Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/1/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/1/2011

Το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ κατά την οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό, η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, οι εξελίξεις στην υπόθεση εντοπισμού κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, το ενδεχόμενο έναρξης γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Οκτώβριο, όπως και η διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τελεσίγραφο από τη Shell”, γράφει ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η Shell προειδοποίησε ότι θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο. Αλλού, για το θέμα με τα κινητά στις φυλακές, γράφει ότι καταχωρείται ο φάκελος της υπόθεσης στο Δικαστήριο, και ότι καταπέλτης είναι η αστυνομική έρευνα για εντοπισμό κινητών στην πτέρυγα 1Α των Κεντρικών.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μηνύματα λύσης από το Ερζερούμ», γράφει ότι σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη χθες η τρίωρη συνάντηση των Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ. Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, και η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Αλλού γράφει ότι ο Σόλων Κασίνης υποστηρίζει ότι αν επισπευτούν οι διαδικασίες, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πολιτική θύελλα προκαλεί το φυσικό αέριο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ΑΚΕΛ βλέπει συνειδητή υπόσκαψη του Προέδρου Χριστόφια πίσω από τις αντιδράσεις των κομμάτων για το φυσικό αέριο, ο ΔΗΣΥ απαίτησε να εξεταστούν με σοβαρότητα όλες οι προτάσεις, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε απαντήσεις για το κόστος της όλης διαδικασίας. Αλλού, γράφει για τον άγριο καβγά μεταξύ αλλοδαπών με σπαθιά, μαχαίρια, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στον Αγιο Δομέτιο.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Αγορά ανύπαρκτου κτηρίου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι δύο συντεχνίες του προσωπικού της ΑΤΗΚ θέτουν σειρά από ερωτήματα και ζητούν διερεύνηση για τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για κυοφορούμενο σκάνδαλο με αγορά ακινήτου στη Λάρνακα, έναντι 19,7 εκ. ευρώ. Αλλού, γράφει ότι την ποινική δίωξη δύο προσώπων εισηγείται η Αστυνομία στο πόρισμα της για την εξαφάνιση των εγγράφων από τον ιατρικό φάκελο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προσήλωση στη χρηστή διοίκηση», γράφει ότι το ΑΚΕΛ δια του ΓΓ Αντρου Κυπριανού, «τονίζει ότι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της έλευσης του φυσικού αερίου κρίνουν και την προσήλωση μας στο δημόσιο συμφέρον και τη χρηστή διοίκηση». Αλλού, φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη θεμελιακής σημασίας επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, η οποία στέλνει έμπρακτα μηνύματα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στήριξης των διαπραγματεύσεων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Μια τελευταία ώθηση για λύση», γράφει στο κύριο της θέμα για τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ, και αναφέρεται στη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να τον «συνοδεύσει σε μια τελευταία προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό». Αλλού, γράφει για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για ανεύρεση του αληθινού κυπριακού κοκτέιλ.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου