Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/1/2011

Η πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο Κυπριακό και η αξιολόγηση της επίσκεψής της από τα κόμματα, η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ στις Κυπριακές Αερογραμμές για ζημιές που προκαλεί στην εταιρεία το τουρκικό εμπάργκο, οι χθεσινές συνομιλίες Χριστόφια-Ερογλου, η έγκριση της ΕΕ για επιβολή ανωτάτων τιμών σε βασικά είδη και η σύλληψη ιδιοκτήτριας γραφείου κηδειών για διάθεση σε νεαρούς ναρκωτικών ουσιών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Πάρτι ναρκωτικών σε γραφείο κηδειών» γράφει για σύλληψη από την ΥΚΑΝ, 40χρονης ιδιοκτήτριας γραφείου κηδειών και 50χρονου στρατιωτικού ιατρού, για χορήγηση οπιούχων χαπιών σε νεαρούς και ανεξέλεγκτη χορήγηση ιατρικών συνταγών, αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κυπριακά πετρέλαια.

Ο «Πολίτης» στο κύριό του θέμα, υπό τον τίτλο «Αγνόησε παραινέσεις και απέδωσε ευθύνες», γράφει ότι η Αγκελα Μέρκελ χάραξε δική της πολιτική στο Κυπριακό στέλνοντας βαρυσήμαντα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία ότι η σημερινή κατάσταση της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού δεν κρίνεται με ρεαλιστικούς όρους. Αλλού γράφει ότι ο εκκαθαριστής της Γιουροσύπρια διαμήνυσε ότι θα διεκδικήσει 13 εκατομμύρια από την Κυβέρνηση ως αποζημίωση για ζημιές που υπέστη η εταιρεία λόγω του τουρκικού εμπάργκο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Θέλουν 65 εκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές», αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ στον αερομεταφορέα ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υφίσταται από την απαγόρευση χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου. Αλλού γράφει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε πως ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ ζήτησε καταστροφή φακέλων στους οποίους καταγραφόταν η τιμή-στόχος των 7,31 δολαρίων ανά μονάδα την οποία η Κύπρος έπρεπε να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις για την αγορά φυσικού αερίου.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο «Σε τροχιά συνομοσπονδίας», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Ερογλου παρουσίασε έγγραφο για τα θέματα Διακυβέρνησης με σαφή συνομοπονδιακά στοιχεία, ενώ η ε/κ πλευρά αναμένεται να σχολιάσει τις συγκεκριμένες θέσεις την επόμενη βδομάδα. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες ιδιοκτητών ελαιώνων στο Τσέρι σχετικά με επιδρομές αγνώστων που κόβουν τα δέντρα και κλέβουν την ξυλεία για να την πουλήσουν για καυσόξυλα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ομογνωμία», αναφέρει ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα δηλώνουν πλήρη ικανοποίηση από την ιστορική επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο, που απέδειξε, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ότι οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας αναγνωρίζονται και εκτιμούνται στην Ευρώπη και διεθνώς. Αλλού γράφει ότι το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα κατατεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και μετά στη Βουλή.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρει ότι το διάταγμα για έλεγχο σε ψωμί, γάλα και νερό, είναι έτοιμο, ενώ έπονται και άλλα, μετά την έγκριση από πλευράς της ΕΕ της επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, όπως του γάλακτος, του ψωμιού και του νερού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η Κύπρος είναι μία από τις ακριβότερες. Αλλού αναφέρεται σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι, και των δύο κοινοτήτων, επιθυμούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την επίτευξη λύσης.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου