διατέλεσε κάποια χρόνια εκπαιδευτικός στο δημόσιο.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Οι χειρότεροι μου φόβοι έγιναν πραγματικότητα» αναφέρεται στην απόφαση δικαστηρίου σε υπόθεση που αφορά διαφορές που προέκυψαν μεταξύ ενός ξένου αγοραστή έπαυλης στο Φρέναρος και της οικοδομικής εταιρείας, αναφέροντας πως αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Αλλού γράφει πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός πως ο Βρετανός τραγουδιστής Boy George επέστεψε την κλεμμένη από τα κατεχόμενα εικόνα που είχε αγοράσει, έχοντας άγνοια για την προέλευσή της, στην Εκκλησία της Κύπρου

Η εβδομαδιαία εφημερία «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο σκαμνί Ερογλου- Αγκυρα» πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πάει στη Γενεύη για τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπακ Γκι Μουν έχοντας στις βαλίτσες του τις συγκλίσεις που υπήρξαν στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση μνήμης για τον Αντη Χατζηκωστή και στην ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Τεκμήρια ενοχής ρατσιστή» αναφέρει ότι άτομο έστειλε από φαξ της Υπηρεσίας στην οποία εργάζεται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ευχαριστήριες επιστολές για τη συμμετοχή βουλευτή και άλλων παραγόντων σε ρατσιστικές εκδηλώσεις εναντίον αλλοδαπών. Αλλού αναφέρει πως υπήκοος της Σρι Λάνκα κρατείτο παράνομα για ένα χρόνο στις Κεντρικές Φυλακές και πως υπήρξε προκλητική παρακοή από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και περιφρόνηση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άμεση απελευθέρωσή του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Επικίνδυνα αμετανόητος!” αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παραδέχθηκε πως οι νέες προτάσεις της τουρκικής πλευράς είναι παράλογες και πως οδηγούν σε αδιέξοδο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως το κράτος πλήρωσε οκτώ χιλιάδες ευρώ για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης «ελιών» από κυβερνητικό αξιωματούχο που επισκέφτηκε Ινστιτούτο Αισθητικής σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλα 20 εκατομμύρια ευρώ» πως οι φορολογούμενοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν και πάλι για τις Κυπριακές Αερογραμμές μετά που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική ένεση υπό τη μορφή αποζημίωσης για αντιμετώπιση του δαπανηρού εμπάργκο πτήσεων από την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της αποναρκοθέτησης από τα ΗΕ, σημειώνοντας πως σχεδόν όλα τα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη έχουν καθαριστεί, με εξαίρεση ένα τουρκικό ναρκοπέδιο νότια των Βαρωσίων και τρία ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λουρουτζίνας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου