Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/1/2011

Το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου και η απόφαση της Κυβέρνησης για διαβούλευση με τα κόμματα πριν τη λήψη οριστικής απόφασης, οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν χθες σε όλη την Κύπρο και η δολοφονία 42χρονης Βουλγάρας στο Αλεθρικό είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Στην πλάστιγγα η συμφωνία του αιώνα», γράφει ότι η Κυβέρνηση εμφανίστηκε προβληματισμένη για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου και αναφέρει ότι θα προηγηθεί κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων του Υπουργού Εμπορίου με τα κόμματα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Αλλού γράφει ότι παράγοντες της Πάφου, με επικεφαλής το Δήμαρχο της πόλης Σάββα Βέργα, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις Κυπριακές Αερογραμμές λόγω της κατάργησης έξι πτήσεων που εκτελούσαν από και προς το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδό του, υπό τον τίτλο «Σκέψεις την υστάτη για 10ετές συμβόλαιο», αναφέρει ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το φυσικό αέριο, τέθηκε πρόταση που προβλέπει τη διαφοροποίηση των όρων που συμφωνήθηκαν με τη Shell ώστε το συμβόλαιο να καλύψει τις ανάγκες σε αέριο για 10 χρόνια και όχι είκοσι. Αλλού γράφει ότι σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για την έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου εκπτώσεων για τις 7 Ιανουαρίου.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Το βάρος στο Χριστόφια για την αγορά- μαμούθ του φυσικού αερίου», γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Εμπορίου εξουσιοδοτήθηκε να δει όλα τα κόμματα και πως το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την όλη κατάσταση. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το νησί, σημειώνοντας ότι παρόλο που προκάλεσαν την ευφορία των Κυπρίων έφεραν μαζί τους πλημμύρες και προβλήματα.

Ο «Φιλελεύθερος», με πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Ψάχνουν χρυσή τομή», αναφέρει σχετικά με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου κι αυτό γιατί η Κύπρος πιθανόν να έχει το δικό της φυσικό αέριο σε πέντε χρόνια. Γράφει ακόμα ότι αλλοδαποί οργάνωσαν την απαγωγή Ιορδανού και ότι ανακόπηκαν χθες από την Αστυνομία και ανακρίνονται.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Τα συμφέροντα η αιτία», γράφει στο κύριο θέμα της ότι πίσω από τις αντιδράσεις και διαφωνίες «καθηγητών» και άλλων σχετικά με τη διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου και την ομόφωνη εισήγηση της διαπραγματευτικής ομάδας, φαίνεται να κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Αλλού αναφέρει ότι αναβαθμίζεται και ενισχύεται η Κυπριακή Δημοκρατία με τις επισκέψεις ξένων αρχηγών και κυβερνήσεων στη χώρα, εκτιμούν η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο «Μητέρα δολοφονήθηκε ενώ ο γιος της κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο», ότι η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για την εξιχνίαση υπόθεσης φόνου εκ προμελέτης 42χρονης Βουλγάρας στο Αλεθρικό και συνέλαβε τον 52χρονο Κύπριο σύζυγό της ως κύριο ύποπτο. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα βοηθήσουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να αντεπεξέλθουν στην επιβολή ΦΠΑ 5% σε τρόφιμα και φάρμακα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου