Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/1/2011

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, το μαζικό συλλαλητήριο στα κατεχόμενα ενάντια στην οικονομική πολιτική της ψευδοκυβέρνησης και της Τουρκίας, η αξιολόγηση των Βρυξελλών για την κυπριακή οικονομία, η έγκριση σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών από τους εργαζομένους, οι διαδικασίες των κομμάτων ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και τα επεισόδια μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ερμής-Ανόρθωση, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Αερομαχίες τριών εταιρειών”, γράφει πως στους κυπριακούς αιθέρες απλώνουν τα φτερά τους Olympic air και Aegean Airlines. Η Olympic air εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει βάση στη Λάρνακα, πραγματοποιώντας δρομολογημένες πτήσεις προς την Ελλάδα και διάφορους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χειρότερα δεν γινόταν να γιορτάσει η Ανόρθωση τα 100χρονα της, αφού οπαδοί προκάλεσαν επεισόδια. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο γήπεδο και σε οκτώ αυτοκίνητα της Αστυνομίας και σε ένα της Πυροσβεστικής.

Ο ”Πολίτης”, υπό τον τίτλο ”Ξανά στους δρόμους”, γράφει ότι χιλιάδες Τ/κ κατήγγειλαν χθες την οικονομική πολιτική ψευδοκυβέρνησης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η πολιτική Ερντογάν βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων, όπως και ο εποικισμός των κατεχομένων. Η εφημερίδα γράφει ότι το συλλαλητήριο θύμιζε τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Τ/κ του 2003 και του 2004 υπέρ της λύσης του Κυπριακού, όμως χθες κυρίαρχη ήταν η οικονομική ασφυξία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι η ΑΗΚ δεν ανταποκρίθηκε σε εγκύκλιο του για μείωση των λειτουργικών της δαπανών κατά 5% στον Προϋπολογισμό του 2011 σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες του 2009, και ζήτησε γραπτώς να καταβληθεί νέα προσπάθεια για πρόσθετες εξοικονομήσεις.

”Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Κόλαση η Αίγυπτος”, γράφει ότι Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια βρέθηκαν χθες βράδυ σε στρατιωτικό κλοιό, καθώς τανκς εισέβαλαν για να εφαρμόσουν διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είχε εκδώσει ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψήφησαν το διάταγμα και κάλεσαν τον στρατό να συνταχθεί μαζί τους για ανατροπή του Προέδρου. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, μερίδα του στρατού ανταποκρίθηκε. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 800, ενώ την ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 13 άτομα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, ανοίγοντας τον δρόμο για προώθηση του σχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή.

”Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Κομισιόν στα μέτρα μας”, γράφει ότι μια λίστα από αρνητικές υποδείξεις και γκρίζες ζώνες για την κυπριακή οικονομία στην αξιολόγηση των Βρυξελλών καταχωνιάστηκαν σε κυβερνητικά συρτάρια, για να προβληθεί μόνο το θετικό μέρος και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, ώστε να δίνονται λανθασμένα ή και παραπλανητικά μηνύματα στην κυπριακή κοινή γνώμη. Το γεγονός δημιούργησε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων γύρω από τα προβλήματα της οικονομίας, γεγονός άκρως αρνητικό για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κρίση, με τον εταίρο στην Κυβέρνηση, Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, να υποδεικνύει ότι ”θα έπρεπε να ανησυχεί και όχι να πανηγυρίζει ο Υπουργός Οικονομικών”. Αλλού αναφέρεται σε ”κυκλώνα παράτυπων προσλήψεων στον Δήμο Πάφου” και γράφει ότι ”παραιτήθηκε από την Επιτροπή Προσωπικού και δίδει στοιχεία ο Δημοτικός Γραμματέας”.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Αγκυρα κάτω τα χέρια σου”, γράφει ότι παρέλυσαν τα κατεχόμενα από τη χθεσινή γενική απεργία με το μαζικότατο συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία να στέλνει μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία να ”μαζέψει” τα χέρια της από την τ/κ κοινότητα και να τερματίσει τον ξεκάθαρο στόχο της για αφομοίωση των Τ/κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε όλους τους ΑΚΕΛικούς να δώσουν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με αποφασιστικότητα και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι κερδισμένος στο τέλος θα είναι ο λαός.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Οι διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο οδηγούν σε θανάτους”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έστειλε χθες στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα στις αιγυπτιακές πόλεις, σε μιαν προσπάθεια να καταστείλει τις μαζικές διαμαρτυρίες και τον πόλεμο στους δρόμους, που ζητούν τέλος στην 30χρονη διακυβέρνησή του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι λύθηκε η παράνομη κατοχή δημοτικού οικοπέδου στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα από Παλαιστινίους του Ιράκ, αιτητές πολιτικού ασύλου και κατόχους συμπληρωματικής προστασίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου