Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/1/2011

Το Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης της 26ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, η οικονομία, το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου, τα υδάτινα αποθέματα της Κύπρου και η πολεοδομική αμνηστία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Οπως κάθε Κυριακή, οι εφημερίδες φιλοξενούν σήμερα πολλές συνεντεύξεις, καθώς και φακέλους για διάφορα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την επικαιρότητα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Γερμανικοί ρυθμοί στην Ευρώπη και την Κύπρο'' γράφει για κοσμογονικές αλλαγές στην οικονομία και στη ζωή μας, καθώς οι προϋπολογισμοί των κρατών θα εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες με βάση το γερμανικό μοντέλο, όπως - αναφέρει το δημοσίευμα - ζήτησε η Γερμανία για να στηρίξει την ασθενούσα οικονομία της Ευρώπης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ιστορία δύο Λεμεσιανών που πριν χρόνια προσπάθησαν να ανορύξουν πετρέλαιο από τις ακτές της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο ''Συνταγή λύσης για Δημήτρη Χριστόφια'' γράφει για παρακαταθήκη της Μέρκελ και την επόμενη μέρα της Γενεύης, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποβάλει προτάσεις σε όλα τα κεφάλαια και πως η Γερμανίδα Καγκελάριος ενδιαφέρεται για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σε άλλο θέμα για το έγκλημα γράφει ότι μειώθηκαν οι φόνοι και αυξήθηκε η εξιχνίαση και πως την πενταετία 2006-2010 στην Κύπρο διαπράχθηκαν 60 φόνοι.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο ''Βλέπουν...σκοτάδι στο Κυπριακό μέσα στο 2011'' γράφει ότι τα κόμματα, λίγο πριν από την τριμερή συνάντηση της Γενεύης μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ, εμφανίζονται πλήρως απαισιόδοξα όσον αφορά την πιθανότητα θετικών εξελίξεων εντός του έτους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, το οποίο εισήλθε σε τροχιά εκλογών και στις 26 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει τα ψηφοδέλτιά του.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δύο σενάρια Μπαν για Γενεύη'' γράφει ότι στόχος του ΟΗΕ είναι η διατήρηση του μομέντουμ και πως μεταξύ των σεναρίων είναι μια διαδικαστική συμφωνία για τον Μάρτιο και ετοιμασία νόμων - συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο ''παράθυρο'' για απευθείας εμπόριο στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το προσχέδιο της έκθεσης 2010 της Ομάδας Επαφής για τους Τ/κ ροκανίζει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του σώματος.

« 'Απεγκλωβίζονται' 100.000 ιδιοκτήτες» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ψηφίζονται τα τρία από τα πέντε νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία, τα οποία θα φέρουν και εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη Γενεύη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πραγματικές οι προοπτικές για αέριο'' φιλοξενεί συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος θεωρεί θέμα χρόνου το ξεκαθάρισμα γύρω από την ύπαρξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος προτείνει πολυμερή διάσκεψη αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση στη Γενεύη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εγκλημα του αιώνα'' αναφέρεται στη διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου και φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εμπορίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχουν κενά στην ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και γίνονται σκέψεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων ενώ δεν αποκλείεται και η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της προεδρικής Φρουράς.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail”, κάτω από τον τίτλο ''Στα χαμηλότερα επίπεδα τα αποθέματα νερού από το 2005'' γράφει ότι ο όγκος βροχής έχει πέσει μέχρι τώρα στις παράκτιες περιοχές, αφήνοντας τα φράγματα με λιγότερο νερό, ενώ βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα του υδρολογικού χρόνου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κλείσιμο ενός γνωστού περιπτέρου στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο - όπως γράφει - της αλλαγής του κέντρου της πρωτεύουσας από χώρο με μικρά μαγαζιά σε έναν μοντέρνο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου