Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/1/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/1/2011

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά της Κύπρου και η τριμερής της Γενεύης είναι από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός ελληνοκυπριακός Τύπος. Προβάλλεται επίσης η είδηση για την απόφαση του Ανωτάτου που αφορά τους άρρενες εκπαιδευτικούς.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξέσπασε πόλεμος για τις θερινές πτήσεις» γράφει ότι ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και των τριών μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων με αφορμή απόφαση του εθνικού αερομεταφορέα να δώσει το σύνολο των ναυλωμένων πτήσεων για το καλοκαίρι σε ένα συγκεκριμένο γραφείο. Σε άλλο θέμα με την ένδειξη «Αποκαλύψεις WikiLeaks – Πώς ο Τάσσος συναίνεσε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» , γράφει για το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συναίνεσης του τότε Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Ετοιμες προτάσεις για το περιουσιακό» , είναι το πρωτοσέλιδο του «Πολίτη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενεργό ανάμειξη στις συνομιλίες διεκδικούν τα Ηνωμένα Εθνη με το ΓΓ να θέλει στο τραπέζι τους εμπειρογνώμονές του. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους Παλαιστίνιους που μένουν σε αντίσκηνα στην ακτή Μακένζυ και την προειδοποίηση που τους απεύθυνε ο Δήμος Λάρνακας για εγκατάλειψη της περιοχής.

Με τίτλο «Καλά τα πήγαμε με τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος», η «Σημερινή» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στη χθεσινή ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και προσθέτει ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τα νέα ως εξαιρετικά.
Η εφημερίδα σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται στα αποτελέσματα της τριμερούς στη Γενεύη και την ενημέρωση που ζητούν τα κόμματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Δύο φόρμουλες για Διάσκεψη». Γράφει ότι κατέθεσαν ιδέες Χριστόφιας-Ερογλου στη Γενεύη και ότι ο ΓΓ υπέδειξε πως δεν είναι της παρούσης. Αναφέρει επίσης ότι ο ΓΓ σημείωσε ότι σε μια πιθανή Διεθνή Διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροποποιητικούς κανονισμούς που διέπουν τις απολαβές, τα επιδόματα και άλλα οικονομικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Εύσημα Κομισιόν στην κυπριακή οικονομία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής». Αναφέρεται στην ανακοίνωση των Βρυξελλών ότι έχει διαπιστωθεί πρόοδος στα δημόσια οικονομικά και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από την Κυβέρνηση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Γενεύη ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και ότι κάποιοι επιδιώκουν να στριμώξουν στη γωνιά την ε/κ πλευρά όμως ο Πρόεδρος ανατρέπει τις μεθοδεύσεις τους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία και γράφει ότι παρόλο που τα νέα είναι καλά ο Υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Σ ε άλλο θέμα φιλοξενεί φωτογραφία το παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκι που διεξάγεται στη Γαλλία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Ηφαίστειο η Αίγυπτος» και αναφέρεται σε ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με το κύμα της λαϊκής οργής εναντίον της Κυβέρνησης Μουμπάρακ. Αλλού προβάλει συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην επίλυση οριστικά του υδατικού προβλήματος.

«Κλίμα εμφύλιου διχασμού» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Γνώμη». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εκδήλωση για τον Γρίβα που οργάνωσε το «Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης». Αλλού αναφέρεται στο φυσικό αέριο και γράφει ότι τον Μάρτιο θα ληφθούν οι καθοριστικές αποφάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Υλοποιούνται οι τουρκικοί σχεδιασμοί». Αναφέρεται στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης και της Γενεύης και γράφει ότι ο Πρόεδρος παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, των αθίγγανων και των αλλόγλωσσων έχουν προτεραιότητα στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία είναι το κύριο θέμα της αγγλόφωνης «Cyprus Weekly”. Γράφει ότι η ΕΕ έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο για τα μέτρα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και γράφει ότι οι πιλότοι αντιδρούν στις περικοπές.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου