Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/1/2011

Οι νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου και την πρόταση της ισραηλινής εταιρείας για κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Κύπρο, τα εγκαίνια της κατασκευής τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, οι πληροφορίες για ναυάγιο της συμφωνίας ανάπτυξης Κύπρου Κατάρ και η υπόθεση με την κλοπή οστών γυναίκας από τάφο στην Ελλάδα στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τρεις Κύπριοι, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Όλη η επιστολή της ισραηλινής DELEK», αποκαλύπτει ολόκληρο και αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής του Asaf Bartfeld, προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της «Delek Group» προς τον Πρόεδρο Χριστόφια αναφορικά με την πρότασή της για το φυσικό αέριο. Γράφει, επίσης, ότι σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η επένδυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κατάρ για αξιοποίηση της κρατικής γης απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Μια Κυβέρνηση που μαδά τη μαργαρίτα…», γράφει ότι με αμηχανία και αναποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τις εξελίξεις γύρω από την έλευση φυσικού αερίου η Κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι οδηγίες από τους συγγενείς της θανούσας Ελένης Βαφειάδου για να μεταφέρουν τα οστά της στην Κύπρο φέρονται να υποστηρίζουν ότι είχαν οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διάπραξη κλοπής και περιύβριση νεκρού κατά συναυτουργία.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Ολα από την αρχή για την έλευση του φυσικού αερίου», γράφει ότι πάγωμα των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου και επαναξιολόγηση δεδομένων, με σκοπό τη λήψη συμφέρουσας απόφασης, ζητούν ο ΔΗΣΥ το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. Γράφει, επίσης, ότι μετά τους Standard & Poor’s και τους Moody’s ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου και της δίνει προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο για να βελτιώσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Αλλαγή πλεύσης για αέριο», γράφει ότι ανατροπές στην υπόθεση του φυσικού αερίου έφερε η χθεσινή αποκάλυψη της επιστολής της Derek από την εφημερίδα, οδηγώντας σχεδόν όλες τις πλευρές σε κοινά συμπεράσματα. Γράφει, επίσης, ότι συνθετικά ναρκωτικά που πλασάρονται ως αρωματικά χώρου με διάφορες μυρωδιές, χρησιμοποιούνται σε νυχτερινά κέντρα από νέους με σκοπό να ανεβάσουν τη διασκέδαση τους, σε αντικατάσταση των χαπιών έκσταση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ολα ανοικτά», φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση χειρίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πολύ σημαντικό θέμα του φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι Τ/κ προσέφυγαν το 2001 στο ΕΔΑΔ ζητώντας την καταδίκη του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη για εντολή που έδωσε για τη δολοφονία συγγενών τους το 1964, στην οποία προέβη ο δικαστής Λουκής Λουκαϊδης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η συμφωνία του Κατάρ στα πρόθυρα αποτυχίας», γράφει ότι η Κυβέρνηση αγωνίζεται να σώσει την πολλών εκατομμύριων ευρώ συμφωνία ανάπτυξης Κύπρου – Κατάρ η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πληροφορήθηκε χθες η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στην πειρατεία που εκδηλώθηκε σε υπό κυπριακή σημαία πλοίο, προβάλλοντας τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους πειρατές για την απελευθέρωση του πλοίου.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror», με τίτλο «Η Ευρώπη κινείται αργά για το ταμείο διάσωσης και τα τεστ κόπωσης», γράφει ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών προχώρησαν την Τρίτη αργά και προσεκτικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης και της προετοιμασίας νέων τεστ κόπωσης για της ασταθείς τράπεζες της περιοχής, εξανεμίζοντας τις ελπίδες της αγοράς για ταχύτερη δράση. Αναφέρεται επίσης στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την κατασκευή του τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών στη περιοχή Βασιλικού από την VTTI.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου