Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2011

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και τα όσα λέχθηκαν κατά τη διάρκειά της, η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το φυσικό αέριο, οι δηλώσεις του Κύπριου Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, η επίσκεψη και οι επαφές στην Κύπρο του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον,  τα στοιχεία πως οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, και η συνέχιση της δίκης για το φόνο του Αντη Χαζηκωστή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης» αναφέρει πως οι Κύπριοι καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πληρώνουν το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από όλους τους καταναλωτές των 27 χωρών – μελών της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλού αναφέρεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με ανεξάρτητες προσωπικότητες τις οποίες βολιδοσκοπεί για διορισμό αριστίνδην υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αιχμές Χριστόφια για Αρχιεπίσκοπο» αναφέρει πως «ευθεία βολή κατά του Αρχιεπισκόπου που ουσιαστικά στηρίζει τους ακραίους εθνικιστές του ΑΛΑΜ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο Εθνικό Συμβούλιο. Εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έξαρση του εθνικισμού και του ρατσισμού στην ε/κ πλευρά, γεγονός που, όπως εκτιμά, ενδέχεται να επηρεάσει και τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως δυο βίντεο από τη διαδρομή την οποία ακολούθησαν οι δράστες της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή κατατέθηκαν χθες ως τεκμήρια ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Απόλυτη σιγουριά για πετρελαϊκό πλούτο στη θάλασσά μας» αναφέρει πως την απόλυτη σιγουριά του για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) εξέφρασε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνας Κασίνης ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως σε αναβολή του προαλειφόμενου για πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου ανασχηματισμού της Κυβέρνησης προσανατολίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μεθοδεύουν τετραμερή» αναφέρει πως η Λευκωσία έχει πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσει να διασυνδέσει το εδαφικό με το κεφάλαιο της ασφάλειας. Αυτή η θέση είναι τουρκική και σύμφωνα με την ερμηνεία την οποία δίνει η Αγκυρα αφορά την εγγύηση που θα προσφέρεται στα σύνορα των συνιστώντων κρατών. Αλλού αναφέρει πως την ετοιμότητά του να βοηθήσει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών δήλωσε στον Υπουργό Οικονομικών ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κινήσεις πριν τη Γενεύη» αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε κινήσεις ώστε να ενημερωθούν όσοι εμπλέκονται και ενδιαφέρονται για το Κυπριακό για τη σκλήρυνση της στάσης της τουρκικής πλευράς. Αλλού αναφέρει πως στην Κύπρο για επαφές βρίσκεται ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα λιγότερα θύματα από τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία 50 χρόνια» αναφέρει πως κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων και θανάτων στην άσφαλτο στην Κύπρο από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται πως το είδωλο της ποπ Boy George έχει επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου μια εκκλησιαστική εικόνα που είχε αγοράσει τη δεκαετία του 80, την οποία είχε δει ο Μητροπολίτης Πορφύριος Νεάπολης να είναι κρεμασμένη σε έναν από τους τοίχους της οικίας του τραγουδιστή κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό κανάλι.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου